32

Klopsy indycze zapiekane w warzywach




Danie jest bardzo proste i poza posiekaniem warzyw, nie wymaga ono zbyt wiele pracy :)

Warzywa w kremowym sosie świetnie komponują się z ryżem, a klopsy które zapiekają się w tym sosie stają się soczyste i nie wysychają. Jeśli jednak mielicie mięso sami, proponuję użyć do klopsów mięsa z udźca. Filet będzie zdecydowanie za suchy. 

Składniki na 4 porcje:

* 500 g pieczarek

* 1 papryka czerwona

* 1 papryka zielona

* 1 papryka żółta

* 2 małe, cienkie marchewki

* 1 puszka krojonych pomidorów

* 4 łyżki mrożonego groszku

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku 

* 3 łyżki oliwy

* 150 ml śmietanki kremówki

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* sól i pieprz do smaku

Klopsy:

* 500 g mielonego mięsa indyczego

* 1 kajzerka (namoczona w mleku i lekko odciśnięta)

* 1 duże jajko

* 2-3 łyżki kaszy manny

* 1 mała, drobno posiekana cebula

* 2 rozgniecione ząbki czosnku

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 2/3 łyżeczki soli

* 2 spore szczypty pieprzu

Papryki i cebulę kroimy w paseczki, pieczarki na mniejsze kawałki (ja miałam spore pieczarki, więc kroiłam je na ósemki), a marchewki w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy je kilka minut, a następnie posypujemy je solą. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy drobno posiekany czosnek i groszek. Dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pomidory, śmietankę, pieprz i słodką paprykę. Gotujemy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.

Mięso łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy dłonią do chwili, aż składniki się połączą. Z mięsa formujemy klopsy. U mnie były to 4 duże sztuki, ale jeśli wolicie mniejsze, to podzielcie mięso na 8 części.

Warzywa z sosem przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy klopsy odrobinę wciskając je w warzywa. Pieczemy w 200 stopniach około 40-45 minut. 

Podajemy z ryżem.

Smacznego :)




