7

Klopsy z ricottą i spaghetti z pesto z rukoli


 

Dziś proponuję Wam proste, szybkie i oryginalne w smaku danie. Pieczone klopsiki z dodatkiem ricotty podane z makaronem typu spaghetti z pesto z rukoli. 

Ja do klopsików podałam prostą sałatkę z rukoli oraz pomidorków koktajlowych z czosnkową oliwą.                   

Klopsy:

* 500 g mielonej szynki wieprzowej

* 200 g ricotty

* 1 jajko

* mały pęczek posiekanej dymki

* 4 łyżeczki tartego parmezanu

* 1 łyżeczka soli

* spora szczypta pieprzu

Pesto:

* 1 opakowanie rukoli

* 10 liści bazylii 

* 4 duże ząbki czosnku

* 3-4 pełne łyżki tartego parmezanu

* 1/3 łyżeczki soli

* ok. 70-80 ml oliwy

Dodatkowo:

* 1 opakowanie makaronu typu spaghetti       

Składniki na klopsy łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy klopsiki odrobinę większe niż orzech włoski i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy na opcji góra-dół przez około 30-35 minut (do zrumienienia).

W tym czasie miksujemy ze sobą wszystkie składniki pesto (najlepiej spisze się blender z kielichem lub zamykanym pojemnikiem) i gotujemy makaron. 

Gorący makaron mieszamy z pesto i podajemy z klopsikami.       

Ja podałam je z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.           

Smacznego :) 


Opublikowano: 23 października 2013
Kategoria: Mięso, Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2013 08:19 odpowiedz
Myślę, że jakiś prosty sos na bazie kremówki i pesto pasował by do tych klopsików.
Gość
Gość
11.11.2013 15:47 odpowiedz
Kasiu, zrobiłam dzis te pulpeciki dla dziecka, dam je z ryzem, ale mam wrazenie ze są za suche;( jaki sos dodać mozna do tego?
jolantaszyndlarewicz
09.11.2013 21:30 odpowiedz
Wygląda pysznie:)
agattekh
25.10.2013 12:15 odpowiedz
Pyszne i wykwintne to danie :-)
tu-tusia
24.10.2013 09:54 odpowiedz
Ależ to musiało być pyszne!
http:pastawithapplepie.blogspot.com
http:pastawithapplepie.blogspot.com
23.10.2013 09:21 odpowiedz
uwielbiam twoje przepisy !

pycha !!!
blenda2007
23.10.2013 08:39 odpowiedz
przesmacznie:)