Jagodowa chia z jogurtem greckim i owocami
Weekendowe śniadanie

Dziś lekko, letnio i bardzo owocowo.
Z dominującym smakiem jagód, jogurtem greckim, sezonowymi owocami i delikatnie wyczuwalną słodyczą miodu.
To idealne śniadanie na upale, nie tylko weekendowe dni.
Jeśli przygotujecie deser w słoiku, to świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy, lub niebawem rozpoczynającej się szkoły.
Możecie od razu przygotować 2 lub 3 porcje więcej, ponieważ szczelnie zamknięty pudding może spędzić w lodówce 2, a nawet 3 dni.
Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki mleka
- 6 pełnych łyżek nasion chia
- 1 pełna szklanka jagód (poza sezonem można użyć mrożonych)
- 1 pełna łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka płynnego miodu
- dowolne owoce (polecam zwłaszcza te czerwone)
- płatki suszonej róży (opcjonalnie)
Jagody miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus (jeśli macie ochotę, możecie przetrzeć go przez gęste sito).
Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
(Przez pierwszą godzinę mieszam je kilkukrotnie.)
Na drugi dzień do napęczniałych nasion dodaję puree z jagód.
Jeśli powstała masa będzie za gęsta, możecie dodać odrobinę mleka.
Po rozłożeniu do wysokich szklanek lub miseczek na pudding wykładamy połączony z miodem jogurt grecki, a na nim układamy owoce.
Smacznego!
Opublikowano: 15 sierpnia 2020
Kategoria:
Śniadania