8

Karkówka w ketchupie




Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną wersję karkówki w ketchupie. 
Chociaż w zasadzie, oprócz ketchupu, w marynacie znajduje się całkiem sporo innych składników.
Dwa rodzaje musztard, odrobina miodu i sosu Worcestershire, a także sporo przypraw i solidna porcja cebuli. Ale ona, w przypadku karkówki, jest nieodłącznym elementem :)

Być może wyda się Wam, że jak na tak małą ilość mięsa ( w dodatku pokrojonego w plastry) 1,5 godziny pieczenia to stanowczo za dużo, ale w tym przypadku mięso powinno być tak miękkie, by rozchodziło się pod naciskiem widelca. I jest to drugi, obok ketchupowej marynaty, klucz do sukcesu tego dania. 

Składniki:
  • 5 plastrów chudej karkówki (ok. 650-700g)
  • 2-3 duże cebule

Sos:
  • 5 łyżek wody
  • 3 pełne łyżki ketchupu 
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli Wasze plastry są bardzo grube można delikatnie je rozbić) i rozsmarowujemy  na nim wcześniej przygotowany sos. 
Naczynie przykrywamy (jeśli nie macie pokrywki owińcie je folią spożywczą) i odstawiamy na co najmniej 2 godziny by przeszło smakiem sosu. 

Przed włożeniem do piekarnika na mięsie układamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. 

Pieczemy w 200 stopniach przez 1,5 godziny (pierwszą godzinę pod przykryciem).

Podajemy z ziemniakami. 

Smacznego!

Opublikowano: 16 września 2019
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
Ewa
Ewa
30.09.2019 20:09 odpowiedz
Witam. Czy musi być sos Worcestershire? Albo czym można go zastąpić ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.10.2019 07:47 odpowiedz
Teoretycznie można go pominąć, ale oczywiście ma on swój wkład w smak :)
Alicja
Alicja
27.09.2019 12:43 odpowiedz
Karkówka pyszna, miękka i bardzo aromatyczna. Najlepsza jaką jadłam.
MB
MB
22.09.2019 10:32 odpowiedz
Mięso marynuje się całą noc. Już nie mogę doczekać się dzisiejszego obiadu :-) Pani Kasiu, dziękuję za kolejną inspirację.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.09.2019 20:17 odpowiedz
Czekam na opinię :)
MB
MB
25.09.2019 09:11 odpowiedz
Wyszło fantastycznie. Mięso kruche, rozpadało się, całość przeszła smakiem marynaty. I ta cebulka....
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.09.2019 21:45 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
dc
dc
16.09.2019 19:24 odpowiedz
Wyglada przepysznie :-D No to juz wiem co bedziemy w niedziele na obiad jesc :-D