Opublikowano: 28 maja 2013
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (32)
Karolina
Karolina
02.03.2019 16:12 odpowiedz
Sos jest przepyszny. Tylko ja smazac warzywa nie patrzyłam na czas i ostatecznie te warzywa były już mocno miękkie. Wystraszyłam się że jak je wrzucę na 40 min do piekarnika to one mi się rozejdą i podsmażylam mięso na patelni a potem tylko na 20 minut do piekarnika. Mam pytanie czy te warzywa powinny być al dente czy w ogóle tylko lekko obsmazone? Czy generalnie można je dusić aż do odparowania wody z pieczarek i jeszcze spokojnie te 40min w piekarniku dają radę?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2019 07:57 odpowiedz
Warzywa, moim zdaniem, nie powinny być al dente, a właśnie takie miękkie. 
Moim zdaniem taki sos jest najlepszy. 
Jeśli ktoś lubi twardsze warzywa, to oczywiście można skrócić czas smażenia/pieczenia. 
karrenn
karrenn
16.08.2016 14:52 odpowiedz
Polecam :) pyszne klopsiki :)
kasia
kasia
25.04.2016 14:19 odpowiedz
robiłam ostatnio rewelacja, sos można jeść sam z chlebem nawet bez dodatku klopsów, dzięki Kasiu za kolejny wspaniały przepis :)))
Marysia
Marysia
26.09.2014 11:47 odpowiedz
Robiłam jakiś czas temu, wyszło pysznie! Nawet lepsze były na drugi dzień jak mięso przeszło aromatem sosu. Tylko nie odważyłam się zrobić bez podpiekania wcześniej... Danie zaplanowane na obiad w przyszłym tygodniu, tym razem zaufam i nie będę smażyć klopsów, mam nadzieję, że się uda :) Pozdrawiam!
Ania
Ania
01.09.2014 18:13 odpowiedz
Dziś robiłam, trochę zmieniłam ilości warzyw, smaczne wyszło :)
Zastanawia mnie tylko wielkość Twoich klopsów. Z tej ilości mięsa ja zrobiłam 12szt średniej wielkości, 4 to musiały być giganty?! ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2014 20:12 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
Weronika
Weronika
16.07.2014 18:10 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj, pyszne, rodzina zachwycona nowością. Bardzo dziękuję za przepis :)
wedelka
14.05.2014 11:21 odpowiedz
Robiłam je już wielokrotnie. Są naprawdę smaczne. Sos rewelacyjny :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.01.2014 19:54 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby.
Gość
Gość
06.01.2014 17:38 odpowiedz
Czy klopsow przed zapiekaniem nie podsmazamy? Piekny blog !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.08.2013 22:35 odpowiedz
Anti - warto czasem eksperymentować :)
Pozdrawiam :)
anti
anti
01.08.2013 22:01 odpowiedz
Nie byłam przekonana co do sosu, ale że lubię eksperymentowac postanowiłam spróbować i cieszę się, bo sos jest super a i klopsy niezłe (moje były z mięsa wieprzowego). Pyyyszne. Polecam
Karolina
Karolina
23.06.2013 12:17 odpowiedz
Wyszło przepyszne! Tylko ja zamiast mięsa z indyka użyłam zwykłej łopatki mielonej. Ale klopsy pieczone od gotowanych w sosie są zdecydowanie lepsze. :) Wszystkim smakowało. Danie przechodzi do domowego jadłospisu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.06.2013 10:24 odpowiedz
O tak, kasza też super pasuje do tego dania :)
Cieszę się, że smakowało :)
1lienka81
07.06.2013 01:16 odpowiedz
Kasiu zrobiłam!!!!!
Wyszło cudowne, aromatyczne i pyszne danie, ale niestety nie miałam kaszy manny, zamiast tego rozmoczyłam 3 łyżki stołowe otrąb pszennych w mleku i wszystko dodałam do masy mięsnej.
Cała moja rodzina pokochała to danie, szczególnie smakuje z kasza gryczaną;)
Dziękuję za inspirację!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.06.2013 11:18 odpowiedz
Można piec bez przykrycia, ja polecam jednak przynajmniej połowię czasu (pierwsze 20-25 min) piec pod przykryciem.
czerwona_nesca
05.06.2013 11:07 odpowiedz
Czy piec trzeba pod przykryciem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.06.2013 19:27 odpowiedz
W sosie jest śmietanka. Generalnie jedni mrożą ze śmietaną, inni nie. Ja należę do tych co nie mrożą.
Karolina
Karolina
04.06.2013 15:23 odpowiedz
Wygląda przepysznie. Mam zamiar je jutro przygotować. :)
Mam pytanie. Lubię robić jedzenie 'na zapas' tak aby, gdy nie mam czasu nic gotować szybko je odmrozić. Klopsy jak klopsy, ale wiesz może, czy ten sos nadaje się do mrożenia?
Tusia
Tusia
01.06.2013 22:28 odpowiedz
Zrobiłam o danie dziś na obiad-było pyszne! Wchodzi na stałe do jadłospisu, dziękuję za przepis :)
Opalanka
01.06.2013 21:57 odpowiedz
Bardzo piękne zdjęcie, pozdrawiam:)
AnnaA-G
30.05.2013 12:04 odpowiedz
chętnie zjadłabym to zdjęcie:)
jolantaszyndlarewicz
29.05.2013 22:06 odpowiedz
Klops jak to klops, ale ten sos ...obłęd:)
nemisiek
28.05.2013 23:58 odpowiedz
Zgłodniałam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.05.2013 17:28 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
beatawg
beatawg
28.05.2013 17:01 odpowiedz
przepyszne!!:) właśnie jem i padam z zachwytu!:)
dariozka
28.05.2013 13:49 odpowiedz
pysznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.05.2013 13:44 odpowiedz
To jest bazylia drobnolistna.
Annak81
Annak81
28.05.2013 13:00 odpowiedz
Wygląda pysznie...zdjęcie zdecydowanie zachęca do wypróbowania tego dania...zastanawiam się co to jest to zielone czym przybrałaś danie w garnku?
matylda
28.05.2013 12:02 odpowiedz
cudowny pomysł na obiad.
kozakowna
28.05.2013 10:31 odpowiedz
Wyglądają przepysznie,aż ślinka cieknie :)
Właśnie znalazłam pomysł na obiad:))