3

Konfitura z malin - przepis




Domowa konfitura z malin. Jeden z najwspanialszych sezonowych przetworów, który zimą przypomni Wam smak ciepłego, słonecznego lata. Nie wspominając już o zapachu, który jest po prostu obłędny! 

Taka konfitura świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do tostów, francuskich rogali czy jako nadzienie do naleśników i drożdżowych bułeczek, ale też gdy dopadnie Was jesienne przeziębienie idealnie nada się do kubka gorącej herbaty. 

Często spotykam się z opinią, że do konfitury z malin na kilogram owoców należy dodać kilogram cukru. Uprzedzając Wasze ewentualne pytania na ten temat muszę dodać , że dla mnie taka konfitura jest zdecydowanie za słodka i dodanie do 2 kilogramów owoców 800 g cukru jest zupełnie wystarczające. Ale jeśli wolicie bardziej słodkie przetwory, możecie dodać na podaną przeze mnie ilość owoców 200-300 g cukru więcej. 



Składniki:

* 2 kg malin 

* 800 g cukru

* 600 ml wody

* 1 łyżka soku z cytryny

W dużym garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę z cukrem do chwili, aż cukier się rozpuści. 

Do gotującego się syropu dodajemy maliny oraz sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, co chwilę mieszając, aby cukier nie przywierał do dna. W trakcie gotowania na wierzchu będzie się zbierała piana, którą zbieramy delikatnie łyżką (dzięki temu konfitura będzie klarowna). 

Po 40 minutach konfiturę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia na całą noc. Na drugi dzień ponownie ją podgrzewamy, do chwili aż zgęstnieje i będzie szklista. 

Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku z gotującą się wodą przez 20 minut. (Jeśli jednak przygotujecie konfiturę w małych słoiczkach, lepiej wstawić je do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec przez 20-25 minut.)

Smacznego :)


Opublikowano: 4 lipca 2015
Tagi: maliny
Kategoria: Owocowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Ewelinka
Ewelinka
23.09.2015 23:59 odpowiedz
Konfitura jest pyszniutka, i z taką ilością cukru uważam że mocno słodka, wystarczająco, wczoraj skończonajeszcze tylko słoiczki ozdobić.
am.art
06.07.2015 11:18 odpowiedz
Wiele lat inspirował mnie Pani blog. Sporo przepisów przetestowałam. Od niedawna w końcu odważyłam się założyć coś swojego. Serdecznie zapraszam. Teraz Retro dżem i sok truskawkowy.

http://amartkolor.blogspot.com/" rel="nofollow">amartkolor.blogspot.com/

Pozdrawiam, Ania
majanaboxing
05.07.2015 20:42 odpowiedz
Oj tak, na pewno pyszna! Piękne pełne lata zdjęcia.
Pozdrawiam !