6

Klopsy drobiowe w sosie pieczarkowym z pęczakiem




Ostatnio szybkie obiady są u mnie w cenie, więc dziś przepis na jeden z nich. Gotowane klopsy drobiowe w sosie pieczarkowym z pęczakiem. Pęczak świetnie pasuje do tego dania, dlatego polecam Wam użycie tego konkretnego rodzaju kaszy. 

Klopsy:

* 600 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z udek)

* 3 zmiażdżone ząbki czosnku

* 3 łyżki kaszy manny

* 1 duże jajko

* 2 łyżki wody

* 1 łyżeczka soli

* 1/4 łyżeczki pieprzu

Sos:

* 500 g drobnych pieczarek

* 250 g kwaśnej śmietany 12%

* 2 kopiate łyżki mąki

* 1 duża cebula lub 2 mniejsze

* 2 łyżki masła

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* pęczak

Składniki klopsów łączymy ze sobą w misce i dokładnie mieszamy dłonią. Z masy formujemy klopsiki odrobinę większe od orzecha włoskiego. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 15 minut.

Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę do chwili aż stanie się szklista i dodajemy do niej pieczarki. Dolewamy 250 ml wody, dodajemy sól i pieprz. Dusimy około 15-20 minut. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami wrzątku. Gotujemy do zgęstnienia. Jeśli sos będzie dla Was za gęsty, dodajemy odrobinę gorącej wody i ponownie doprowadzamy do wrzenia. 

Ugotowane klopsy dodajemy do sosu i pozostawiamy je w nim na około 15 minut, a następnie podajemy je z ugotowanym wg. instrukcji na opakowaniu pęczakiem.

Smacznego :)


Opublikowano: 1 października 2013
Kategoria: Mięso, Kasza
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
marina4
marina4
05.07.2014 11:02 odpowiedz
Często korzystam z tego przepisu, pyszności:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.02.2014 17:51 odpowiedz
Bardzo mi miło :)

Pozdrawiam
mhejne
mhejne
18.02.2014 16:13 odpowiedz
Coraz częściej zaglądam na Pani bloga, stoaje się moim ulubionym :) zrobiłam klopsiki, wszystko tym razem wyszlo - baaardzo dobre, i zasmakowałam w pęczaku, bo wcześniej rzadko po niego sięgałam - a to błąd, kasza przepyszna. Dziekuje za przepisy i proszę o więcej :)
jolantaszyndlarewicz
08.10.2013 21:26 odpowiedz
Pęczak mam kupiony już od dawna, ale jeszcze nic z nim nie zrobiłam .... mam w planach pęczotto:). Ja najczęściej robię klopsiki z szynki wieprzowej, drobiowe mięso wydaje mi się za suche do nich .... ale tylko wydaje, bo klopsików z drobiowego po prostu jeszcze (przez to wydawanie się) nie robiłam:)
Irka
03.10.2013 12:16 odpowiedz
Wyglądają zachęcająco! Aż zgłodniałam. Cały przepis wydaje się prosty, więc w sam raz dla osoby, która nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Przyda sie.
kaatje32
02.10.2013 15:32 odpowiedz
nawet ja zrobie! lubie takie przepisy!!! :):)