22

Kaczka w jabłkach


Zapachniało u mnie wczoraj zimą i świętami. Zwykle taką piekę kaczkę w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia, ale ostatnio miałam na nią tak ogromną ochotę, ze po prostu nie mogłam juz dłużej czekać. Uwielbiam przygotowaną w ten ten sposób kaczkę.

To bardzo prosty sposób na przygotowanie tego ptaka, ale moim zdaniem najlepszy. Smaku kaczego mięsa nie można zdominować intensywnymi przyprawami. Jest to mięso szlachetne samo w sobie i tylko należy podkreślić jego smak. I tak jest też w przypadku tego przepisu. Jabłka i majeranek świetnie pasują do kaczego mięsa, które jednak wciąż gra tu pierwsze skrzypce. 

PS. Przypominam też o jesiennym konkursie :)

Składniki:

* dwukilogramowa kaczka

* 6 jabłek

* 1 łyzka majeranku

* 1 łyzka oleju

* sól i pieprz

Kaczkę nacieramy olejem, solimy i pieprzymy oraz nacieramy majerankiem. Do kaczki wkładamy 3 obrane i pokrojone na ósemki jabłka. Kaczkę zszywamy i układamy w naczyniu zaroodpornym. Pozostałe jabłka układamy dookoła kaczki. 

Kaczkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny. W międzyczasie polewamy ją zbierającym się w naczyniu sokiem.

Smacznego :) 

(Ogromny wybór wysokiej jakości świezych kaczek znajdziecie w halach Makro Cash&Carry




   
 

“Snow fell. Carolers moved among the mansions of Prairie Avenue, pausing now and then to enter the fine houses for hot mulled cider and cocoa. The air was scented with woodsmoke and roasting duck. In Graceland Cemetery, to the north, young couples raced their sleighs over the snow-heaped undulations, pulling their blankets especially tight as they passed the dark and dour tombs of Chicago’s richest and most powerful men, the tombs’ bleakness made all the more profound by their juxtaposition against the night-blued snow."
 
Erik Larson


Ingredients:

* 1 large duck (about 2 kg)

* 6 apples

* 1 tablespoon marjoram

* 1 tablespoon oil

* salt, pepper

Drizzle duck with oil and then sprinkle it with salt, pepper and marjoram.

Peel apples and put 3 of them inside the bird. Put the duck into a baking pan and placa the rest od apples around it. 

Bake for 2 hours in 180C.

Opublikowano: 15 października 2012
Tagi: kaczka
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
maya
maya
14.12.2016 17:04 odpowiedz
Kupiłam dziś kaczki barbarie , czy to dobry wybór ?
Czym w ogóle kierować się kupując kaczkę ? :)
maya
maya
05.12.2016 10:27 odpowiedz
Dziękuję za przepisy , ten na pewno wykorzystam w Święta :) Pierwsza kaczka , trochę się boję ...
Cieszę się , że trafiłam na Twój blog. Świetne przepisy i piękne zdjęcia ...aż ślinka cieknie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2016 22:46 odpowiedz
Oczywiście, można ją zostawić w przyprawach. To na pewno nie zaszkodzi.
maya
maya
04.12.2016 18:59 odpowiedz
Nie trzeba kaczki wcześniej marynować w przyprawach ?
Można na noc zostawić w przyprawach , czy lepiej tego nie robić ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.01.2013 20:17 odpowiedz
Dziękuję :)
6benek
17.01.2013 20:04 odpowiedz
To prawdziwa sztuka tak pięknie kaczkę przyrządzić
plawiaka
plawiaka
07.01.2013 22:05 odpowiedz
Kurczak w jabłkach wyszedł smaczny ale mi bardziej smakował w soku z cytryny. Mam ochotę wypróbować jeszcze raz ten przepis ale tym razem z kaczką:) Pozdrawiam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2013 23:02 odpowiedz
Oczywiście :) Myślę, ze to super pomysł.
Czekam na recenzję :)
plawiaka
05.01.2013 22:00 odpowiedz
Zapytam się: czy można w ten sam sposób przygotować kurczaka bo akurat zakupiłam i nie mam żadnego pomysłu na niego? Ciepło pozdrawiam:)
PS Poprzednio robiłam kurczaka z cytryną i smakował mmm....-świetny przepis:)
kulinarnespotkania
15.10.2012 20:33 odpowiedz
wyglada imponujaco:) jest pieknie zrumieniona i az slinka leci na samo patzrenie:)
ugotujmyto.pl
15.10.2012 20:25 odpowiedz
Kiedyś wreszcie upiekę....;)!
Paulina
15.10.2012 16:53 odpowiedz
w skrócie - drobiowy rarytas :) pozdrawiam :)
Veronica
15.10.2012 14:49 odpowiedz
rewelacja!
art.krolowasniegu
15.10.2012 14:25 odpowiedz
Kaczka... to wspomnienie z mojego ślubu :) Chyba znowu będę musiała zawitać do tamtej restauracji.
majazteca
15.10.2012 13:56 odpowiedz
Wyglada doskonale! Uwielbiam kaczke, do tej pory pieklam ja jedynie z dodatkiem winogron. Musze koniecznie sprobowac z jablkami :)

Pozdrowienia cieple :)
Alex30
Alex30
15.10.2012 13:13 odpowiedz
Wyglada wspaniale. Ja dodaje jeszcze srednia cebule, 50ml zubrowki i 100ml soku jablkowego. Pycha. Pozdrawiam.
dusiowaa
15.10.2012 13:05 odpowiedz
taka jest klasyczna i najlepsza
jolantaszyndlarewicz
15.10.2012 12:17 odpowiedz
Oj Kasiu gdyby mój Mąż zobaczył to danie .... pozdrawiam ciepło
aniolekidiabelwjednym
15.10.2012 12:05 odpowiedz
Ja jeszcze do jabłek i majeranku dodaje trochę suszonej żurawiny. Podobną wersję zrobiliśmy z bażantem. I do tego kilka śliwek przepołowionych i rozłożonych wokół ptaka. Powstaje pyszny sosik.
Tygrysica
15.10.2012 10:13 odpowiedz
Uwielbiam dobrze zrobioną kaczkę.
kabamaiga
15.10.2012 10:03 odpowiedz
Cudowna Kasiu. Ja jeszcze kaczki nie piekłam, ale będę musiała spróbować.
asiaisk
15.10.2012 09:48 odpowiedz
Apetycznie wygląda.