5

Kolorowe spaghetti z warzywami i mięsnymi klopsami


 

Ja wiem, że w zasadzie jest jeszcze luty. I że to wciąż zima. No ale powiedzcie, czy nie czekacie już na wiosnę? 

Zwłaszcza, że w ostatnich dniach zima wyjątkowo mocno zaznacza swoją obecność. Dobrze, że chociaż tym srogim mrozom towarzyszą promienie słońca. A wraz z nimi pojawia się nadzieją, że może już niedługo. Tydzień. Góra dwa. 

Na pogodę co prawda wpływu nie mam, ale chętnie zabiorę Was, razem z marką Primo Gusto, w kulinarną podróż inspirowaną smakiem śródziemnomorskiego słońca. Zainteresowani? :)

Chrupiące warzywa, pomidory, czosnek, bazylia i parmezan w towarzystwie kolorowego spaghetti i mięsnych klopsów. Smacznie, kolorowo i tak jakoś wakacyjnie. Prawda? Niczym w uroczej, prowadzonej przez uśmiechniętego, starszego Włocha maleńkiej tawernie nad brzegiem turkusowego morza. 



Składniki na 5-6 porcji

Klopsy:

* 500 g mięsa mielonego 

* 1 jajko

* 1 sucha bułka (starta na tarce)

* 2 łyżki tartego parmezanu

* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

* sól i pieprz 

* olej do smażenia

Sos warzywno pomidorowy:

* 2 opakowania pomidorów w kawałkach z bazylią Primo Gusto

* 1 cienka cukinia

* 1 duża papryka

* 1 duża cebula

* 4 ząbki czosnku

* 2 łyżeczki oleju

* sól, pieprz i cukier do smaku

Dodatkowo:

* 1 opakowanie makaronu Tricolore Primo Gusto

* świeża bazylia

* parmezan

Wszystkie składniki klopsów łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kulki (mniejsze niż orzech włoski) i obsmażamy je ze wszystkich stron na oleju. 

Na łyżeczce mocno rozgrzanego oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę (w połowie smażenia dodając pokrojony w plasterki czosnek). Kiedy cebula zacznie się rumienić zdejmujemy ją z patelni. W podobny sposób obsmażamy pokrojoną w paseczki paprykę i również kiedy zacznie się zarumieniać zdejmujemy ją z patelni. Na koniec podsmażamy cukinię. 

(Wszystkie warzywa wrzucamy na mocno rozgrzany olej i smażymy krótko, często mieszając, ale w wysokiej temperaturze. Tym sposobem wyciągamy z warzyw smak zbliżony do warzyw opiekanych na grillu.)

Do miękkiej cukinii dodajemy oba opakowania pomidorów i całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem (ja dodaję około 1 płaską łyżeczkę). Do sosu warzywnego dodajemy usmażone wcześniej klopsy. 

W osolonej wodzie gotujemy makaron. Po odcedzeniu łączymy go z sosem i odstawiamy na kilka minut by smaki się połączyły. 

Przed podaniem każdą porcję posypujemy parmezanem i liśćmi świeżej bazylii. 

Smacznego :)




Opublikowano: 28 lutego 2018
Kategoria: Mięso, Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Danka
Danka
06.03.2018 15:04 odpowiedz
Lubię makaron w każdej postaci, ten przepis jest fajny, mogłabym raz zrobic trochę inaczej.
Monika, zresetowani.pl
06.03.2018 11:58 odpowiedz
Rewelacyjny przepis! Akurat coś podobnego miałam dzisiaj robić na obiad, ale jednak zmienię plany i wypróbuję twój przepis :D
Dorota
04.03.2018 18:51 odpowiedz
Ostatnio prawie codziennie jadłam komosę ryżową, więc z ogromną przyjemnością wciągnęłabym porcyjkę pysznego makaronu:)
Zuza
01.03.2018 17:02 odpowiedz
pysznie :)
uwielbiam takie makaronowe dania :)
Adam
28.02.2018 09:37 odpowiedz
Będę musiał dzisiaj spróbować