1

Jeżynowe eklerki




Jeśli w Waszych zamrażarkach znajdzie się jeszcze zapas letnich darów w postaci malin, jeżyn czy borówek, to serdecznie zachęcam Was do przygotowania owocowych eklerów :)

Składniki na ok. 12 eklerów

Ciasto:

* 1 szklanka mąki tortowej (250 ml)

* 250 ml wody

* 100 g masła

* 4 jajka

* 1 szczypta soli

Nadzienie:

* 750 ml kremówki

* 1,5 szklanki mrożonych jeżyn

* 3 łyżki cukru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 50 ml wrzątku

Polewa:

* 1 szklanka mrożonych jeżyn

* 3 łyżki cukru pudru

* 50 ml wrzątku

* 1 pełna łyżeczka żelatyny

W rondelku zagotowujemy wodę z masłem oraz solą, a następnie zdejmujemy ją z palnika i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do chwili aż powstanie gładkie, odchodzące od ścianek ciasto, które przestudzone do temperatury pokojowej miksujemy dodając stopniowo po jednym jajku, a następnie przekładamy je do szprycy i wyciskamy dość grube paski o długości około 10 cm i szerokości 3 cm.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Przestudzone eklery przekrawamy na pół.

Rozmrożone jeżyny miksujemy na puree. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy z owocowym musem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niej zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy łyżką. Krem przekładamy do szprycy i przekładamy nim eklery.

Pozostałe jeżyny miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, pokrywamy nią eklery i wstawiamy je do lodówki na około godzinę.

Smacznego :)


Opublikowano: 30 stycznia 2016
Tagi: jeżyny
Kategoria: Ciasteczka, Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
karmel-itka
30.01.2016 19:58 odpowiedz
wyglądają znakomicie, a zapewne smakują o niebo lepiej!