
Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną wersję karkówki w ketchupie.
Chociaż w zasadzie, oprócz ketchupu, w marynacie znajduje się całkiem sporo innych składników.
Dwa rodzaje musztard, odrobina miodu i sosu Worcestershire, a także sporo przypraw i solidna porcja cebuli. Ale ona, w przypadku karkówki, jest nieodłącznym elementem :)
Być może wyda się Wam, że jak na tak małą ilość mięsa ( w dodatku pokrojonego w plastry) 1,5 godziny pieczenia to stanowczo za dużo, ale w tym przypadku mięso powinno być tak miękkie, by rozchodziło się pod naciskiem widelca. I jest to drugi, obok ketchupowej marynaty, klucz do sukcesu tego dania.
Składniki:
- 5 plastrów chudej karkówki (ok. 650-700g)
- 2-3 duże cebule
Sos:
- 5 łyżek wody
- 3 pełne łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Składniki sosu łączymy ze sobą.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli Wasze plastry są bardzo grube można delikatnie je rozbić) i rozsmarowujemy na nim wcześniej przygotowany sos.
Naczynie przykrywamy (jeśli nie macie pokrywki owińcie je folią spożywczą) i odstawiamy na co najmniej 2 godziny by przeszło smakiem sosu.
Przed włożeniem do piekarnika na mięsie układamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę.
Pieczemy w 200 stopniach przez 1,5 godziny (pierwszą godzinę pod przykryciem).
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego!
Opublikowano: 16 września 2019
Kategoria:
Mięso