19

Kąski z kurczaka w curry i boczku




Dziś mam dla Was propozycję idealnej przekąski kiedy odwiedzają Was znajomi. Kąski drobiowe w boczku i curry podane z musztardą francuską, którą w zależności od Waszych upodobań możecie odrobinę dosłodzić miodem, lub by złagodzić jej smak wymieszać z jogurtem naturalnym lub majonezem.     

Ja przygotowałam je jako przekąskę "meczową" i jako takowa świetnie się sprawdziła. Mężczyźni byli zachwyceni. (Jak to mężczyźni, kiedy otrzymują mięso, na dodatek w boczku;) ) Ale oczywiście, jeśli ułożycie je na sałacie, dodacie pomidorki koktajlowe, trochę cebuli, ogórka i np. sera feta, uzyskacie sałatkę w zdecydowanie bardziej kobiecej wersji. 

Najważniejsze, że kąski przygotowuje się ekspresowo, nie potrzeba do nich wyszukanych składników a smakują naprawdę bardzo fajnie.                               

Składniki:

* 2 duże filety z kurczaka

* ok. 12-15 plastrów wędzonego boczku

* 1 łyżka oleju

* 1/2 łyżeczki curry

* 1 ząbek czosnku

* 1/2 łyżeczki soli

* szczypta pieprzu

* 1 łyżka musztardy francuskiej

* 1,5 łyżki wody (ewentualnie jogurtu lub majonezu)

Filety kroimy w paski. Rozgnieciony czosnek łączymy z olejem, solą, pieprzem i curry. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy je do lodówki na około 2 godziny.

Następnie każdy kawałek mięsa owijamy boczkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Boczek powinien być rumiany i chrupiący.

Upieczone kąski polewamy musztardą wymieszaną z wodą, jogurtem lub majonezem. (Moim zdaniem sama musztarda jest zbyt gęsta i ma za ostry smak.)

Smacznego :)



Inspiracja           


Opublikowano: 31 października 2013
Tagi: boczek kurczak
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Magdalena
Magdalena
08.02.2019 21:08 odpowiedz
Pani Kasiu a pieczemy z twrmooniegiem czy sam dół czy góra i dół?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.02.2019 07:22 odpowiedz
Góra + dół :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.02.2017 09:14 odpowiedz
Oczywiście :)
Asia
Asia
01.02.2017 23:01 odpowiedz
Pani Kasiu, czy zamiast boczku mozna użyc szynki szwarcwaldzkiej?
karrenn
karrenn
16.08.2016 14:51 odpowiedz
REWELACJA :) Zrobiłam na domową imprezkę i rozeszły się w sekundzie :)
Mona
Mona
27.08.2015 09:30 odpowiedz
Są pyszne, soczyste i aromatyczne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.01.2015 14:05 odpowiedz
ok. 5-6 jeśli filet nie jest za duży
em.de
em.de
31.12.2014 12:49 odpowiedz
Pani Kasi, na ile pasków pokroić+- ,jeden filet?
Paulina
Paulina
22.01.2014 15:45 odpowiedz
Wypróbowane:) Bardzo smaczne. Będę zaglądać tu częściej :)
jolantaszyndlarewicz
09.11.2013 22:20 odpowiedz
Taką wersję męską to i ja bym wszamała:) cudna:)
Andrzej
Andrzej
09.11.2013 15:25 odpowiedz
200st ale termoobieg czy normalnie?
Anna G.
Anna G.
09.11.2013 11:56 odpowiedz
Zrobiłam to wczoraj, robię dziś- są przepyszne...ja do nich jako dodatek serwuje ziemniaczki pieczone i sałatkę z pomidorów. Panom smakowało, a mnie również i wcale nie są kalorycznę, sa pyszne
edek
edek
08.11.2013 13:52 odpowiedz
Hehe niby , że kobiety nie wsuwają mięcha. Moja teściowa potrafi zeżreć 4 schabowe na obiad a piątego na kolację.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.11.2013 16:55 odpowiedz
Są pieczone w piekarniku, więc w sumie poza boczkiem (który ma cieniutkie plasterki) to jakoś bardzo kaloryczne też nie są :)
basinepichcenie
01.11.2013 15:16 odpowiedz
Sama chętnie bym takiego kąska skosztowała. Wygląda naprawdę fajnie i na pewno wybornie smakuje. Mało kaloryczny może nie jeset... ale od czasu do czasu dlaczego by nie :)
kozakowna
31.10.2013 21:50 odpowiedz
świetny i smakowity pomysł:)
nessy
nessy
31.10.2013 15:09 odpowiedz
no genialny pomysł, już zapisuję :) dzieki.
wenus-lifestyle
31.10.2013 12:55 odpowiedz
Musi być pyszne :P
Magda C.
31.10.2013 09:35 odpowiedz
Ale fajny pomysł na męską przekąskę do piwka ;)