48

Kokosowo śmietanowe ciasto porzeczkowe na kakaowym cieście


Mnie smak tego ciasta kojarzy się w imprezą w stylu "imieniny u cioci". Mojemu męzowi z typowym weselnym ciastem. Tak więc dziś, zaserwuję Wam klasykę. Klasykę, która broni się smakiem i której smak znany jest od pokoleń. 

Ciasto:

* 3 szklanki mąki

* 250 g masła

* 1 pełna szklanka cukru

* 4 zółtka

* 2 pełne łyzki kakao

* 2 łyzeczki proszku do pieczenia

Masa:

* 4 białka

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń śmietankowy (proszek)

* 1 pełna łyzka mąki ziemniaczanej

* 150 g wiórków kokosowych

* 500 ml gęstej,  kwaśnej śmietany 18%

* 2 szklanki porzeczek

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę łączymy z proszkiem, cukrem i kakao a następnie dodajemy do nich miękkie masło i wcieramy je w nie do chwili utworzenia się drobnej kruszonki. Następnie dodajemy zółtka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało zagnieśc się w kulę, dodajemy łyzkę zimnej wody. 

Ciasto dzielimy na 2 równe części - jedną wkładamy do zamrazarki na godzinę, a drugą wykładamy spód tortownicy, którą wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie ciasto podpiekamy w 200 stopniach około 15-20 minut. 

Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier i miksujemy na najwyzszych obrotach około 5 minut (by cukier całkiem się rozpuścił). Następnie do białek dodajemy śmietanę i budyń wymieszany z mąką i kokosem. Od tej chwili miksujemy juz na wolnych obrotach. Kiedy wszystkie składniki się połączą, masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na niej delikatnie układamy porzeczki. 

Wierzch ciasta posypujemy startym na grubych oczkach tarki ciastem z  zamrazarki.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut.

Smacznego :)

 



