
Ten ketchup to największe zaskoczenie tegorocznych przetworów. Wygląda i smakuje bardzo podobnie do dobrej jakości ketchupu kupnego, a cukinia (przynajmniej moim zdaniem) nie jest w nim wyczuwalna.
Odpowiednio zmiksowany na gładką, bardzo przyjemną konsystencję i tak jak każdy inny ketchup idealnie komponuje się z mięsami, wędlinami, zapiekankami, pizzą czy żółtym serem.
Jego przygotowanie jest bardzo proste, a sam produkt końcowy dość tani, biorąc pod uwagę aktualną cenę cukinii.
Mam nadzieję, że dacie się namówić przynajmniej na jedną porcję i będziecie, tak jak ja, pod jego naprawdę sporym wrażeniem.

Składniki:
* 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
* 400 g cebuli (waga po obraniu)
* 400 g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
* 1 i 2/3 szklanki cukru
* 3/4 szklanki octu
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* 1,5-2 łyżki soli
Cukinię oraz cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2-3 godziny. Następnie wstawiamy ją na palnik i gotujemy do chwili aż znaczna część wody odparuje (u mnie trwało to ok. 40 minut, ale zależy to tego jak soczysta jest cukinia). Następnie do cukinii dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym etapie dodajemy koncentrat oraz obie papryki i dość często mieszając gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, po czym ketchup miksujemy blenderem na gładki mus. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Około 15 minut przed końcem gotowania do zimnego piekarnika wstawiamy słoiki i rozgrzewamy je do 120 stopni. Gorące słoiki wyjmujemy pojedynczo z piekarnika i napełniamy gorącym ketchupem. Mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :)
Opublikowano: 5 września 2016
Tagi:
cukinia
Kategoria:
Warzywne
Dziękuje za przepis!!! :)
Pozdrawiam :)