0

Jajka faszerowane łososiem i cukinią



Gdybym miała wybrać tylko jedno danie na wielknocny stół, to z pewnością byłyby to jajka z farszem pieczarkowym (przepis TUTAJ). 

Ale w tym roku postanowiłam wypróbować nowe połączenie, które chodziło mi po głowie od jakiegoś czasu. 
Por, cukinia i wędzony łosoś. Wszystko połączone majonezem z nutą chrzanu. 
Bardzo udane połączenie. Baaardzo. 
Wspaniale będą komponować się obok wersji pieczarkowej :)

Farsz oczywiście możecie przygotować dzień wcześniej i przechować go w lodówce w szczelnie ofoliowanej miseczce. 
 

Składniki:
  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1/2 cukinii
  • 100 g wędzonego łososia
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości. 
Do pora dodajemy startą na drobnych oczkach cukinię, 1/3 łyżeczki czosnku, odrobinę soli oraz pieprzu i całość dusimy około 5-7 minut (aż odparuje woda z cukinii). 

Wystudzone jajka przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. 
Żółtka rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy do nich majonez oraz chrzan. 

Do pasty z żółtek dodajemy bardzo drobno posiekanego łososia oraz przestudzone warzywa. 

W razie potrzeby farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wypełniamy nim białka. 
Przed podaniem wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego!

Opublikowano: 4 kwietnia 2019
Tagi: jajka por łosoś
Kategoria: Przekąski, Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.