Źródło
 


Opublikowano: 4 sierpnia 2012
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (48)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.12.2016 21:47 odpowiedz
Może mrożone, drylowane wiśnie? Można też kupić mrożone jagody lub maliny, które na pewno by pasowały.
Magda
Magda
07.12.2016 13:08 odpowiedz
Czym można teraz zastąpić porzeczki, żeby owoce pasowały? Nie mam pomysłu a bardzo chciałabym zrobić to ciasto na Święta.
ona
ona
11.07.2014 20:21 odpowiedz
upiekłam i polecam, coś pysznego, kruche, kremowe i kwaskowe
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.05.2014 22:35 odpowiedz
Mogą być maliny lub jagody. Ale zdecydowanie najlepsze jest z porzeczkami.
Iza
Iza
26.05.2014 13:45 odpowiedz
Czy można użyć innych owoców niż porzeczki? Jeśli tak, to jakich?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2014 20:00 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
anul-ka
anul-ka
14.03.2014 19:03 odpowiedz
Ciasto jest przepyszne. Ja z powodu braku porzeczek zrobiłam z mrożonymi wiśniami i wyszło boskie :) Z pewnością to ciasto zagości na moim urodzinowym stole.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.10.2013 22:23 odpowiedz
Na pewno maliny albo jagody :) Też będzie super :)
ewela
ewela
08.10.2013 21:58 odpowiedz
Kasiu jakie owoce mogę dać zamiast porzeczek? Chciałabym zrobić to ciasto w listopadzie na urodziny dziadka i nie wiem jakie owoce będą pasować? Z porzeczkami było pyszne:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2013 22:37 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Pozdrawiam
evela
evela
12.07.2013 21:31 odpowiedz
Ciasto wyszło pyszne!! Wygląda pięknie, szybko się je robi. Jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam, że muszę upiec. Super przepis! Będę do niego wracać:))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2012 21:20 odpowiedz
Tak, ale absolutnie nie rozmrażaj ich przed dodaniem do ciasta.
Julia SR
Julia SR
22.11.2012 21:00 odpowiedz
Czy do tego ciasta można użyć mrożone porzeczki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.08.2012 19:18 odpowiedz
Dziękuję i pozdrawiam :)
1joanna28
1joanna28
28.08.2012 18:57 odpowiedz
Przepyszne słodko- kwaśne ciasto. Urosło mi cudownie. Mam zamiar zerwać porzeczki i zamrozić. Myślę, że jesienią będzie smakowało mojej rodzince jeszcze bardziej. Od dziś jestem Twoją fanką. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za ten przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2012 10:23 odpowiedz
Standardowa blacha będzie za duża - trzeba zwiększyć proporcje o połowę.
bozena
bozena
12.08.2012 15:11 odpowiedz
Ciasto upiekłam co prawda z malinami (nie dostałam porzeczek), ale smakuje rewelacyjnie.
zwłaszcza na drugi dzień jak posiedziało w lodówce.
Pychaaaaaaaa!
A moja dieta znów poszła na zieloną łączkę : )
BEATTTKKKAAA
BEATTTKKKAAA
11.08.2012 14:30 odpowiedz
czy do tych proporcji można wykorzystać standardowa blachę prostokątną?
BEATTTKKKAAA
BEATTTKKKAAA
11.08.2012 12:18 odpowiedz
CZY MOŻNA UŻYĆ TYPOWEJ PROSTOKĄTNEJ BLACHY -CZY BĘDZIE ZA DUŻA?
mientablog
08.08.2012 07:30 odpowiedz
i zrobiłam :) ciasto wyszło ogromneeee :D 8 osób się zajadało :) dzięki za przepis :) http://mienta.blox.pl/2012/08/Imprezowe-ciasto-z-kokosem-i-malinami.html" rel="nofollow">mienta.blox.pl/2012/08/Imprezowe-ciasto-z-kokosem-i-malinami.html
słodkości
słodkości
07.08.2012 19:21 odpowiedz
Ciężko już znaleźć porzeczki, dlatego zastąpiłam je malinkami. :)
Ciasto rewelacyjne w smaku, kwaskowate owoce idealnie przełamują słodycz.
Warto poświęcić trochę czasu na taką pychotkę !
Pozdrawiam :)
jolantaszyndlarewicz
06.08.2012 16:07 odpowiedz
Kasiek to ciasto jak dla mnie imieninowo - urodzinowe ...ale i też codzienne jakby się ktoś uparł:) Połączenie naprawdę doskonałe:) i bardzo smakowicie wygladajace:)
mientablog
06.08.2012 13:49 odpowiedz
yh no i nie znalazłam już nigdzie porzeczek, trudno robię z malinami z pewnością będzie równie dobre :) zabieram się do kuchni, dam znać jak wyszło :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.08.2012 21:51 odpowiedz
Dziękuję :)
matylda
05.08.2012 21:47 odpowiedz
uwielbiam Twoje przepisy i Twoje zdjęcia. :) można się najeść samymi zdjęciami, tak pysznie wyglądają. :)
Tomasz
05.08.2012 16:13 odpowiedz
śliczne porzeczki, śliczne śliczne :)
kasandraa6
05.08.2012 15:23 odpowiedz
to musi być pyszne
malaMi
malaMi
05.08.2012 10:21 odpowiedz
Jeżeli węgierka pasuje, to wchodzę w to :-) Bo uwielbiamy wszystkie ciasta ze śliwkami.
Jagód nie lubimy, więc nie spróbujemy.
Pozdrawiam.
jelka1969
04.08.2012 22:08 odpowiedz
Co za ciasto! Co za zdjęcie!!! Cudowne!!!!!
Gość
Gość
04.08.2012 21:39 odpowiedz
ciasto jest obłędnie piękne!
asik.77
04.08.2012 17:45 odpowiedz
Kasiu jak zwykle cudne zdjęcie :) Ciacho wygląda baaardzo apetycznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2012 15:58 odpowiedz
Kari - nic się nie dzieje, każdy ma prawo do swojego zdania, tylko tak osobiście przykro mi, ze ktoś osądza je jako przekombinowane bez spróbowania :) Ale mam nadzieję, ze się skusi i przekona, ze jest pyszne :)

