19

Klopsiki z serem pleśniowym i sosem warzywnym


Wygląda na to, że zima polubiła nas na tyle, że póki co nie zamierza nas opuścić, a zapewne nie tylko ja tęsknię już za słońcem i marzę o zapomnieniu o zimowym płaszczu i kozakach. Kilka słonecznych dni dało nadzieję na wiosnę i tak od razu poprawił się człowiekowi humor... Niestety, za oknem znów biało. I zimno. Bardzo zimno.

By umilić sobie oczekiwanie na pierwsze ciepłe promienie słoneczne proponuję bardzo letnie danie. Dodatek pomidorów, cukinii i bakłażana (na szczęście dostępnych cały rok) sprawia, że mnie osobiście smak ten kojarzy się z wakacjami w jakimś ciepłym kraju na południu Europy.

Klopsiki:

* 500 g mięsa mielonego

* 2 żółtka

* 1 duża cebula

* 4 ząbki czosnku

* 1 trójkąt sera pleśniowego (np. Lazur)

* sól, pieprz, zioła prowansalskie

* 2-3 łyżki mąki

* olej

Sos:

* karton przecieru pomidorowego (500 ml)

* 1 mała cukinia

* 1/2 bakłażana

* 1 cebula

* 150 ml wody

* 1 łyżka oliwy

* sól, pieprz, zioła prowansalskie, 1 łyżka cukru

Mięso mieszamy z żółtkami, rozgniecionym czosnkiem, bardzo drobno posiekaną cebulą, utartym na tarce serem i przyprawami (proponuję wkroić też świeżą bazylię i oregano). Taką masę mięsną umieszczamy w miseczce i szczelnie foliujemy (przede wszystkim chodzi o dość intensywny zapach, który roznosi się po lodówce i całej kuchni podczas jej otwierania :) ). Mięso odstawiamy do lodówki na całą noc aby smaki się połączyły.

Na drugi dzień z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące. Smażymy na oleju do zrumienienia, a po usmażeniu zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy.

Cukinię i bakłażana ucieramy na większych oczkach tarki a cebulę drobno siekamy. Całość podsmażamy ok 5 minut na oliwie co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodajemy przyprawy i wodę i gotujemy je ok 10 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 5 minut na małym ogniu. Do gotowego sosu wrzucamy klopsiki. Jeśli sos bardzo zgęstnieje, dolewamy ok 100 ml wody i doprawiamy do smaku.

Takie klopsiki  najlepiej smakują z makaronem, a i odrobina tartego parmezanu im nie zaszkodzi ;)

Smacznego :)



 



 Przepis autorski


Opublikowano: 21 lutego 2011
Kategoria: Mięso, Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
beatawg
beatawg
23.06.2013 18:47 odpowiedz
przepyszne! Robiłam dokładnie według przepisu, bo sama bym takiego efektu nie osiągnęła:-) Super!!!
Wanda
Wanda
24.02.2011 12:39 odpowiedz
Zjawiskowo piękne zdjęcia. Jest Pani Mistrzynią!
zemfiroczka
23.02.2011 21:26 odpowiedz
Z tym serem to jest myśl! Kupuję to! :)
nemisiek
23.02.2011 15:00 odpowiedz
Fajny przepis na danie obiadowe, czuję, że się na nie skuszę:)
wykrywaczsmaku
21.02.2011 21:36 odpowiedz
świetnie się prezentują :)
kaspiecze
21.02.2011 20:09 odpowiedz
apetyczne zdjęcia, aż zrobiłam się głodna na noc :)
tjaryma6
21.02.2011 19:22 odpowiedz
Takie klopsiki z sosem i makaron to klasyka, nic tak nie smakuje w taką zimną zimę;)
Aborygenka
Aborygenka
21.02.2011 18:45 odpowiedz
Zmodyfikowałam troszkę przepis. Dodałam Camembert (z lenistwa, sklep za daleko) klopsiki obtoczyłam w tartej bułce, zrobiłam sos pomidorowy (taki zwykły jak do spaghetti) Pycha :)
kulinarnespotkania
21.02.2011 18:02 odpowiedz
wspaniale jedzonko:) piekne zdjecia:)
az slinka cieknie od patzrenia:)
Pozdrawiam cieplutko:)
dagmara_65
21.02.2011 17:56 odpowiedz
Bardzo apetyczne jedzonko! Zdjęcia przeeepięęęękne!!!! Pozdawiam :)
milk_chocolate84
21.02.2011 16:04 odpowiedz
mniaaaaaaaaaaaaam :) Wpraszam się na obiad :P
zaytoona
21.02.2011 15:35 odpowiedz
O tak, bardzo śródziemnomorskie w swym smaku jest proponowanego przez Ciebie danie. Pyszne...
karmel-itka
21.02.2011 14:05 odpowiedz
klopsiki! jakie smakowite!
mięso mielone daje niezwykłe możliwości.
podoba mi się ten dodatek pleśniowego sera ;]
elau66wr
21.02.2011 11:24 odpowiedz
A ja właśnie mam pulpeciko-klopsiki w sosie kiszony ogórek+pomidory. haha muszę pomyśleć o wersji podanej przez Ciebie. A tym co lubią dogryzać innym - wchodźcie tylko na swoje blogi i nie zadzierajcie nosa. Mamy demokrację prawda? Kasiu jestem z Tobą
przysmakikarolki
21.02.2011 11:12 odpowiedz
Bardzo apetyczny przepis, glodna sie robie jak patrze na fotki.

pozdrawiam
panna_malwinna
21.02.2011 10:56 odpowiedz
aż człowiek głodnieje patrząc na te wspaniałości. pycha! z chęcią wypróbuję;)

pozdrowienia
zauberi
21.02.2011 10:44 odpowiedz
też już tęsknię do wiosny! A klopsiki zapowiadają się niezwykle smacznie, pozdrawiam
tilianara
21.02.2011 10:29 odpowiedz
Ale smakowity obiadek i te kolory na zdjęciach - wspaniałe :)
retrose
21.02.2011 10:15 odpowiedz
Świetny przepis to jest. Nigdy nie jadłam klopsików w połączeniu z serem pleśniowym a sos z dodatkiem bakłażana i cukinii zdecydowanie mnie podbił:)