15

Ketchup - przepis




W kwestii owoców i warzyw na przetwory nie mam umiaru. W ubiegłym roku przetworzyłam 60 kilogramów jabłek, 50 kilogramów papryki i 35 kilogramów truskawek. W tym roku oprócz wyżej wymienionych (chociaż już nie w tak spektakularnych ilościach) namiętnie przetwarzam pomidory, ogórki i buraki, więc pewnie ten rekord zostanie pobity. Pod koniec sezonu podliczę ile warzyw i owoców przetworzyłam i napiszę Wam o tym :) 

Z przywiezionej kilka dni temu skrzynki pomidorów oprócz przecieru, postanowiłam zrobić zapasy domowego ketchupu. 

Jego smak troszkę różni się od tego sklepowego i trzeba mu poświęcić całe popołudnie, ale jest naprawdę godny polecenia. Gęsty, aromatyczny, słodko kwaśny, bardzo zdrowy. 

Podobnie jak do przecieru pomidorowego, najlepiej użyć do niego mięsistych pomidorów odmiany Lima. Ważne jest też, by były intensywnie czerwone. Najlepszy ketchup wychodzi ze słodkich pomidorów, czyli właśnie tych mocno dojrzałych. 

Składniki:

* 4 kg pomidorów odmiany Lima

* 3 jabłka

* 5 dużych cebul

* 2 duże, czerwone papryki

* 1 duża główka czosnku

* 2 średnie marchewki

* 1 mała pietruszka

* kawałek selera

* 1 papryczka chilli

* 3 łyżki oleju

* 60 ml octu winnego

Przyprawy:

* 10 łyżek cukru

* 1 szczypta cynamonu

* 5 ziaren owoców jałowca

* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

* 4 liście laurowe

* 3 łyżeczki soli

*  1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

* 1/3 łyżeczki imbiru

* 1/2 łyżeczki gorczycy

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 4 goździki

Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w miseczce i odstawiamy.

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy olej. Gotujemy około 2-3 godziny. Następnie warzywa miksujemy, ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy oraz ocet i gotujemy przez około godzinę. Najlepiej, abyście mieli wysoki garnek, ponieważ gorący ketchup mocno bulgocze. Podczas podgrzewania trzeba go też dość często mieszać. Kiedy ketchup zgęstnieje, przecieramy go przez sito, gorący przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut od chwili zagotowania się wody.

Chociaż będzie się Wam wydawać, że ketchup jest dość płynny, nie przejmujcie się - po wystygnięciu zgęstnieje. Mój jest znacznie gęściejszy niż ketchup kupny.

Smacznego :)




Opublikowano: 31 sierpnia 2013
Tagi: pomidory
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.03.2017 19:55 odpowiedz
Oczywiście - proszę dodać mniej soli. Oczywiście wpłynie to na smak, ale jeśli ktoś jest przyzwyczajony do mniejszej ilości soli, to nie będzie to problem :)
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
11.03.2017 21:16 odpowiedz
Czy można zmniejszyć ilość soli ?- Dania z papryki czy z pomidorów - są dla mnie wskazane-ale sól - to tak delikatnie- dlatego pytam -Pozdrawiam Serdecznie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2014 15:09 odpowiedz
Tak. Po miksowaniu nie będzie po nich śladu.
carlain86
24.08.2014 12:40 odpowiedz
Witam, czy pomidory wrzucamy ze skórką?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.03.2014 10:12 odpowiedz
Ten przepis nie chce się otworzyć? gotowaniecieszy.blox.pl/2013/08/Przecier-pomidorowy-przepis.html

U mnie normalnie się wyświetla.
Jeśli się nie uda, to proszę o kontakt na Fanpage'u bloga lub mailowo i skopiuję go.
Karolcia
Karolcia
19.03.2014 10:00 odpowiedz
Mam ogromną prośbę. Czy mogłabym prosić o przepis na przecier pomidorowy bo próbuje otworzyć ten na twojej stronie ale jest tylko zdjęcie. Z góry dziękuje
jolantaszyndlarewicz
06.10.2013 21:19 odpowiedz
Ja też uwielbiam robić przetwory ...w tym roku ze względu na pustkę w sadzie i małą Lili nie poszalałam ...ale nadrobie w przyszłym roku jak już wyjemy troszkę zapasów z poprzednich lat:)
Justyna Joanna
Justyna Joanna
07.09.2013 20:06 odpowiedz
Ja też zrobiłam - mnie smakuje bardzo, ale mój mąż kiepsko znosi paprykę, a ta - mimo w sumie niewielkiej ilości - jest mocno wyczuwalna.
Joanna
Joanna
02.09.2013 19:49 odpowiedz
zrobiłam dzisiaj, wyszło rewelacyjnie :)
dodałam więcej chili i wyszło cudownie pikantne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.09.2013 11:28 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
Ale z prawie 6 kilo warzyw tylko 3 słoiczki?
eve-chan
eve-chan
02.09.2013 08:33 odpowiedz
Przepis genialny :):):) Zrobiłam wczoraj wszystko dokładnie jak w przepisie, ale chyba miałam kiepskie pomidory bo wyszły mi tylko 3 małe słoiczki :(:(
vegazone
31.08.2013 13:01 odpowiedz
Szczerze Cię podziwiam :) Gdybym tylko miała więcej miejsca w kuchni i więcej czasu, to z przyjemnością również oddałabym się takiemu przetwórstwu. Gdyby tak można było rzucić wszystko i gotować :) Musisz kiedyś zrobić konkurs, w którym do wygrania będą Twoje słoiczki - to byłaby dopiero gratka. Osobiście czekam na przepis, na ogórki w zalewie musztardowej, o których wspominałaś na facebooku - czuję, że mogą być pyszne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.08.2013 10:42 odpowiedz
Zamiast papryczki chilli można dodać chilli w proszku (większą szczyptę), lub jeśli ketchup ma być łagodny, pominąć chilli.
Mnie wyszły 4 słoiczki po 550 ml i jedna butelka, około 750 ml.
magda-mazek
31.08.2013 10:29 odpowiedz
co zamiast papryczki chili i ile z podanej ilości wychodzi ketchupu
acia1065
31.08.2013 07:13 odpowiedz
Fajny przepis, muszę wypróbować. (użyć)