23

Ketchup z papryki (sos paprykowy) - przepis




Dziś kolejna propozycja wykorzystania papryki.

Paprykowy ketchup :)

Idealny do kanapek, mięs na ciepło i grilla.

Jak na ketchup przystało lekko słodki i bardzo aromatyczny.

Prosty w wykonaniu i niezbyt czasochłonny.

Z pewnością stanowi ciekawe urozmaicenie letnich przetworów, więc zachęcam do przygotowania :)

Składniki (na około 6 półlitrowych słoików):

* 3 kg czerwonej papryki (waga po obraniu)

* 2 cebule

* 2 duże główki czosnku

* 300 g koncentratu pomidorowego

* 2/3 szklanki oleju

* 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%

* 1 pełna szklanki cukru (250 ml)*


* 3 łyżki soli

* 1 liść laurowy

* 2 kulki ziela angielskiego

* 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

* 1 łyżeczka suszonej bazylii

* 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Paprykę oraz cebule mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. (Ja rozdrabniałam je w Thermomixie: pół kilograma pokrojonej papryki - obroty 5, czas 7 sek).

Paprykę z cebulą przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy przepuszczony przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki oprósz octu i koncentratu. Sos gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-35 minut (dość często mieszając), a następnie dodajemy ocet i koncentrat i ponownie gotujemy, również około 30 minut.

W drugiej fazie gotowania sos należy co chwilę mieszać aby nie przywierał do dna.

Gorący (a w zasadzie jeszcze gotujący się) sos przelewamy do wyparzonych słoików i stawiamy je na nakrętce. Pozostawiamy tak do wystygnięcia.

Smacznego :)

* W razie potrzeby można dodać więcej cukru.
 

 

Opublikowano: 28 sierpnia 2015
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (23)
JARO
JARO
08.09.2018 12:47 odpowiedz
MOŻNA DODAĆ ŚWIERZĄ BAZYLIE
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2018 13:27 odpowiedz
Ja raczej proponuję suszoną.
jolcia
jolcia
27.08.2016 21:22 odpowiedz
Pani Kasiu sos pyszny, tylko jak dla mnie za dużo octu następnym razem dodam trochę mniej. Robiłam również w zeszłym roku paprykę konserwową z Pani przepisu , zdecydowanie do powtórzenia . Pozdrawiam i czekam na kolejne pyszne przepisy.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2016 22:13 odpowiedz
Asia - cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

Gość - niestety, ale świeże pomidory się tu nie nadają.
Asia
Asia
25.08.2016 17:09 odpowiedz
Cześć Kasiu. Zrobiłam dzisiaj ten sosik. Z samego rana poszłam na targ po paprykę ( ledwo zdołałam z nią przyjść;)) i do godziny 12 uwinęłam się z całą pracą i z całym bałaganem w kuchni. Pyszny sos:) Dzięki za przepis. Nie spotkałam się jeszcze z takim i mimo, że spiżarnia już pęka w szwach postanowiłam, że na ten ketchup znajdę jeszcze miejsce:D Pozdrawiam.
Gość
Gość
24.08.2016 19:43 odpowiedz
a czy zamiast koncentratu można dodać świeże pomidory?
Gość
Gość
21.08.2016 09:49 odpowiedz
Tak, moja papryka podczas mielenia oddała bardzo dużo wody, myślałam, że tak ma być - cóż, brak doświadczenia. Pisząc do Ciebie miałam już zawekowane słoiki, tak więc zamiast ketchupu mam fajny sosik na zimę, który zapewne ciekawie wykorzystam. Dziękuję i pozdrawiam! Paulina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.08.2016 07:49 odpowiedz
Może po prostu papryka była bardzo soczysta? Ciężko mi stwierdzić co mogło pójść nie tak, ale ja bym go gotowała dalej, do skutku.
Gość
Gość
20.08.2016 23:47 odpowiedz
Kasiu, mój ketchup wyszedł bardzo rzadki... Gotowałam troche dłużej, myślałam że odparuje, nic z tego. Czekałam aż wystygnie, żadnych zmian... Coś zrobiłam nie tak?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.10.2015 13:36 odpowiedz
Myślę, że tak.
Ale z żółtej, a nie białej, o takim podłużnym kształcie.
Zuza
Zuza
06.10.2015 13:09 odpowiedz
witam, a czy z żółtej papryki też można zrobić? bo akurat taką dostałam
ola
ola
06.10.2015 10:17 odpowiedz
Dzisiaj zabieram się do roboty :) Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.10.2015 11:12 odpowiedz
Tak. Zwłaszcza jak wystygnie.
ola
ola
05.10.2015 11:05 odpowiedz
czy ten keczup wychodzi gęsty?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2015 07:16 odpowiedz
Lucy - cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Jak chodzi o komentarze, to ja je zatwierdzam ręcznie, więc nigdy nie pojawiają się od razu :)
Pozdrawiam :)
Lucy
Lucy
07.09.2015 00:11 odpowiedz
j, mój komentarz się nie pokazał :( No więc zrobiłam ten ketchup z podwójnej porcji i myślę, że to i tak za mało, bo jest tak pyszny! Jedynie co zmieniłam, to zamiast octu spirytusowego użyłam jabłkowego, gotowałam dłużej i dodatkowo zblendowałam. No i dodatkowo zapasteryzowałam, zawsze pasterza ujęcia, bo wtedy mam pewność, że długo wytrzymają.
Przepis jest super, za rok zrobię więcej.:)
Lucy
Lucy
06.09.2015 22:31 odpowiedz
Zrobiłam ten sos z podwójnej porcji i myślę że za mało, jest taki pyszny!
Dodatkowo go jeszcze zblendowałam, żeby miał jednolitą konsystencję i gotowałam dłużej a zamiast octu spirytusowego użyłam jabłkowego. Na pewno za rok powtórzę ten przepis w większej ilości :)
kwiatek185
05.09.2015 13:22 odpowiedz
Ojej - nie zauważyłam tego :D Dziękuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.09.2015 12:59 odpowiedz
Kwiatek185 - na stronie głównej, z lewej strony jest takie okienko podpisane
"WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW
Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę."
I wpisz sobie tutaj składnik, np. "Kokos", "Jabłka" i wyskoczą przepisy :)
kwiatek185
04.09.2015 23:42 odpowiedz
Uwielbiam domowy ketchup :) U mnie króluje pomidor z cukinią. Oraz mam pytanie: czy na stronce znajdują się tagi składników (np kokos, jabłka, krem budyniowy itp) ? Byłoby fajnie, gdyby można było za pomocą jednego składnika wyszukać wszystkie tutaj przepisy z jednym konkretnym składnikiem :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.09.2015 07:25 odpowiedz
Ze skórką. Ale ona później w ogóle nie będzie wyczuwalna.
Lucy
Lucy
01.09.2015 00:13 odpowiedz
A czy paprykę należy obrać ze skóry czy mielimy razem ze skórą?
jolantaszyndlarewicz
30.08.2015 09:13 odpowiedz
Fajny pomysł na sosik:). Zapisuję i mam nadzieję, że uda mi się zrobić:)