8

Kajmakowy andrut


Tym razem na słodko. Andruty z kajmakiem domowej produkcji. Cudownie słodkie. Najlepsze. 




Składniki:




  • paczka andrutów
  • puszka słodzonego mleka kondensowanego
  • pół kostki masła
  • polewa czekoladowa
  • orzechy włoskie i migdały
Puszkę mleka zalewamy wodą i gotujemy ok. 3 godziny. W ten sposób otrzymujemy kajmak. Bardzo istotne jest, aby przez cały czas puszka była przykryta wodą. Nie należy również otwierać puszki kiedy jest jeszcze gorąca, ponieważ grozi to kajmakową fontanną :) Ja otwieram dopiero jak jest całkiem zimna. Masło ucieramy na białą puszystą masę i dodajemy stopniowo zawartość puszki. Miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut. Smarujemy andruty i po ułożeniu już wszystkich warstw wkładamy do lodówki. Najlepiej przycisnąć go czymś, żeby poszczególne warstwy nie odchodziły od siebie. Po ok. 2 godzinach polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami. Wkładamy do lodówki na następną godzinę. Kiedy jest gotowy, proponuję wyjąć go z lodówki, robi się wtedy miękki i moim zdaniem lepszy. A nawet śmiem powiedzieć, że rewelacyjny :)

 







Opublikowano: 5 maja 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
Agnieszka
Agnieszka
21.04.2018 16:02 odpowiedz
Czy można użyć gotowej masy kajmakowej w puszce? Widziałam w takich małych puszkach-to jedna to chyba za mało? I czy do takiej gotowej masy kajmakowej z puszki dodajemy jeszcze masło tak jak w powyzszym przepisie? Z góry dziękuję za odpowiedź
ola
ola
13.08.2017 17:45 odpowiedz
Bardzo pyszne. Polecam.
domel
domel
16.02.2013 18:25 odpowiedz
na pewno pyszny andrucilk ja robiłem z masą krówkową-i powidłem śliwkowym na przemian też dobre-pozdrawiam :)
charlotta
charlotta
29.09.2012 13:12 odpowiedz
też skusiłam się i zrobiłam. udoskonalam go - dziś dla przykładu masę kajmakową przełożę powidłami śliwkowymi:)
marinia
19.08.2010 08:40 odpowiedz
Następnym razem zrobię z całej kostki masła bo masy nie wystarczyło na całą paczkę wafli. W każdym bądź razie andrut jest przepyszny. Niestety nie zastosowałam się do wskazówki, by w końcowej fazie produkcji wyjąc go z lodówki, ponieważ nie zdążyłam :) Zbyt wielu łasuchów czatowało w pobliżu.
taluchna
taluchna
21.04.2010 20:25 odpowiedz
puszka?? czyli ile ml ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2008 10:07 odpowiedz
Zgadza się, bardzo proste a pyszne. Polecam :)
usmiecham-sie
05.05.2008 07:38 odpowiedz
Hmm, wygląda na proste. A ja lubię, żeby nie było za skomplikowanie :)
Bardzo ładne zdjęcia, to drugie szczególnie. Pozdrawiam :)