0

Jajka zapiekane w pomidorach

Weekendowe śniadanie



Weekend. 

Spokojny, leniwy poranek z myślą, że dziś nie musimy nic. 
Bez pośpiechu, podwójnego espresso i nerwowego zerkania na zegarek. 
Za to ze wspólnym śniadaniem.
Odrobinę czasochłonnym, ale wartym każdej poświęconej mu minuty!


 

Składniki na 2 porcje:
  • 4 duże jajka (ewentualnie 6 - jeśli wolicie większe porcje)
  • 2 puszki całych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 szczypty cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa

Dodatkowo:
  • rukola
  • awokado
  • ciabata

Pomidory odcedzamy z soku i kroimy w niewielką kostkę. 

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pomidory. Gotujemy je przez kilka minut by zredukować nadmiar soku. Doprawiamy do smaku cukrem, solą ziołową oraz pieprzem.

Pomidory przekładamy do kokilek, a na wierzch wbijamy po dwa (trzy) jajka. Oprószamy solą ziołową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut (białko powinno być ścięte, ale żółtka wciąż płynne.)

Podajemy z rukolą, awokado oraz przygotowanymi z ciabaty grzankami. 

Smacznego! 

Opublikowano: 2 marca 2019
Tagi: jajka pomidory
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.