9

Jajeczna sałatka wielkanocna




Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką i bardzo prostą sałatkę jajeczną, która pojawi się u nas w tym roku już po raz trzeci jako dodatek do serwowanych na wielkanocnym stole wędlin i pasztetów.

Tym razem prezentuję Wam wersję z koperkiem, ale w ubiegłym roku przygotowałam ją ze szczypiorkiem i muszę Wam powiedzieć, że w zależności od tego, na który zielony dodatek się zdecydujecie, sałatka smakuje zupełnie inaczej.

Tak więc zanim wybierzecie swojego faworyta proponuję Wam podzielenie jej i przygotowanie jednej porcji ze szczypiorkiem, a drugiej właśnie z koperkiem. Tym sposobem przekonacie się, która wersja bardziej wpasuje się w Wasze gusta :)

Składniki:

* 7 ugotowanych na twardo jajek

* 125 g sera żółtego (polecam słodkie sery, jak np. ementaler czy mazdamer)


* 5 większych ogórków konserwowych

* 250 g pieczarek

* 1 duży pęczek kopru 


* 3-4 łyżki majonezu

* 1 łyżeczka musztardy francuskiej

* sól i pieprz do smaku

Pieczarki obieramy ze skórki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 15 minut, a następnie wyjmujemy je na ręcznik papierowy, studzimy, ścieramy na grubych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru wody. Następnie łączymy je ze startymi i odciśniętymi ogórkami, startymi jajkami oraz startym serem. Dodajemy drobno posiekany koper, majonez oraz musztardę. Po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić i chłodzić co najmniej 12 godzin przed podaniem.

Smacznego :)


Opublikowano: 9 marca 2016
Kategoria: Sałatki, Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Magda
23.04.2019 11:01 odpowiedz
Bardzo dobry punkt na świątecznym stole
Aga
Aga
13.04.2016 14:39 odpowiedz
Pyszna. Zrobiłam z koperkiem, następnym razem zrobię ze szczypiorkiem.
omlet
11.03.2016 23:43 odpowiedz
robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
ewa-r
11.03.2016 19:20 odpowiedz
Smakowicie wygląda. Zapisuję do zrobienia w niedalekiej przyszłości . Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.03.2016 13:31 odpowiedz
Ginger - mnie się bardzo podoba Twoja wersja :)

Agg - możesz dodać po prostu je pominąć, zwiększając ilość jajek i ogórków, lub np. dodać kukurydzę z puszki. Myślę, że kukurydza świetnie się tu spisze.

ginger
ginger
09.03.2016 13:17 odpowiedz
Ja ją trochę zbeszcześciłam, bo zrobiłam z niej pastę na kanapki, pieczarki podsmażyłam, bo nie lubię gotowanych, zamiast kopru dałam szczypior, bo juz mam go w ogródku. Pasta super, jedna z ulubionych.
Agg
Agg
09.03.2016 12:42 odpowiedz
Czym zastąpić pieczarki?
Monia
Monia
09.03.2016 12:12 odpowiedz
Zrobię weekend i ....już czuję że zagości u nas ta sałatka na stole Świątecznym :)
mikimama
09.03.2016 11:42 odpowiedz
Smakowita Kasiu!