199

Karkówka z grilla w marynacie


Dziś zdradzę Wam moją długo skrywaną tajemnicę :) Tajemnicę na przepyszną karkówkę z grilla. Jest hitem wśród znajomych i rodziny. Sekretem jest marynata i wielogodzinne marynowanie. W trakcie marynowania należy mięso kilkakrotnie zamieszać, aby równomiernie przeszło przyprawami.

Wciąż trwa sezon grillowy, więc pewnie niektórym z Was uda się jeszcze skorzystać z tego przepisu, a dla tych, którzy nie mają czasu na letnie grillowanie - lub nie pozwalają im na to warunki mieszkalne - istnieje możliwość zgrillowania mięsa w domu na specjalnej, najlepiej żeliwnej patelni grillowej.

Polecam - jestem pewna, że będzie Wam smakować :)

 

Składniki:

* 1,2 - 1,5 kg karczku

Marynata:

* 0,5 szklanki oliwy lub oleju

* 5 ząbków czosnku

* 1 duża cebula

* 2 liście laurowe

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

* 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej

* 1 łyżeczka przyprawy do karczku

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 1 łyżeczka suszonego majeranku

* 1 łyżka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka musztardy

* 2 łyżki ketchupu

Mięso kroimy w cienkie plasterki i rozbijamy delikatnie. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Podobnie cebulę. Aby cebulę przepuścić przez praskę, trzeba ją po prostu drobno posiekać i po kawałeczku zgniatać. Cebula puści wtedy sporo soku lepiej aromatyzując mięso. Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Najlepiej mięso przygotować rano, jeśli grilla planujemy zrobić na drugi dzień wieczorem.

Tak zamarynowane mięso układamy na mocno rozgrzanym ruszcie i wystarczy opiekać je po dwie minutki z każdej strony (po to cienko je kroimy i dodatkowo rozbijamy). Podajemy z lekką sałatką - np grecką lub z kapusty pekińskiej i pieczonymi ziemniakami lub podpieczoną z masłem czosnkowym bagietką.

Smacznego :)




