25

Ketchup z cukinii - przepis




Ten ketchup to największe zaskoczenie tegorocznych przetworów. Wygląda i smakuje bardzo podobnie do dobrej jakości ketchupu kupnego, a cukinia (przynajmniej moim zdaniem) nie jest w nim wyczuwalna.

Odpowiednio zmiksowany na gładką, bardzo przyjemną konsystencję i tak jak każdy inny ketchup idealnie komponuje się z mięsami, wędlinami, zapiekankami, pizzą czy żółtym serem.

Jego przygotowanie jest bardzo proste, a sam produkt końcowy dość tani, biorąc pod uwagę aktualną cenę cukinii.

Mam nadzieję, że dacie się namówić przynajmniej na jedną porcję i będziecie, tak jak ja, pod jego naprawdę sporym wrażeniem.



Składniki:

* 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii

* 400 g cebuli (waga po obraniu)

* 400 g dobrej jakości koncentratu pomidorowego

* 1 i 2/3 szklanki cukru

* 3/4 szklanki octu

* 2 łyżeczki słodkiej papryki

* 1 łyżeczka ostrej papryki

* 1,5-2 łyżki soli

Cukinię oraz cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2-3 godziny. Następnie wstawiamy ją na palnik i gotujemy do chwili aż znaczna część wody odparuje (u mnie trwało to ok. 40 minut, ale zależy to tego jak soczysta jest cukinia). Następnie do cukinii dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym etapie dodajemy koncentrat oraz obie papryki i dość często mieszając gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, po czym ketchup miksujemy blenderem na gładki mus. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Około 15 minut przed końcem gotowania do zimnego piekarnika wstawiamy słoiki i rozgrzewamy je do 120 stopni. Gorące słoiki wyjmujemy pojedynczo z piekarnika i napełniamy gorącym ketchupem. Mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :) 


Opublikowano: 5 września 2016
Tagi: cukinia
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (25)
Gosia
Gosia
24.07.2019 09:37 odpowiedz
Jaka ilość słoiczków wychodzi z tego przepisu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.07.2019 21:35 odpowiedz
Przyznam szczerze, że już nie pamiętam. 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2018 10:15 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby.
Gość
Gość
22.08.2018 16:51 odpowiedz
Czy po pasteryzacj w piekarniku należy słoiki odwrócić do góry ?
Joanna
Joanna
16.08.2018 09:23 odpowiedz
Genialny, robiłam z różnych przepisów, ale ten jako pierwszy zastąpił ketchup sklepowy w mojej rodzinie. Dzisiaj kolejna tura bardziej ostra dla męża :) zamienię ilościowo paprykę.
gość
gość
07.07.2018 08:01 odpowiedz
Zrobiłam w ubiegłym roku ten ketchup - rewelacja. Słyszałam wiele pochwał na jego temat, ale podchodziłam do nich z rezerwa. Wyszedł świetny,traktuję go jako sos i dodaję do wielu potraw, np bigosu, spagetti. Ładnie zagęszcza i poprawia smak. W tym roku oczywiście tez go zrobię i pewnie w większej ilości, dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Gość
Gość
01.07.2018 11:06 odpowiedz
Ja taki ketchup rok temu robiłam po raz pierwszy i od razu cała rodzina się w nim rozkochała. Więc już teraz rozpoczynam produkcję na większą skalę żeby wszystkich zadowolić:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.06.2018 11:06 odpowiedz
No to jest mi niezmiernie miło, że posmakował :)
Anna
Anna
28.06.2018 15:01 odpowiedz
Dziękuję za przepis. Czuję się zobowiązana napisać komentarz. Pierszy raz zrobiony rok temu z Pani przepisu. I muszę rzec, że był to dobry, naprawdę chol...nie dooooobry ketchup. Dzięki jeszcze raz.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.09.2017 16:42 odpowiedz
Przykro mi, ale już nie pamiętam :)
Dorota
Dorota
01.09.2017 13:09 odpowiedz
Ile wyszło Pani słoiczków i jakiej wielkości z podanej porcji?? :) :) :) Pozdrawiam
Jagoda
Jagoda
20.08.2017 20:53 odpowiedz
Ketchup jest przepyszny! Prosty w wykonaniu, nie trzeba długo smażyć żeby otrzymać odpowiednią konsystencje. Przepis na stałe trafia do mojego repertuaru :)
Dziękuje za przepis!!! :)
Inka
Inka
30.06.2017 20:55 odpowiedz
Ocet spirytusowy można zastąpić octem jabłkowym i jest zdrowo.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.06.2017 16:58 odpowiedz
10%
Bename
Bename
24.06.2017 13:40 odpowiedz
jaki ocet 6% czy 10%?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2017 22:11 odpowiedz
Moim zdaniem tak, ale to kwestia gustu. Spróbuj zmniejszyć ilość cukru i jeśli Tobie wystarczy, ogranicz ilość.
Gość
Gość
05.06.2017 12:38 odpowiedz
Czy taka ilość cukru jest konieczna ?
kryga
kryga
11.11.2016 14:17 odpowiedz
dodaję jeszcze 3 papryki czerwone kroję drobno i duszę z cukinią i cebulą. Potem łyżeczkę: pieprzu, curry i ostrej papryki. Wychodzi świetny.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.10.2016 21:22 odpowiedz
Tak, ocet moim zdaniem jest konieczny.
kasia
kasia
10.10.2016 13:02 odpowiedz
Czy musi być ocet? jedyny kiepski składnik tego fajnego przepisu....
Danusia
Danusia
01.10.2016 22:54 odpowiedz
Ketchup przepyszny!!!! Robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Pudliszki mają na noc w porównaniu smaku! :)
Irena
Irena
06.09.2016 22:39 odpowiedz
Robię go już kilka lat z rzędu, moje dzieci go uwielbiają. Ja dodaję jeszcze troszkę bazylii, oregano i tymianku.
ewa-r
06.09.2016 08:24 odpowiedz
Wczoraj też zrobiłam keczup z cukinii, pierwszy raz , ale na pewno nie ostatni :)
Yeshka
Yeshka
05.09.2016 09:32 odpowiedz
Bardzo fajny przepis, zdecydowanie do wypróbowania! Dziękuję :)
Gość
Gość
05.09.2016 09:14 odpowiedz
Wystarczy posypać delikatnie sola cukinię wiadomo że pości wodę odcisnąć jej nadmiar i smaży się automatycznie krócej :)


Pozdrawiam :)