15

Keks vel Cwibak- przepis




Dziś będę Was zachęcać do przygotowania keksa :)

To aromatyczne, kolorowe i pełne bakalii ciasto idealnie nadaje się na Wielkanocny stół. W dodatku nie tylko przygotowuje się je ekspresowo, ale też można upiec je 2 dni wcześniej (a jak wiadomo, czas przed świętami jest wyjątkowo cenny). 

Upieczony keks owińcie ściereczką i włóżcie do worka foliowego aby ciasto zmiękło. 

Składniki na keksówkę 12x28 cm:

* 500 g posiekanych bakalii (rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi, śliwki, papaja, suszone gruszki, skórka pomarańczowa, orzechy)

* 500 g mąki + 1 czubata łyżka

* 250 g bardzo miękkiego masła

* 200 g cukru

* 4 jajka

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

* 1/4 szklanki mleka (75 ml)

* 2 łyżki ekstraktu z wanilii

Bakalie łączymy z łyżką mąki i dokładnie mieszamy.

Masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut) a następnie dodajemy po jednym jajku, mleko, aromat pomarańczowy i wanilię - cały czas miksując. Masa może wyglądać na zważoną, ale to nie jest problem. Po dodaniu mąki ciasto będzie jednolite.

Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Do ciasta dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy ciasto łyżką. 

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 65-70 minut (do suchego patyczka, ale staramy się nie piec go dłużej niż jest to konieczne).

Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i 2-3 łyżek wody.

Smacznego :)