12

Kakaowa babka majonezowa




Babka majonezowa to zdecydowanie nasza ulubiona babka wielkanocna. Lekka i puszysta, a przy tym wilgotna i tak pyszna, że znika praktycznie od razu. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatni raz został chociaż kawałek na drugi dzień świąt :)

Osoby które obawiają się, że smak majonezu zdominuje smak babki pragnę uspokoić - nikt z Waszych bliskich nie domyśli się, co jest tym tajemnym składnikiem ciasta :)  Jednak polecam Wam użycie do niej słodkiego majonezu (np. Winiary lub Hellmann's), ponieważ majonezy pikantne (jak np. mój faworyt do sałatek - Kielecki) nie specjalnie pasują do tego rodzaju wypieku.



Składniki na formę o średnicy 21-22 cm:

* 1/2 szklanki mąki pszennej (125 ml)

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (125 ml)

* 2 łyżki gorzkiego kakao

* 1 szklanka cukru

* 2 łyżki cukru waniliowego

* 4 duże jajka

* 3/4 szklaki majonezu

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

* 35 g masła

* 4 łyżki gorzkiego kakao

* 4 łyżki cukru pudru

* 7 łyżek mleka

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy przez około 5 minut - do czasu aż cukier się rozpuści.

Ciasto przelewamy do lekko natłuszczonej olejem formy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 45 minut.

Po około 20-30 minutach od wyjęcia, babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Składniki polewy łączymy ze sobą w małym rondelku z grubym dnem i zagotowujemy cały czas energicznie mieszając. Kiedy polewa lekko zgęstnieje polewamy nią babkę.

Smacznego :)


Opublikowano: 10 marca 2016
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Bg
Bg
31.03.2018 16:49 odpowiedz
bardzo dobra, delikatna, mięciutka :)
Wesołych Swiąt!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2016 19:35 odpowiedz
Najlepiej będzie sprawdzać patyczkiem, czy babeczki są suche. Mnie się wydaje, że około 20-25 minut, ale najlepiej zrobić test przed wyjęciem.
katiezzz
katiezzz
21.03.2016 13:42 odpowiedz
Babka przepyszna, ale na święta chciałabym ją zrobić w formach minibabeczek (trochę jak muffinki). Ile czasu powinnam je piec? Bo niestety "na oko" to mi nic nie wychodzi :)
agusia
agusia
20.03.2016 10:58 odpowiedz
Prosty przepis, szybkie wykonanie. A smak - wilgotna, pyszna i szybko znika. W tym roku pojawi się na wielkanocnym stole.
Kizia
Kizia
19.03.2016 20:42 odpowiedz
Babka faktycznie pycha, zrobiłam na próbę i wyszła :-) w dosłownym słowa znaczeniu wyszła :-D dziękuję już napewno robię ta babkę i mazurek śliwkowy
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.03.2016 19:55 odpowiedz
Cieszę się, że babka smakuje :)
Czekam na opinię o mazurku :)
Szkatułka Emi
Szkatułka Emi
18.03.2016 09:00 odpowiedz
Kasiu, ta babka to poezja, jak każdy Twój przepis. Teraz przyglądam się mazurkom i będzie w tym roku zdecydowanie wiśniowo czekoladowy.
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Emi
lena81
lena81
12.03.2016 19:35 odpowiedz
Kasiu dziękuję w imieniu Cioci :-)
p.s. pijak wyszedł kapitalny :-) :-) :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.03.2016 07:52 odpowiedz
Lena81 -bardzo mi miło :)
Wszystkiego dobrego dla Cioci :)
lena81
lena81
12.03.2016 02:31 odpowiedz
Kasiu właśnie zrobiłam polewę, a babka wyszła piękna :-) za chwilkę się biorę za dopracowanie ciasta pijak (of course Twojego autorstwa :-) W niedzielę moja Ciocia Bożenka ma imieniny i działam od kilku godzin w kuchni :-) DZIĘKUJĘ za wspaniałe przepisy, jesteś moją inspiracją :-) :-) :-)
majanaboxing
11.03.2016 12:24 odpowiedz
Wygląda pięknie. Dostojna ,cudowna babeczka.
Pozdrawiam :)
Domi
Domi
10.03.2016 12:20 odpowiedz
Kochana już dwa razy na Wielkanoc piekłam babkę majonezową z Twojego właśnie przepisu! Jest niezastąpiona! :) Ta kakaowa będzie ciekawą nowością w tym roku! :)