47

Jagodowy bór



Czyszczenia zamrażarki ciąg dalszy ;) 
Tym razem w roli głównej jagody, których zawsze mrożę latem najwięcej. Uwielbiamy je, a możliwość wypicia koktajlu w środku zimy jest dla nas nie lada luksusem ;)

Co mogę Wam napisać o tym cieście...
Czy to, że jest pyszne jest zbyt banalne?
Cóż, trudno. Tak po prostu jest :)
Oczywiście jest też intensywnie jagodowe, a ciasto szpinakowe sprawia, że idealnie wpisuje się zarówno z wiosenne, jak i wielkanocne klimaty :)

Jeśli nie chcecie, by ciasto było bardzo słodkie, pomińcie polewę. Jest ona tu zdecydowanie najsłodszym akcentem :)
 

Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm

Ciasto:
  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 duże jajka
  • 125 ml cukru
  • 125 ml oleju 
  • 250 ml krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
  • ok. 120 -150 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny
Szpinak rozmrażamy i odciskamy go ma sicie (pozostała masa powinna być dość sucha - mnie pozostało zaledwie 180 g szpinaku). 
Szpinak łączymy z olejem i miksujemy blenderem na gładki mus. 
Jajka łączymy z cukrem i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut. 
Do masy jajecznej dodajemy szpinak i kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko. 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z ciasta papier i ponownie umieszczamy je w formie. Ponczujemy.


Masa czekoladowa:
  • 250 ml kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 50 ml wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Kremówkę podgrzewamy i kiedy zacznie parować zdejmujemy ją z palnika. Do gorącej kremówki dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żelatynę i odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż masa zacznie tężeć. Masę czekoladową rozsmarowujemy na cieście i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.


Masa jagodowa:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 szklanki rozmrożonych (w sezonie świeżych) jagód
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
Jagody łączymy z cukrem pudrem i miksujemy na gładki mus, do którego dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. 
Mascarpone miksujemy z jogurtem greckim i dodajemy do nich jagody. 
Masę jagodową przelewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około godzinę. 


Galaretka:
  • 2 galaretki jagodowe (na 375 ml wody każda)
  • 500 ml wrzątku
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. 
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na zastygniętą masę serową. Chłodzimy przez kolejną godzinę.


Pianka jagodowa:
  • 1 Śnieżka
  • 250 ml mleka
  • 1 galaretka jagodowa (na 375 ml wody)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 ml wrzątku
Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. 
Śnieżkę łączymy z mlekiem i miksujemy do chwili powstania piany, do której wlewamy galaretkę. 
Piankę jagodową przekładamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny (lub na całą noc).


Polewa (opcjonalnie):
  • 100 g białej czekolady
  • 5-6 łyżek kremówki
  • 2-3 krople fioletowego barwnika w żelu
Kremówkę łączymy z barwnikiem i podgrzewamy ją do chwili, aż zacznie wrzeć.
Gorącą kremówką zalewamy bardzo drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy do chwili powstania gładkiej polewy, którą pokrywamy wierzch ciasta. 
Polewa potrzebuje około 30-40 minut w lodówce, by nabrać właściwej konsystencji.

Smacznego!

UWAGA: Galaretka jagodowa której użyłam jest na 375 ml wody. Jeśli zamienicie ją na inny smak lub będziecie mieli galaretkę na 500 ml, to należy zwiększyć ilość wody. 

Opublikowano: 18 marca 2019
Tagi: jagody szpinak
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (47)
Korcia
Korcia
31.05.2019 05:17 odpowiedz
Dzień dobry.
Modę być barwnik w płynie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.06.2019 08:45 odpowiedz
Tak
Magda
Magda
25.05.2019 07:40 odpowiedz
Witam, Pani Kasiu czy mogę dodać jagód z soku ? Mam w słoiczkach. Jeśli tak to co bym musiała z nimi zrobić? Odsączyć ? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.05.2019 18:10 odpowiedz
Oczywiście, można. Tylko zdecydowanie trzeba je odsączyć z soku :)
Kasia
Kasia
21.05.2019 19:39 odpowiedz
Witam Pani Kasiu
Chciała bym upiec to ciasto w formie tortu ,jakich wymiarów tortownicy powinnam użyć ?
Przy okazji chciałam podziękować za Pani przepisy są fantastyczne !
Pozdrawiam :---)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2019 07:29 odpowiedz
Myślę, że musi to być 28 cm. Mniejsza będzie za mała. 
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
Iwona
Iwona
13.05.2019 17:00 odpowiedz
Kasiu, a czy moge uzyc swiezy szpinak,tyle samo gram? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.05.2019 07:45 odpowiedz
Obawiam się, że ciężko będzie go tak gładki zmiksować. I raczej nie da tak jednolitego koloru. Polecam jednak mrożony :)
Kakasiulka:)
Kakasiulka:)
01.05.2019 21:49 odpowiedz
Ciasto jest przepyszne:) robiłam je już 2 razy i okazało się hitem:) jedno z najlepszych ciast jakie jadłam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2019 10:35 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
Magda
23.04.2019 10:59 odpowiedz
Bardzo smaczne Ciasto. Warte wypróbowania
Zuza
Zuza
19.04.2019 18:18 odpowiedz
Ciasto pyszne .Teraz robię wersję truskawkową. Ciekawe jak wyjdzie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2019 19:31 odpowiedz
Myślę, że też wyjdzie super, ale koniecznie daj znać :)
Wiesia
Wiesia
18.04.2019 15:47 odpowiedz
Witaj Kasiu, pomyłkowo dałam 250mg krupczatki, czy może zostać?, ewentualnie upiec poprawnie?
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.04.2019 16:49 odpowiedz
250 ml krupczatki, to około 200 g. Można spróbować tak upiec - moim zdaniem te 50 g różnicy nie powinno zrobić krzywdy. 
maria_gryll
maria_gryll
07.04.2019 19:57 odpowiedz
pycha! zrobiłam w wersji b/g i młodemu i nam posmakowało:)
darwinka
darwinka
06.04.2019 23:19 odpowiedz
Czy śnieżkę i mleko można zastąpić kremówką?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.04.2019 12:13 odpowiedz
Oczywiście. Proszę ją ubić i postępować dalej, jak w przepisie :)
Jeanette
Jeanette
26.03.2019 22:55 odpowiedz
Jakiej firmy barwnika Pani użyła?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.03.2019 14:11 odpowiedz
Wilton
Maria
Maria
23.03.2019 08:19 odpowiedz
250ml krupczatki? Czy gram?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2019 09:32 odpowiedz
250 ml 
Jeanette
Jeanette
26.03.2019 22:56 odpowiedz
A jak to zmierzyć?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2019 07:21 odpowiedz
Jak odmierzyć 250 ml?
 
