15

Jogurtowiec arbuzowy




Jeśli do tej pory myśleliście, że arbuz nie jest owocem, który nadaje się do ciast, to dziś mam dla Was niespodziankę.

Lekki jogurtowiec na delikatnym biszkopcie w towarzystwie musu arbuzowego. Idealny deser na letnie, upalne dni - zwłaszcza dla fanów arbuza, a jestem pewna, że takowych tu nie brakuje :)

Biszkopt:

* 3 jajka

* 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)

* 1/3 szklanki cukru

* 1/2 szklanki mąki pszennej 

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:

* 3 duże kubki jogurtu greckiego (ok. 1 kg)

* 250 ml śmietanki 36%

* 7 pełnych łyżek cukru pudru

* 4 łyżki żelatyny (ok. 40 g)

* 100 ml mleka

Galaretka arbuzowa:

* 600 g pozbawionego pestek miąższu arbuza

* 200 ml wrzątku

* 2 czerwone galaretki (Mnie udało się kupić arbuzowe, ale są one przeznaczone na mniejszą ilość wody, więc do nich dodałam 100 ml wrzątku.)

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę i olej. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy ją do masy jajecznej. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. 

Dno tortownicy o średnicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy. 

Kremówkę ubijamy na sztywno. Odstawiamy.

Jogurt miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku. Miksujemy dosłownie momencik, dodajemy ubitą śmietanę i powoli miksujemy aby śmietana połączyła się z jogurtem. Masę jogurtową przelewamy na biszkopt. (Od chwili dodania żelatyny należy działać dość szybko, ponieważ masa prędko zastyga, zwłaszcza jeśli jogurt był zimny, prosto z lodówki). Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę, by warstwa jogurtowa zastygła. 

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy ją, aby żelatyna nie osiadła na spodzie.

Arbuza miksujemy blenderem na gładki mus i dodajemy do niego zimną galaretkę. Lekko tężejącą przelewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki, tym razem na całą noc.

Smacznego :)



* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 25 lipca 2014
Tagi: arbuz jogurt
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Marta
05.08.2014 23:02 odpowiedz
IDEALNY!!! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2014 07:16 odpowiedz
Obie galaretki rozpuszczamy TYLKO w 200 ml wrzątku. Tak jak jest w przepisie. Przy ilości wody z opakowań + 200 ml + mus z arbuza - nie ma takiej możliwości, żeby się zsiadło.
basia
basia
03.08.2014 01:09 odpowiedz
Pani Kasiu, mam wątpliwości: czy te dwie galaretki robimy tylko z 200 ml wody, czy robimy wg przepisu i dodatkowo 200 ml wody?
Zrobiłam wg przepisu na galaretkach, dodałam zmiksowanego arbuza i ni w ząb od kilku godzin ani myśli tężeć. Muszę rano lecieć po nowe galaretki i od nowa robić mus.Dodam iż galaretki miałam arbuzowe, z Winiary.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2014 20:22 odpowiedz
To zdecydowanie bardziej blaszka 20x30, ale zwiększyłabym ilość składników o 30%.
 xxramonaxx
31.07.2014 15:33 odpowiedz
Musi być pyszny! :) Pani Kasiu, która forma nada się do tego ciasta? Mam tylko blaszkę o wymiarze 20x30 cm i tortownicę 20 cm.
wenus-lifestyle
29.07.2014 13:08 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie :D
gin86
27.07.2014 22:57 odpowiedz
Ja arbuzy uwielbiam, ale jakoś nie mogę się przekonać do ich połączenia ze śmietaną. Pod żadną postacią. Choć muszę przyznać, że Twoje ciasto wygląda bajecznie :)
Gość
Gość
26.07.2014 19:23 odpowiedz
U mnie ciasto właśnie jest w lodówce i czekam na efekt. Galaretki arbuzowe kupiłam jakiś czas temu , niestety nie miałam jogurtów greckich więc masę jogurtową zamieniłam na bitą śmietanę z serkiem mascarpone.
Kuchnia u Krysi
26.07.2014 08:05 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie. Do tej pory jadłam arbuza jak większość osób, po to, żeby gasić pragnienie. Ale chętnie zjadłabym kawałek tego ciasta?tortu..... Pysznie :)
Obżarciuch
25.07.2014 21:19 odpowiedz
o rany jakie mega ciasto, a jakie fajne połączenie smaków :))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.07.2014 12:38 odpowiedz
Winiary. Ja znalazłam ją w Almie, ale myślę, że powinny być w większych supermarketach. To letnia edycja limitowana.
neostradka
neostradka
25.07.2014 12:09 odpowiedz
Witam. Pani Kasiu jakiej firmy te galaretki arbuzowe? Gdzie można ich szukać?
paula.20.06
25.07.2014 10:26 odpowiedz
Kasiu cudowny , muszę zrobić .... moje dzieciaki będą zachwycone , uwielbiają arbuza :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.07.2014 10:06 odpowiedz
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i wlewamy do jogurtu.
Asiaczek
Asiaczek
25.07.2014 09:56 odpowiedz
Żelatynę do śmietany dajemy sucha czy rozpuszczona w wodzie?