Przez niedbale zasunięte dzień wcześniej zasłony przebija się poranne słońce. Można odnieść mylne wrażenie, że na zewnątrz jest o wiele więcej niż tylko 3 stopnie. Z uśmiechem na ustach wychodzę z pachnącej snem pościeli i trochę głośniej niż na tę porę dnia przystało włączam ulubioną płytę nucąc słowa piosenki za wykonawczynią. Jeszcze chwila i mieszkanie wypełnia zapach świeżo mielonej kawy a dwójka pozostałych domowników leniwie wychodzi na poranny spacer.
Kilka stopni później odważam się otworzyć okno. Jest cudnie. Wciąż zimne powietrze pachnie liśćmi a bezpański pies wesoło biega po kolorowym dywanie pod moimi oknami.
Jesień zawitała już w nie tylko w moim sercu ale i w kalendarzu. Wreszcie.
Składniki:
* 3 dojrzałe gruszki
* 8-10 krótkich lasek cynamonu
* 3 łyżki miodu
* 3 łyżki rodzynek
* 1 szczypta kardamonu
* 750 ml białego wina (użyłam wina marki Celebro)
* 500 ml cydru jabłkowego
Gruszki kroimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Umieszczamy je w dzbanku razem z cynamonem, miodem, rodzynkami i kardamonem. Wlewamy wino, cydr i delikatnie mieszamy. Szczelnie przykryty dzbanek odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godziny. Po tym czasie sangria jest juz gotowa do serwowania.
Smacznego :)


G.K. Chesterton
Ingredients:
* 3 ripe pears
* 8-10 short cinnamon sticks
* 3 tablespoon of honey
* 3 tablespoon of raisins
* 1 pinch of cardamom
* 750 ml of white wine
* 500 ml of apple cider
We put cut pears and the rest of ingredients to the pitcher, cover it and chill for 24 hours before serving.
And chilly evenings are no longer scary...


Ja cydr przywożę lub dostaję z Chorwacji, ale w Polsce tez można go kupić, zwykle właśnie w sieci.
Pozdrawiam
Gdzie mozna dostac cydr jablkowy? chyba ze mozna go zrobic samemu...
Z gory dziekuje za pomoc.
Miłego tygodnia Kasiu, piękne zdjęcia!