Jeanette
Jeanette
27.03.2019 22:31 odpowiedz
Tak,w szklance? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.03.2019 14:14
Należy użyć szklanki o pojemności 250 ml. 

W każdym hipermarkecie można za około 1-2 zł kupić szklankę o pojemności 250 ml. 

Ewentualnie można użyć przeliczników ml na gramy i zważyć mąkę. 
 
Widor
Widor
21.03.2019 12:54 odpowiedz
Czy do polewy zamiast barwnika fioletowego mozna dodac galaretke jagodowa?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2019 21:26 odpowiedz
Galaretki do polewy czekoladowej raczej nie polecam dodawać. Ale polewę można zastąpić galaretką. Będzie mniej słodko a równie pysznie :)
Monia
Monia
20.03.2019 09:55 odpowiedz
Na jaką blaszkę są proporcje ciasta
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.03.2019 11:39 odpowiedz
Tak jak podane w przepisie - "Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm"
 
kobietaPieczaca
kobietaPieczaca
20.03.2019 09:47 odpowiedz
Czy do pianki jagodowej faktycznie potrzeba jest żelatyna? Jest w składnikach a nie ma w przepisie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.03.2019 11:42 odpowiedz
Tak, jest potrzebna. Rozpuszcza się ją razem z galaretką. 
Typowa galaretka przeznaczona jest na 500 ml wody (truskawkowa, brzoskwiniowa, kiwi - czy inne, powszechnie dostępne smaki). Wszystkie galaretki jagodowe jakich kiedykolwiek używałam były na 375 ml, co oznacza, że mają mniejszą ilość żelatyny w składzie. Aby przy takich proporcjach (wody i mleka) pianki wystarczyło na pokrycie ciasta, należy dodać odrobinę żelatyny. 
Bożena
Bożena
20.03.2019 08:50 odpowiedz
Jakiej firmy polecasz barwinki żeby wyszedł taki piękny kolor?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.03.2019 09:41 odpowiedz
Barwnik został użyty tylko do polewy i jest to fioletowy barwnik marki Wilton :)
Ogólnie barwniki w żelu z tej firmy są rewelacyjne. 2-3 większe krople i uzyskuje się żywy, intensywny kolor. 
Piter
Piter
19.03.2019 23:45 odpowiedz
Mam pytanie odnośnie niejakiej "śnieżki". Chodzi o śmietanę w proszku? Jeśli tak , to czy ją rozpuszczamy w czymś czy dodajemy po prostu do mleka? I czy ma być zimne, czy ciepłe?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.03.2019 07:25 odpowiedz
Tak - chodzi o śmietanę w proszku. Wsypuje się ją do zimnego mleka i ubija na najwyższych obrotach miksera przez jakieś 3 minuty :)
Ajlowka
Ajlowka
19.03.2019 16:31 odpowiedz
Pyszne ciasto...polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.03.2019 16:40 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Natalia
Natalia
19.03.2019 16:04 odpowiedz
Czyli na blaszke wychodza 2.5 paczki szpinaku mrozonego? Dobrze rozumiem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.03.2019 16:45 odpowiedz
Nie - 1 paczka mrożonego szpinaku ma 450g :)
A jak piszę później w przepisie - "Szpinak rozmrażamy i odciskamy go ma sicie (pozostała masa powinna być dość sucha - mnie pozostało zaledwie 180 g szpinaku)." 

Czyli rozmrażamy 450 g, ale po odciśnięciu zostanie go nie więcej niż 200 g :)
Gosia
Gosia
19.03.2019 06:55 odpowiedz
Jeżeli nie znajdę j agodowej galaretki to jaką dac? Owoce leśne ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.03.2019 07:16 odpowiedz
Tak. To będzie najlepszy wybór. 
Ann
Ann
18.03.2019 22:01 odpowiedz
Co to znaczy "ponczujemy"?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.03.2019 22:20 odpowiedz
To znaczy "skrapiamy wcześniej przygotowanym ponczem".
Pozdrawiam :)
Marcepanowa kuchnia
18.03.2019 19:05 odpowiedz
Komentowałam już na Instagramie ale piszę jeszcze raz : Cudo !! Robisz piękne zdjęcia aż nie mogę się napatrzeć ♥ Pozdrawiam cieplutko !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.03.2019 22:19 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa :)
Wypieki Beaty
18.03.2019 17:51 odpowiedz
Od tych warstw ślinka cieknie :)