13

Kalmary w paprykowym cieście piwnym




Stali bywalcy bloga wiedzą, jak ważne miejsce w moim sercu zajmuje Grecja. Zakochałam się w tym kraju od pierwszej wizyty, prawie 17 lat temu. Studia na temat historii i kultury tego rejonu tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że jest to miejsce wyjątkowe. Później były pierwsze wakacje z chłopakiem, który rok później zabrał mnie ponownie w to samo miejsce by w małej, odludnej zatoczce wręczyć mi pierścionek zaręczynowy. Był też kilkutygodniowy pobyt w greckiej wiosce praktycznie odciętej od świata i najlepsze wakacje z naszymi Przyjaciółmi.

Ale Grecja to dla mnie nie tylko wspomnienia. To także kuchnia. To tam przekonałam się do owoców morza, o miłość do których wcześniej się nie podejrzewałam. Tam uświadomiłam sobie, że oferowany w hipermarketach jogurt grecki czy ser (typu) feta niewiele mają wspólnego z oryginałem, a oliwki ze słoika nie smakują tak, jak te wyławiane z wielkiej, plastikowej beczki. 

Na ile mam taką możliwość, staram się odwzorowywać greckie smaki w domu. Na szczęście nie ma już problemu z zakupem świeżych kalmarów czy ośmiornicy. 

Składniki:

* 5 świeżych, obranych kalmarów* (lub 750 g mrożonych krązków)

* pół małej cytryny

* olej do smażenia (ok. 250 ml)

Ciasto:

* 1/2 szklanki mąki

* 2 łyżki mąki kukurydzianej

* 1/2 łyżeczki soli

* 1 szczypta pieprzu

* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

* 1 jajko

* ok. 125 ml jasnego piwa lub mleka

Jeśli używamy świeżych kalmarów (a takie są zdecydowanie najlepsze) należy je pokroić w około 5-6 mm krążki a następnie skropić sokiem z cytryny i odłożyć na około 10 minut. Jeśli używacie kalmarów mrożonych, najpierw należy je rozmrozić i delikatnie ściskając w ręczniku papierowym odsączyć z nadmiaru wody a następnie skropić sokiem.

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w miseczce i miksujemy mikserem lub blenderem do chwili aż pozbędziemy się grudek. Ciasto powinno być gęściejsze niż ciasto naleśnikowe. 

Osuszone ręcznikiem papierowym krążki zanurzamy w cieście i smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron (w sumie około 7-8 minut).

Usmażone kalmary odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy natychmiast. 

Smacznego :)





  

* Świeże kalmary możecie kupić w Makro
 

Opublikowano: 25 lutego 2013
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2016 23:46 odpowiedz
Tak, będzie odpowiedni.
Niwki
04.01.2016 13:37 odpowiedz
Z jakiego oleju najlepiej jest korzystać do smażenia kalmarów? Zastanawiałem się nad olejem rzepakowym, nie wiem jednak, czy będzie on odpowiedni.
Aborygenka
Aborygenka
27.02.2013 11:29 odpowiedz
Najlepsze kalmary jadłam w Grecji, chociaż preferuję urlop w Italii. Zastanawiałam się jaki jest przepis na ciasto. W najbliższym czasie wypróbuję. Drażni mnie jedynie, że największy wybór świeżych owoców morza i ryb jest w Makro. Sklep niedostępny dla szaraków nie mających firmy. Może to się kiedyś zmieni...
wykrywaczsmaku
26.02.2013 13:13 odpowiedz
piękne zdjęcia! :)
magma
25.02.2013 21:20 odpowiedz
pysznie to wszystko wygląda, jeszcze nie jadłam kalmarów, będę musiała spróbować:)
jolantaszyndlarewicz
25.02.2013 18:20 odpowiedz
Nie znam smaku kalmarów, wiec niewiem czy smakowałoby mi to danie:) ....ale pewna jestem tego, ze zdjecia są mega apetyczne:)
zawsze.oliwek
25.02.2013 18:02 odpowiedz
a wiesz, że wypróbuję? w takiej wersji przemawiają do mnie;)
Lucy
Lucy
25.02.2013 13:55 odpowiedz
Kiedyś robiłam z mrożonych ale wyszły strasznie gumowate i nie wiem czy coś sknociłam (niby wg. przepisu, ale..), czy przez to że były mrożone?
gosik2.0
25.02.2013 10:21 odpowiedz
Spostrzeżenia dotyczące oferty marketów, to też moja opinia. Smak parmezanu, oliwek, pesto...nijak się ma do oryginału. I tu zdradziłam się, bo moja miłość to Włochy (też mniej więcej od 17 lat).
A kalmary to jedyne owoce morz, które jestem w stanie przełknąć.
Pozdrawiam serdecznie.
Angie
Angie
25.02.2013 09:32 odpowiedz
Uwielbiam kalmary! Genialna propozycja.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.02.2013 09:19 odpowiedz
Jeśli lubisz smak pieprzu ziołowego, to możesz dodać.
majazteca
25.02.2013 09:17 odpowiedz
Wspaniale wspomnienia Kasiu :) A tym przepisem podbilas moje serce :) Uwielbiam kalmary!

Pozdrowienia.
motylekczerwony
25.02.2013 09:13 odpowiedz
Jak dodam pieprz ziołowy to też powinno dobrze smakować?