Opublikowano: 20 sierpnia 2010
Tagi: wieprzowina
Kategoria: Z grilla
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (199)
1  2  3  4
kuchenne fascynacje
kuchenne fascynacje
26.08.2021 07:33 odpowiedz
Robiłam schab z Twoją marynatą. Przepysznie wyszło :)
ADAM
ADAM
06.07.2020 17:52 odpowiedz
Od dawna robię z tego przepisu. Jest naprawdę świetny. Dodaje tylko szczyptę soli zmiękczającej od Kamisa.
Antonio
Antonio
28.07.2018 22:44 odpowiedz
Właśnie skończyłem robić marynate z karczekiem wedlug Twojego przepisu i pozostawiam do jutra na grilla. Zobaczymy jaki będzie efekt. Zapach samej marynaty robi już wrażenie. Nie mogę się doczekać.
dzium
dzium
28.04.2018 22:36 odpowiedz
Niesamowite jak dużo pozytywnych opinii, moje mięsko już od paru godzin się marynuje na jutrzejszego grilla a ja właśnie czytając te wszystkie komentarze nie mogę się doczekać mam nadzieję, że też zrobi wrażenie na współ jedzących :) pozdrawiam
dzium
dzium
28.04.2018 22:36 odpowiedz
Niesamowite jak dużo pozytywnych opinii, moje mięsko już od paru godzin się marynuje na jutrzejszego grilla a ja właśnie czytając te wszystkie komentarze nie mogę się doczekać mam nadzieję, że też zrobi wrażenie na współ jedzących :) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2017 10:22 odpowiedz
Pod przykryciem ok. 1,5 godziny i jeszcze ok. 30 min bez przykrywki. Temperatura ok. 200 stopni.
Gość
Gość
05.09.2017 16:31 odpowiedz
Kasiu a mozna zrobic w piekarniku? jaka temp.wtedy i jak dlugo?
Gość
Gość
08.08.2017 20:07 odpowiedz
od paru lat korzystam z przepisu jest super
Gość
Gość
21.07.2017 23:13 odpowiedz
Korzystam od zeszłego roku, najlepsza marynata! Ja wkladam wszystko do blendera. Przygotowanie wtedy to 5minut roboty!
Malo tego - ostatnio nie zrobiliśmy calej karkówki, na następny dzien mięso w tej marynarcie wlozylam do rękawa, wrzuciłam ziemniaki, wymieszalam i wstawiłam na 1h do piekarnika. WYSZŁA REWELACJA!
Enzo
Enzo
01.07.2017 11:03 odpowiedz
Karkówka super,zawsze z grilla będzie lepsza niż prosty np.schab ale pamiętajmy że prosta marynata też jest ekstra. Ja uwielbiam taką: oliwa z oliwek,tymianek i rozmaryn oczywiście świeży sól i pieprz. Równie boska!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2017 19:11 odpowiedz
Zgadza się, w przypadku grilla elektrycznego smażymy mięso do miękkości :)
Hetman070
Hetman070
15.04.2017 12:25 odpowiedz
Kasiu, a na grilu elektrycznym chyba dłużej trzeba grilować niż 2 minutki?
madziuszka
madziuszka
04.03.2017 19:54 odpowiedz
Najlepsza marynata na świecie ! Dziękuje serdecznie za podzielenie się przepisem, karkówka jest przeeepyszna:)) pozdrawiam :)
Eli
Eli
25.09.2016 13:34 odpowiedz
Karkowka najlepsza jaką w życiu jadłem. Palce lizać. Na imprezie rozeszła się momentalnie. Polecam zamist zwyklego pieprzu dać cayenne i cytrynowy z solą morską. Perfect !
Basia
Basia
11.07.2016 06:41 odpowiedz
Zrobiłam tą karkówkę wczoraj, Bardzo smakowała mojej rodzinie :) Dziękuję i pozdrawiam Basia
Regina
Regina
08.07.2016 20:08 odpowiedz
Bardzo dobry przepis a karkówka była wyśmienita więc dzisiaj zrobiłam jeszcze raz ,jutro będzie cudowne jedzonko na działeczce z rodzinką.
Ola
Ola
24.05.2016 17:59 odpowiedz
Rewelacyjna karkówka
Krysia
Krysia
09.05.2016 14:26 odpowiedz
No cóż nie będę odbiegać od reszty :) Karkówka bardzo smakowała , dziękuje za przepis!
Krysia
Krysia
07.05.2016 00:42 odpowiedz
Tyle pozytywnych opinii że aż grzech nie spróbować , akurat jutro pierwszy raz grillujemy w tym sezonie mam nadzieję że karkówka przejdzie marynatą .
ksenia
ksenia
30.04.2016 14:43 odpowiedz
fajowski pomysł
Magdalena
Magdalena
29.04.2016 10:10 odpowiedz
Wspaniały przepis, korzystam z niego już od dawna i zawsze tak przyprawione mięsko smakuje wszystkim. Ja dodaję jeszcze sos sojowy i ocet balsamiczny. Kiedy na grillu są dorośli dodaję także kilka kropel sosu tabasco, bo lubimy pikantne jedzenie. Oleju daję mniej, do karkówki 3-4 łyżki wystarczą, gdyż i tak jest dosyć tłusta zazwyczaj. Mięso obtaczam w marynacie 1-2 dni przed grillowaniem, wtedy jest najsmaczniejsze. Ale prawda jest taka - dodawać można takie przyprawy, jakie najbardziej lubimy, mięsko wyjdzie smaczne i miękkie. Dziękuję za ten przepis i gorąco go wszystkim polecam.
Slaff
Slaff
14.08.2015 21:13 odpowiedz
Dziękuję za przepis. Musiałem szybko znaleźć przepis na marynatę bo za 2h jechałem na grilla, padło na Pani przepis co mnie cieszy. Nie dałem cebuli bo nie jem jej, jestem w stanie przełknąć ją tylko na surowo. Czosnku nie miałem. Nie dałem soli bo dosyć jest jej w przyprawie grilowej. Czas marynowania około 3-4h dlatego użyłem znacznie mniej oleju bo on utrudnia przenikniecie przypraw do mięsa i osłabia stężenie przypraw. Dałem więcej przyprawy do grila i zamiast do karczku to dałem do wieprzowiny bo taką miałem. Musztardę dałem bardzo ostrą kamis z ciętą chili.Zamiast rozbijać lekko pociachałem wielkim nożem.Wszystko wymieszane i w plastikowy zamykany pojemnik co jakiś czas jak shejkerem trzepalem żeby ładnie przeszło smakiem.
Wyszło fenomenalnie. Wszystkim smakowało i nie było gumowe jak zwykle miałem. Jak się uda to jutro znów karkoweczka z tą marynatą trafi na ruszt.
kamyk
kamyk
13.08.2015 13:45 odpowiedz
Czesc! Karkoweczka od rana w marynacie, pieknie pachnie...czekam :))
makowa
makowa
05.08.2015 23:19 odpowiedz
Przepis godny polecenia.Zrobiłam go raz i właśnie znów go szukałam-jest!!
PYCHOTKA
Dana
Dana
03.08.2015 19:50 odpowiedz
doskonałe...sprawdziłam, a moi goście dosłownie palce lizali..... polecam :)
Gość
Gość
30.07.2015 13:02 odpowiedz
Zrobiłem,było pyszne.
Gość
Gość
27.07.2015 13:42 odpowiedz
Spóźnione dzięki :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.07.2015 08:57 odpowiedz
Kotanyi lub Kamis, ponieważ jakośc tych mieszanek jest najlepsza.
Gość
Gość
22.07.2015 08:02 odpowiedz
Kasiu, w przepisie jest przyprawa do karkówki - jaką sugerujesz ?
Gość
Gość
03.05.2015 12:38 odpowiedz
Karkówka wg tego przepisu wychodzi rewelacyjnie. Nie jest za mocno "cebulowa" czego się obawiałem. 3 osobowa rodzina , a 1kg karkówki rozszedł się błyskawicznie.
Monika
Monika
20.09.2014 12:27 odpowiedz
Przepis rewelacyjny! Tak dobrej karkówki chyba nigdy wcześniej nie jadłam. Dodaję jeszcze miód i ocet winny. Aż szkoda, że sezon grillowy się skończył ;)
walenrod
walenrod
12.08.2014 11:36 odpowiedz
Super karkówka! Polecam też zajrzeć na stronkę Broil Kinga grillujgotuj.pl jest dużo ciekawych i oryginalnych przepisów na mięso z grilla, ale także na warzywa, a nawet owoce.
ewa_ciasteczkowakraina
04.08.2014 22:35 odpowiedz
Polecam, marynata jest rewelacyjna :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Olga
Olga
02.08.2014 14:35 odpowiedz
Właśnie jem i jest rewelacyjna!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2014 14:25 odpowiedz
Ja zdejmowałam tylko tam, gdzie było jej stanowczo za dużo. Jeśli mięso jest tylko lekko nią obklejone, nie ma takiej potrzeby.
cymeria
cymeria
02.08.2014 13:53 odpowiedz
Mam pytanie. Zamarynowałam już mięso i nie wiem, czy przed wrzuceniem na grill należy ściągnąć warstwę marynaty? Czy jeśli nie ściągnę marynaty, to nie przypali mi się wierzchnia warstwa?
spostrzegawczy
spostrzegawczy
26.07.2014 15:15 odpowiedz
wygląda jak.... pożar;)
Paweł
Paweł
19.07.2014 20:30 odpowiedz
Karkówka z tej marynaty jest przepyszna. Po 24h marynowania rozpływa się błogim smakiem w ustach.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2014 14:44 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
PatrycjaK
PatrycjaK
18.07.2014 14:35 odpowiedz
Marynata mistrzostwo!! Właśnie wczoraj wieczorem zamarynowałam karkówke:) hmm był to mój 15.. może 20-ty raz:D i na pewno nie ostatni! pozdrawiam
Sylwia
Sylwia
18.07.2014 12:32 odpowiedz
Ja do przepisu dodałam jeszcze świeży lubczyk i pół butelki czerwonego wina.

