0

Jagodowa chia z jogurtem greckim i owocami

Weekendowe śniadanie



Dziś lekko, letnio i bardzo owocowo.
Z dominującym smakiem jagód, jogurtem greckim, sezonowymi owocami i delikatnie wyczuwalną słodyczą miodu. 

To idealne śniadanie na upale, nie tylko weekendowe dni. 
Jeśli przygotujecie deser w słoiku, to świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy, lub niebawem rozpoczynającej się szkoły. 
Możecie od razu przygotować 2 lub 3 porcje więcej, ponieważ szczelnie zamknięty pudding może spędzić w lodówce 2, a nawet 3 dni. 

Składniki na 2 porcje:
  • 2 szklanki mleka
  • 6 pełnych łyżek nasion chia 
  • 1 pełna szklanka jagód (poza sezonem można użyć mrożonych)
  • 1 pełna łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego 
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • dowolne owoce (polecam zwłaszcza te czerwone)
  • płatki suszonej róży (opcjonalnie)

Jagody miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus (jeśli macie ochotę, możecie przetrzeć go przez gęste sito).

Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. 
(Przez pierwszą godzinę mieszam je kilkukrotnie.)

Na drugi dzień do napęczniałych nasion dodaję puree z jagód. 
Jeśli powstała masa będzie za gęsta, możecie dodać odrobinę mleka. 

Po rozłożeniu do wysokich szklanek lub miseczek na pudding wykładamy połączony z miodem jogurt grecki, a na nim układamy owoce. 

Smacznego! 

Opublikowano: 15 sierpnia 2020
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.