3

Jajeczna sałatka wielkanocna





Jeśli zastanawiacie się, jaką sałatkę podać na wielkanocnym stole, to być może moja dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu :)

Składa się ona zaledwie z kilku składników, jest prosta, tania i szybka w przygotowaniu. 
Kluczowy dla jej smaku jest dodatek pora, sporej ilości szczypiorku oraz dymki,  a także zawarty w sosie chrzan, dzięki któremu sałatka nabiera wielkanocnego charakteru. 


Składniki:
  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por (biała część)
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 16%
  • 3 łyżeczki chrzanu 

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Wystudzone jajka oraz ziemniaki kroimu w podobnej wielkości kostkę. 
W tej samej wielkości kostkę kroimy ogórki. 

Por kroimy najpierw wzdłuż na 4 części, a następnie na niezbyt grube kawałki. Zalewamy go wrzątkiem i parzymi około 5 minut. Odcedzamy na sicie i studzimy. 

Jajka, ziemniaki, ogórki, por oraz kukurydzę łączymy ze sobą. Dodajemy posiekaną dymkę oraz szypiorek. Delikatnie mieszamy, dodajemy sos i ponownie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Sałatkę przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Smacznego!

Opublikowano: 21 marca 2019
Kategoria: Sałatki, Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Kim
Kim
08.04.2019 14:14 odpowiedz
Przepis wypróbowany. Jakaś alternatywa dla salatki jarzynowej. Polecam i dzięki za przepis
matylda
matylda
02.04.2019 14:36 odpowiedz
Dzięki za super przepis na pewno wykorzystam w te święta :)
alex
alex
24.03.2019 22:22 odpowiedz
Fajny ,łatwy przepis.Wykorzystam.