19

Jesienna sangria z gruszkami


Przez niedbale zasunięte dzień wcześniej zasłony przebija się poranne słońce. Można odnieść mylne wrażenie, że na zewnątrz jest o wiele więcej niż tylko 3 stopnie. Z uśmiechem na ustach wychodzę z pachnącej snem pościeli i trochę głośniej niż na tę porę dnia przystało włączam ulubioną płytę nucąc słowa piosenki za wykonawczynią. Jeszcze chwila i mieszkanie wypełnia zapach świeżo mielonej kawy a dwójka pozostałych domowników leniwie wychodzi na poranny spacer.

Kilka stopni później odważam się otworzyć okno. Jest cudnie. Wciąż zimne powietrze pachnie liśćmi a bezpański pies wesoło biega po kolorowym dywanie pod moimi oknami.

Jesień zawitała już w nie tylko w moim sercu ale i w kalendarzu. Wreszcie. 

Składniki:

* 3 dojrzałe gruszki 

* 8-10 krótkich lasek cynamonu

* 3 łyżki miodu

* 3 łyżki rodzynek

* 1 szczypta kardamonu

* 750 ml białego wina (użyłam wina marki Celebro)

* 500 ml cydru jabłkowego

Gruszki kroimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Umieszczamy je w dzbanku razem z cynamonem, miodem, rodzynkami i kardamonem. Wlewamy wino, cydr i delikatnie mieszamy. Szczelnie przykryty dzbanek odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godziny. Po tym czasie sangria jest juz gotowa do serwowania.

Smacznego :)

 



 

 

 
 

"Drink because you are happy, but never because you are miserable."


                                                                                          G.K. Chesterton

Ingredients:

* 3 ripe pears

* 8-10 short cinnamon sticks

* 3 tablespoon of honey

* 3 tablespoon of raisins

* 1 pinch of cardamom

* 750 ml of white wine

* 500 ml of apple cider

We put cut pears and the rest of ingredients to the pitcher, cover it and chill for 24 hours before serving. 

And chilly evenings are no longer scary...



 


Opublikowano: 24 września 2012
Kategoria: Z procentami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.09.2012 23:34 odpowiedz
Spokojnie możesz dodać sok jabłkowy :)
Magda
26.09.2012 23:14 odpowiedz
a czy zamiast cydru można dać sok jabłkowy albo piwo owocowe? Bo pomysł na Sangrię bardzo mi przypadł do gustu, ale przez internet raczej nie zdążę zamówić...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.09.2012 14:24 odpowiedz
www.winemeup.pl/wina/cydr_jablkowy.html#nclid=9fb5e473ffff8c8abc8a235b634a31d8 na przykład tutaj :)

Ja cydr przywożę lub dostaję z Chorwacji, ale w Polsce tez można go kupić, zwykle właśnie w sieci.

Pozdrawiam
sylwus
sylwus
26.09.2012 14:16 odpowiedz
Witam serdecznie,
Gdzie mozna dostac cydr jablkowy? chyba ze mozna go zrobic samemu...
Z gory dziekuje za pomoc.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.09.2012 10:46 odpowiedz
Joluś może kiedyś będzie okazja? :)
jolantaszyndlarewicz
26.09.2012 10:27 odpowiedz
Kasiu to chyba jedne z najpiękniejszych Twoich zdjęć ....mimo, iż alkohol nie dla mnie to z wielką przyjemnoscią zatopiłabym mordke w kieliszku:) pozdrawiam
judik1119
25.09.2012 21:28 odpowiedz
Piękne i klimatyczne zdjęcia:-) Super przepis:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.09.2012 12:14 odpowiedz
Dziękuję :)
fantazjemagdyk
25.09.2012 10:42 odpowiedz
wow cudnie wygląda :) z przyjemnością bym się przysiadła :)
estyka
25.09.2012 09:28 odpowiedz
piękne zdjęcia... piękne...
od-kuchni
24.09.2012 22:22 odpowiedz
Ciekawa sangria na jesień i do tego te kuszące zdjęcia... Mniam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.09.2012 21:35 odpowiedz
Dziękuję za wszystkie miłe słowa :)
kulinarnespotkania
24.09.2012 21:20 odpowiedz
przepiekne zdjecia:)
diablica66
24.09.2012 20:17 odpowiedz
Fajna wersja sangrii - chętnie bym takiej spróbowała.
kabamaiga
24.09.2012 19:49 odpowiedz
Kasiu cudownie i już można polubić jesień.
asialc
24.09.2012 17:08 odpowiedz
Jak pięknie to opisałaś. Aż się uśmiechnęłam w duchu i nie tylko ;-) :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.09.2012 14:35 odpowiedz
Pięknie dziekuję :)
kaatje32
24.09.2012 14:26 odpowiedz
KASIA, ALE PIEKNE ZDJECIA!! Jestem zakochana w tym blogu juz na zaboj:)
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
24.09.2012 10:33 odpowiedz
Ale pięknie! I jaki wstęp... aż się rozmarzyłam, wyjrzałam przez okno i... dywanu jeszcze nie am, ale reszta się zgadza;)

Miłego tygodnia Kasiu, piękne zdjęcia!