11

Klopsiki zapiekane w pieczarkach




Po leniwej niedzieli, mam dziś dla Was przepis na ekspresowy obiad, lub na ciekawą przekąskę imprezową. Mocno ziołowe klopsiki z parmezanem, zapieczone w kapeluszach pieczarek. Proste, ale efektowne. Bardzo ciekawe w smaku, ale również zwolennicy tradycyjnej, niewyszukanej kuchni nie będą kręcić nosem :)

Do klopsów proponuję podać rukolę, która ma lekko pikantny smak i nadaje temu daniu charakteru. Wszystkie dodatki poza oliwą extra virgine są do niej zbędne.

Składniki:

* 600 g mięsa mielonego (może być drobiowe lub wieprzowe)

* 1 jajko

* 2 ząbki czosnku

* 3 łyżki tartego parmezanu (2+1)

* 2 kopiate łyżki bułki tartej

* 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

* 2/3 łyżeczki soli

* 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 2 szczypty pieprzu

* 1 spora gałązka świeżego tymianku

* 12 pieczarek o dużych kapeluszach

* 1 łyżka oliwy

Do podania:

* 1 opakowanie rukoli

* dobrej jakości oliwa 

Mięso mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, parmezanem (2 łyżki), bułką tartą, solą, pieprzem i ziołami. Z pieczarek odrywamy nóżki i małym nożykiem obcinamy skórkę która przywierała do nóżki.

Wilgotnymi dłońmi formujemy klopsy odrobinę mniejsze od kapeluszy pieczarek. (Kapelusze podczas pieczenia skurczą się, co widać na zdjęciach, więc lepiej nie przesadzać z wielkością klopsa, tak jak zrobiłam to ja :) ). 

Klopsiki układamy na pieczarkach a następnie układamy je w wysmarowanej oliwą formie. Wierzch klopsów posypujemy pozostałą łyżką parmezanu.

Klopsiki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut.

Podajemy z garścią rukoli skropioną oliwą.

Smacznego :) 



* Szeroki wybór świeżych ziół (ciętych i doniczkowych) oraz sałat znajdziecie w halach Makro. 
 

Opublikowano: 4 marca 2013
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Ela
Ela
10.03.2018 14:59 odpowiedz
Mój dzisiejszy obiad! Mniam! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2016 14:47 odpowiedz
Miło mi, że smakują :)
Pozdrawiam
karrenn
24.03.2016 09:56 odpowiedz
Coś pysznego. Klopsiki robię już kolejny raz, nawet nie wiem który :) ... wykonuje się je szybko, a z talerza znikają jeszcze szybciej ...i ten aromat ziół ... PYSZNE:)
nemisiek
04.03.2013 22:52 odpowiedz
Fajny pomysł na odświeżenie tradycyjnych klopsików:)
jolantaszyndlarewicz
04.03.2013 20:29 odpowiedz
Świetny pomysł z tyymi klopsikami w pieczarkach:) .... i bardzo ladnie wygladający:) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2013 19:30 odpowiedz
Dziękuję Wam za miłe komentarze :)
aguzja
04.03.2013 19:16 odpowiedz
Lubię takie połączenie, robiłam kiedyś kotleciki takie jak Twoje pulpety. Pozdrawiam :)
ps. uwielbiam Twoje zdjęcia
majanaboxing
04.03.2013 18:02 odpowiedz
Smakowity pomysł na obiad. Będę musiała o takich pomyśleć :)
Pozdrawiam.
kabamaiga
04.03.2013 09:24 odpowiedz
Kasiu świetny pomysł na obiad.
barwnymotyl
04.03.2013 08:26 odpowiedz
Apetyczne! Mniam...
Inspirowane Smakiem
04.03.2013 07:03 odpowiedz
Wyglądaja super, I w dodatku z rukolą. Mniam!