4

Koktajl śniadaniowy z czerwonych owoców i kaszy jaglanej




Sezon na letnie owoce możemy już śmiało uznać za otwarty, więc dziś chciałabym Wam podrzucić pomysł na wykorzystanie poczynionych w ubiegłym roku zapasów by przygotować zamrażarkę na tegoroczne plony :) Dodatkowo koktajl ten jest świetnym sposobem na wykorzystanie pozostałej po obiedzie kaszy.

Oczywiście jeśli nie posiadacie zamrożonych owoców, lub przygotowujecie koktajl w miesiącach letnich, możecie wykorzystać owoce świeże. Możecie też dowolnie zmieniać kompozycję smakową i wzbogacić ją na przykład o jagody lub czereśnie. 

Ja koktajlu już nie dosładzam, ale w zależności jakich owoców użyjecie, może wyjść kwaskowy. Wówczas do dosłodzenia użyjcie miodu, syropu z agawy lub stewii. 

Składniki na 2 porcje:

* 4 pełne łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

* 100 g truskawek

* 100 g malin

* 100 g czerwonej porzeczki

* 100 g wydrylowanych wiśni

* 350 ml maślanki naturalnej

Kaszę oraz połowę maślanki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 15 sekund. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy do chwili, aż koktajl będzie gładki. 

Przelewamy do szklanek i podajemy od razu. 

Smacznego :)

* Jeśli używacie mrożonych owoców, wyjmijcie je z zamrażarki dzień wcześniej.


Opublikowano: 15 czerwca 2015
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
gość
gość
31.03.2016 12:00 odpowiedz
A jak z kalorycznością?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.06.2015 10:31 odpowiedz
Kupiłam go w TK Maxx
Agata
Agata
28.06.2015 00:34 odpowiedz
Gdzie można kupić taki słoik? :)
madeline82
15.06.2015 21:15 odpowiedz
Pyszny koktajl i świetny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej :-).