Dziękuję za przepis:)
kowal
kowal
03.07.2014 23:41 odpowiedz
Przepis idealnie wpisuje się w moje gusta. Jak najbardziej do wykorzystania!!!
MichalBer
MichalBer
26.06.2014 15:11 odpowiedz
Przepis na marynatę jest mega :)
Ja od siebie dodałem jeszcze jeden składnik - MIÓD - ok 2 łyżki - naprawde polecam :D
Edm3
Edm3
10.06.2014 16:47 odpowiedz
Skorzystałem z przepisu.Karkówka rewelacja,tylko trzeba pilnować czasu pieczenia podanego w przepisie a będziecie błogosławieni przez spożywających .
mariolka
mariolka
02.06.2014 22:58 odpowiedz
Mam chęć zrobić tę karkówkę- ale nie mam patelni grillowej. Myślisz że można zrobić na zwykłej teflonowej? Wiadomo że nie będzie to takie same ale...
grine
grine
31.05.2014 12:56 odpowiedz
niebo w gebie,ja zamarynowalem tez lopatke i wyszlo megaaa
Ilona
Ilona
28.05.2014 12:20 odpowiedz
Dziękuję marynata rewelacyjna Zawsze taką robię niekoniecznie na grilla również na obiad i jest pyszna Potem tylko do naczynia żaroodpornego i gotowe
gaja008
gaja008
13.04.2014 18:50 odpowiedz
Dzielę się wrażeniami po upieczeniu i posmakowaniu tej karkóweczki . Postanowiłam jednak upiec na opcji grill w piekarniku zamiast w naczyniu żaroodpornym i wyszła obłędna! Już się nie mogę doczekać grillowania w plenerze, kiedy smak będzie jeszcze lepszy. Pozdrawiam serdecznie :)
Babatu
11.04.2014 09:35 odpowiedz
Już latem robiłam karczek z tego przepisu i dzisiaj po niego wracam, by nim rozpocząć sezon grillowy jutro :) Pycha !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.04.2014 12:20 odpowiedz
W przykrytym naczyniu w 200 stopniach około godzinę, a następnie już bez przykrycia do czasu, aż będzie miękka.
Program góra+dół, na przedostatnim poziomie.
1  2  3  4