
Dziś proponuję Wam proste, szybkie i oryginalne w smaku danie. Pieczone klopsiki z dodatkiem ricotty podane z makaronem typu spaghetti z pesto z rukoli.
Ja do klopsików podałam prostą sałatkę z rukoli oraz pomidorków koktajlowych z czosnkową oliwą.
Klopsy:
* 500 g mielonej szynki wieprzowej
* 200 g ricotty
* 1 jajko
* mały pęczek posiekanej dymki
* 4 łyżeczki tartego parmezanu
* 1 łyżeczka soli
* spora szczypta pieprzu
Pesto:
* 1 opakowanie rukoli
* 10 liści bazylii
* 4 duże ząbki czosnku
* 3-4 pełne łyżki tartego parmezanu
* 1/3 łyżeczki soli
* ok. 70-80 ml oliwy
Dodatkowo:
* 1 opakowanie makaronu typu spaghetti
Składniki na klopsy łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy klopsiki odrobinę większe niż orzech włoski i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy na opcji góra-dół przez około 30-35 minut (do zrumienienia).
W tym czasie miksujemy ze sobą wszystkie składniki pesto (najlepiej spisze się blender z kielichem lub zamykanym pojemnikiem) i gotujemy makaron.
Gorący makaron mieszamy z pesto i podajemy z klopsikami.
Ja podałam je z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)
Opublikowano: 23 października 2013
pycha !!!