30

Jogurtowo miodowy torcik malinowy


W sobotnich popołudniach najbardziej lubię przygotowywanie ciasta na niedzielę. Nie muszę się spieszyć, wszystko powstaje etapami i mam czas na to co sprawia mi chyba najwięcej przyjemności, czyli na dekorowanie. Dzięki temu niedzielne poranki witamy filizanką ulubionej kawy i kawałkiem domowego ciasta.

To ciasto przygotowałam już 2 tygodnie temu na spotkanie z przyjaciółkami. Postawiłam je na stole i tak siedziałyśmy, rozmawiałyśmy, a co chwilę któraś z nas dokrawała sobie kolejny kawałek. To chyba dobra rekomendacja, prawda? 

Miłego weekendu Kochani. Mam nadzieję, ze i Wy znajdziecie czas na niespieszne ciasto i miłe popołudnie w gronie bliskich osób. 

Biszkopt:

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 2 kopiate łyżki kakao

* 1/4 łyżeczki proszku

Masa malinowa:

* 500 g gęstego jogurtu naturalnego

* 200 ml kremówki

* 100 g płynnego miodu

* 12 łyżek cukru

* sok z 1/2 cytryny

* 500 g malin

* 5 łyżeczek żelatyny

* 100 ml wrzątku

* (opcjonalnie różowy barwnik spożywczy - maleńka kropelka na końcu wykałaczki lub łyżka soku malinowego)

Poncz:

* 100 ml wody

* 100 ml nalewki malinowej (lub 50 ml soku malinowego i 50 ml wódki)

Polewa:

* 60 g gorzkiej czekolady

* 60 g mlecznej czekolady

* 1 pełna łyżka masła

Do dekoracji:

* dowolne owoce

* wiórki czekoladowe

* liski mięty

* cukier puder
 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę (około 10 minut) a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i miksujemy jeszcze minutkę. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie smarujemy) i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy do "suchego patyczka" ok 30-40 minut. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Idealnie byłoby upiec go dzień wcześniej, ponieważ taki biszkopt o wiele lepiej się kroi niż świeży. 

Miód podgrzewamy z sokiem cytrynowym i cukrem. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia i dodajemy dokładnie rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszamy intensywnie i dodajemy jogurt. Masę przelewamy do misy miksera.

Jogurt trzeba od czasu do czasu zamieszać trzepaczką, a gdy zauważymy że zaczyna gęstnieć dodajemy do niego ubitą śmietanę i delikatnie miksujemy by się połączyły. Jeśli zdecydujecie się dodać barwnik spożywczy, to też jest to odpowiedni moment. Jeśli nie macie barwnika, możecie dodać łyżkę soku malinowego (takiego do herbaty - tylko by nadać malinowy kolor masie). Na koniec dodajemy maliny i delikatnie mieszamy masę dużą łyżką.

Biszkopt przekrawamy na pół i obie części ponczujemy wodą z nalewką malinową. Spód biszkopta umieszczamy w tortownicy w której się piekł i wykładamy na niego masę malinową. Na wierzch kładziemy drugą część biszkopta i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny a po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy. 

Czekoladę mleczną i gorzką oraz masło umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Intensywnie mieszamy by polewa była gładka i jednolita a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta i rozprowadzamy płaskim nożem. 

Dekorujemy wg. uznania. Ja najpierw polewę (jeszcze tężejącą) posypałam wiórkami czekoladowymi, a następnie ułożyłam na niej świeże owoce i listki mięty. By uzyskać ciekawy efekt oszronienia, posypałam je cukrem pudrem. 

Ciasto jest najlepsze jeśli wyjmiemy je z lodówki około 30-40 minut przed podaniem by nabrało temperatury pokojowej. 

