1

Jesienna sałatka z pieczoną dynią




Sezon dyniowy wciąż trwa, więc dziś chciałabym Wam zaproponować przygotowanie pysznej sałatki z pieczonej dyni, kalafiora oraz komosy ryżowej w towarzystwie jabłka, świeżej natki pietruszki i sosu na bazie oliwy. Z nutą czosnku oraz delikatną słodyczą miodu stanowi świetny dodatek do grillowanej tortilli lub arabskich chlebków naan.

Do przepisu zdecydowanie najlepiej nada się dynia piżmowa (której użyłam ja) lub hokkaido, ponieważ te dwa gatunki nie tylko mają pyszny miąższ, ale przede wszystkim zawierają mało wody.

Sałatkę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, ale mnie najbardziej smakowała wersja na zimno, podawana na gorącej, chrupiącej tortilli.



Składniki:

* 1/2 dyni piżmowej

* 1 mały kalafior

* 1 duże jabłko

* 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)

* 1 pęczek natki pietruszki

* 2 łyżki oliwy

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku

* sól i pieprz

Sos:

* 100 ml oliwy

* sok z 1/2 cytryny

* 1 duży ząbek czosnku

* 1 łyżeczka miodu

* sól i pieprz

Dodatkowo:

* pszenne tortille


Dynię obieramy ze skórki, wycinamy pestki i kroimy w drobną kostkę.

Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki.

Dynię i kalafiora łączymy ze sobą w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie delikatnie je mieszamy i ponownie pieczemy przez 15 minut.

W czasie kiedy pieką się warzywa gotujemy komosę (według zaleceń na opakowaniu).

(Jeśli wybieracie wersję na zimno, zarówno warzywa jak i komosę należy odstawić do wystygnięcia).

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą w małym słoiczku i energicznie potrząsamy przez około minutę, a następnie wlewamy go do sałatki i delikatnie mieszamy.

Do upieczonej dyni oraz kalafiora dodajemy komosę, pokrojone w drobną kostkę jabłko oraz drobno posiekaną natkę. Mieszamy dokładnie, ale bardzo delikatnie. Następnie dodajemy sos i ponownie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tortille kroimy w trójkąty i podpiekamy na suchej patelni do chwili aż się zarumienią i będą chrupiące. Porcję sałatki podajemy na gorących tortillach.

Smacznego :)


Opublikowano: 22 października 2015
Tagi: dynia kalafior
Kategoria: Sałatki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
jolantaszyndlarewicz
27.10.2015 17:17 odpowiedz
Bardzo apetyczna Kasiu:)