9

Klopsy z cukinii z ricottą i parmezanem w sosie pomidorowym




Dokładnie takiego dania było mi trzeba. Lato na talerzu. W 100%. 

Chociaż nie powiem, że jest jakoś wyjątkowo dietetyczne. Ale gdyby tak te klopsy upiec, to już prawie danie fit ;)

A jeśli nie boicie się kalorii, przed podaniem każdą porcję możecie dodatkowo posypać tartym parmezanem. I świeżymi ziołami.

Mnie co prawda zapas parmezanu skończył się po przygotowaniu klopsów, ale nie szczędziłam sobie rozrastającego się w szalonym tempie na moim balkonie oregano :)

Składniki na 4 porcje

Klopsy:

* 2 średniej wielkości cukinie 

* 1 duża cebula

* 3 duże ząbki czosnku

* 250 g ricotty

* 3 pełne łyżki tartego parmezanu

* 1 jajko

* 1 żółtko

* ok. 3/4 szklanki bułki tartej (najlepiej mielonej w domu, nie kupnej)

* ok. 20 liści świeżej bazylii

* sól i pieprz do smaku

Sos:

* 1 butelka passaty pomidorowej (ok. 650-700g)

* 100 ml wody

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 5 łyżek słodkiej śmietanki ?

* 1 łyżka oliwy

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* ok. 10-15 liści świeżej bazylii

* 1 łyżka cukru

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* olej do smażenia 

* mąka do obtoczenia klopsów

Cukinie i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki, a następnie zawijamy je w ścierkę (tworząc sakiewkę) i odciskamy nadmiar wody. 

Ricottę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, parmezanem, jajkiem, żółtkiem, posiekaną bazylią i bułką tartą. Mieszamy. 

Kiedy składniki się połączą dodajemy cukinię i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z masy formujemy 12 klopsów. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na oleju po około 5-6 minut z każdej strony. (Najlepiej wlać na patelnię tyle oleju, by sięgał do połowy klopsów). 

Po usmażeniu klopsy delikatnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy. Ciepłe klopsy są dość delikatne, ale po około 15 minutach nabiorą właściwej konsystencji. W tym czasie gotujemy makaron i przygotowujemy sos.

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodajemy passatę, śmietankę, wodę, posiekaną bazylię oraz pozostałe przyprawy (sos nie powinien być kwaśny, więc jeśli zaistnieje taka potrzeba, dodajcie odrobinę więcej cukru). Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty, a następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy klopsy. 

Smacznego :)  


Opublikowano: 20 lipca 2017
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Natally
Natally
13.09.2018 19:55 odpowiedz
Ehhh, klopsiki w moim wydaniu to zdecydowanie była kulinarna klęska... Zrobiłam wszystko według przepisu, za wyjątkiem tego, że musiałam dodać o wiele, wiele więcej bułki tartej, a i tak klopsy mi się rozpływały :( Jakieś rady? Ponieważ, mimo niezbyt atrakcyjnego wyglądu ostatecznie były bardzo smaczne...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.09.2018 21:55 odpowiedz
Wydaje mi się, że problemem może być zbyt mokra cukinia. Proszę ją bardzo, bardzo mocno odcisnąć. Można też dodać łyżkę mąki. 
ela
ela
24.02.2018 10:05 odpowiedz
Witam, jeśli placuszki mają odstać 15 minut to będą zimne, czy przed podaniem są podgrzewane ? jeśli tak to w jaki sposób ?
Gość
Gość
21.07.2017 14:17 odpowiedz
Ricotta = Ser serwatkowy, jeśli ktoś robi ser w domu.
Cukinii mam dużo w tym roku. Będzie pyszny obiad, dziękuje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.07.2017 12:22 odpowiedz
Osobiście nie widzę zastępstwa. Proszę użyć ricotty. To jest bardzo popularny ser i naprawdę dostępny wszędzie.
Gość
21.07.2017 09:21 odpowiedz
Fajny przepis tylko czym zastąpię ricottę? Dołącam się do pytania...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.07.2017 22:37 odpowiedz
Ricotta dostępna jest w większości sklepów spożywczych począwszy od Biedronki czy Lidla (są tam w stałym asortymencie) na sklepach wielkopowierzchniowych (typu Carrefour, Auchan czy Tesco) kończąc.
I raczej nie widzę dla niej zastępstwa.
Asia
Asia
20.07.2017 22:18 odpowiedz
Gdzie kupić ta riccotę? Czy można ja czymś zastąpić?
http:  katarzynakachel.blogspot.com
20.07.2017 07:20 odpowiedz
Zdecydowanie moje klimaty! Wypróbuję w najbliższym czasie.