Smacznego :) 

 



 



 



 Inspiracja


Opublikowano: 18 sierpnia 2012
Tagi: jogurt maliny
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (30)
Gość
Gość
31.03.2016 13:20 odpowiedz
Robiła 3 razy, za każdym razem udany. Pyszny i efektowny!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.08.2014 07:02 odpowiedz
Tak, oczywiście.
Gość
Gość
29.08.2014 16:57 odpowiedz
a czy maliny mogą być mrożone???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.11.2012 10:43 odpowiedz
Thanks :)
If you have any problems with translating it, I'll help :) Just write on my emali.
Archana
Archana
24.11.2012 02:06 odpowiedz
Most beautiful cake I have seen. I am going to translate it and make this lovely cake for New Years may be
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.09.2012 11:12 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowało :)
Myślę, że na pewno jagodami (ale nie borówką amerykańską), jeżynami, truskawkami, czereśniami. Niestety ja tu widzę przede wszystkim owoce letnie.
foczka
foczka
16.09.2012 11:01 odpowiedz
Ciasto zrobiłam wczoraj i jest przepyszne. jest trochę pracochłonne, ale warto :) Kasiu, podpowiedz mi jakimi owocami można zastąpić malinki? pozdrawiam:)
trawinska88
30.08.2012 19:14 odpowiedz
Litości, takie pysznosci :)
judik1119
19.08.2012 22:44 odpowiedz
Ależ pięknie wygląda Kasiu to ciasto! Tak wspaniale udekorowane owocami!:-)
P.S. U mnie dziś twoje ciacho z brzoskwiniami, było wspaniałe, dziękuję za przepis:*
Martyna
19.08.2012 20:15 odpowiedz
ciasto wygląda obłędnie!
aneczka11
19.08.2012 15:23 odpowiedz
zobaczyłam te zdjęcia i czuję, że muszę iść po coś słodkiego do kuchni ;)
Magiczny Piekarnik
19.08.2012 13:22 odpowiedz
Wygląda przepięknie!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2012 09:38 odpowiedz
Twardy Szparag - nigdy nie dodawałam masła do biszkoptu. A w zasadzie po co się je dodaje? Ani moja mama, ani babcia - nikt nigdy nie dodawał masła :)

jolantaszyndlarewicz
19.08.2012 09:24 odpowiedz
Kasiek po prostu WOW!!!:)
Magda
19.08.2012 00:26 odpowiedz
arcydzieło!
kraina_rozkoszy_podniebienia
18.08.2012 23:47 odpowiedz
Pięknie wygląda!
Agata dietetycznie w kuchni
18.08.2012 22:25 odpowiedz
To ciasto wygląda niebiańsko, w 100% moje smaczki, ależ bym zjadła kawałeczek!
Twardy Szparag
18.08.2012 22:21 odpowiedz
Wygląda bardzo ładnie i pewnie tak samo smakuje.
Nie dajesz masła do biszkoptu?
kuchcikowo
18.08.2012 19:17 odpowiedz
Łałłł wygląda imponująco!!
wedith
18.08.2012 18:01 odpowiedz
Wygląda obłędnie! Cudny!
myniolinka
18.08.2012 17:12 odpowiedz
Pychota! cieszę się, że Cię zainspirowałam :-))
Alina
Alina
18.08.2012 13:10 odpowiedz
Wspaniale się prezentuje i z pewnością jest pyszne;)
Małgorzata
18.08.2012 12:51 odpowiedz
Ojej:)
Jakie piękne zdjęcia:)
Po prostu marzenie:)
Aleksandra
18.08.2012 12:19 odpowiedz
Wyglada nieziemsko! A propos miodu - zdjecia miodzio!
Justin Dorothy
18.08.2012 10:55 odpowiedz
Wow... jaki wypas....! Istna rozpusta :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.08.2012 09:37 odpowiedz
Dziękuję :)
Madzialena
18.08.2012 09:33 odpowiedz
No i jak zwykle- ciasto wygląda po prostu obłędnie. Inaczej się nie da tego określić :) Piękne zdjęcia i cudowna aranżacja :)
maleslodkosci
18.08.2012 07:23 odpowiedz
musiało być pyszne, wygląda pięknie!
karmel-itka
18.08.2012 07:08 odpowiedz
Kasiu, Kasiu!
z rańca takie pyszności? grzeszysz! i do grzechu namawiasz.
Aneta
18.08.2012 00:09 odpowiedz
Wygląda przepysznie, chętnie bym się wprosiła na kawałeczek tego cuda ;)