MałaMi - ja bym proponowała maliny (one na pewno jeszcze są, bo widziałam na placu) albo spróbowałabym z węgierką :) Może być bardzo ciekawe połączenie smaku. Borówka amerykańska nie ma dla mnie smaku i jest nijaka. Chyba, ze masz dostęp do jagód (naszych, polskich), to jak najbardziej :)
malaMi
malaMi
04.08.2012 15:41 odpowiedz
Porzeczki się skończyły ;(
ale może pasowałyby borówki amerykańskie?
Mam ochotę spróbować, ale nie bardzo wiem czy mogę zastąpić porzeczkę - borówką.
schokoladeinspirationen
04.08.2012 13:58 odpowiedz
Kocham zestawienie kakao i kokosu<3
klfoodblog
04.08.2012 12:57 odpowiedz
zdjęcie magiczne
Kari
Kari
04.08.2012 12:44 odpowiedz
Kasiu piekłam Twoje muffinki kokosowo porzeczkowe i wiem, ze to idelane połączenie. A ciasto nie tylko wygląda przepysznie, ale i z pewnością takie jest - jak wszystko co pieczesz :) Nie przejmuj się uwagami, ze jest przekombinowane. One są wyssane z palca.
Paulina
04.08.2012 12:34 odpowiedz
Dziwne mam ciotki, bo nigdy takiego nie podawały, a szkoda :<
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2012 12:19 odpowiedz
Ciasto jest idealnie skomponowane smakowo. Gdyby nie było kokosu w masie śmietanowej, to ona by była nijaka. A tak jest po prostu przepyszne.
Poza tym, ocenia się po spróbowaniu :)
majka
majka
04.08.2012 11:11 odpowiedz
ja chyba rozumiem osobę wyzej. przekombinowane moze dlatego, ze tyle smaków naraz...smietana, kakao, porzeczki ok... ale jeszcze kokos? ciekawa jestem czy ten kokos faktycznie pasuje do porzeczek :)
Agnieszka
04.08.2012 10:35 odpowiedz
Przepiękne zdjęcie! Nie mogę się napatrzeć. A ciacho równie piękne i apetyczne. :)
kaspiecze
04.08.2012 10:33 odpowiedz
zakochałam się w tym zdjęciu :)
cuda.wianki
04.08.2012 10:19 odpowiedz
Kasiu, "przekombinowanie" cukier puder się pruszy ;-)) dla mnie bomba! tylko u mnie porzeczek nie ma :-(( zdjęcia cudne!
mientablog
04.08.2012 10:13 odpowiedz
jejku no cudne jest :) ja od kilku dni juz nie widzę u nas porzeczek ale jak jeszcze mi sie uda kupić to wypróbuję koniecznie :)
kuchcikOla
04.08.2012 09:40 odpowiedz
nie mogę się napatrzeć, takie pyszności tutaj serwujesz... :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2012 09:05 odpowiedz
A przepraszam, co w tym cieście jest przekombinowane?
nenechaa
04.08.2012 09:01 odpowiedz
Faktycznie, klimatem to takie imieninowe- 'ciociowo'-babcine ciacho... (chociaż akurat moje ciotki zawsze serwowały jakieś kremowce, a babki - drożdżaki i serowce :P)

Jak dla mnie nieco przekombinowane... zdaje się, bo nigdy nie miałam okazji spróbować takiego połączenia smaków - dobre?
Chyba raz będę musiała odpiec coś takiego, żeby się przekonać - no i skoro 'klasyka'... ;]]

Zapiszę sobie Twój przepis :]

Pozdrawiam!
N.
Maggie
04.08.2012 08:03 odpowiedz
Oj, chcialabym, zeby u mojej cioci na imieninach podawali takie ciasta - czesciej bym na te imieniny chodzila ;)
karmel-itka
04.08.2012 06:23 odpowiedz
oj, Kasiu, u mnie podobnie, ale bez owoców i czekoladowo dzisiaj ;]