21

Jabłkowy chlebek odrywany




Coraz zimniejsze poranki i wieczory zachęcają już do bardziej jesiennych niż letnich wypieków, a do takich niewątpliwie należą te z jabłkami. Swoją drogą szkoda by było nie wykorzystać tych gatunków jabłek, które dostępne są tylko o tej porze roku.

Wczoraj, na jednym z krakowskich placów targowych, zaopatrzyłam się w kilka skrzynek jabłek, więc pewnie w najbliższym czasie na blogu pojawi się jeszcze kilka wypieków o ciepłym, cynamonowym zapachu. 

Na początek mam dla Was odrywany chlebek drożdżowy, w którym krążki posmarowanego masłem i oprószonego cukrem oraz cynamonem ciasta przeplatają się z krążkami jabłek. 



Składniki:

* 3,5 szklanki mąki (o pojemności 250 ml)

* 25 g drożdży 

* 250 ml mleka

* 4 łyżki masła (ok. 100 g)

* 2 jajka

* 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

* 2 duże jabłka (najlepiej miękkie i łatwo rozpiekające się)

* 50 g masła

* cukier (ok. 2 łyżki)

* cynamon

Pokruszone drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 4-5 łyżkami lekko podgrzanego mleka). Dobrze wymieszany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

Mąkę łączymy z wyrośniętym zaczynem, ciepłym mlekiem, pozostałym cukrem, jajkami oraz stopionym i przestudzonym masłem. Zagniatamy elastyczne, niezbyt gęste ciasto (przez około 10 minut) a następnie przekładamy je do miski podsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie jabłka kroimy na plasterki i wycinamy z nich gniazda nasienne. Keksówkę o wymiarach 10-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na placek o grubości około 7-8 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki, pucharka na lody lub kufla wycinamy koła o średnicy około 9-10 cm. Każdy krążek ciasta smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem a następnie układamy w piramidkę na zmianę krążki ciasta i jabłka (zaczynamy i kończymy ciastem). Gotową piramidkę przekładamy do keksówki (układamy w pionie, ale do keksówki wkładamy poziomo) i odstawiamy na 20 minut aby ciasto ponownie wyrosło. Wierzch można posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na opcji góra + dół przez około 40 minut.

Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.  

Smacznego :)



* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 22 sierpnia 2014
Tagi: jabłka
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
o.zak
15.09.2016 08:13 odpowiedz
To ciasto to jest mistrzostwo świata ! Generalnie nie bardzo mam rękę do drożdżowych, ale To wychodzi wyśmienicie, mimo iż nie jest zwarte, ale dzięki temu bardzo delikatne :) I co ważne na kolejny dzień i jeszcze kolejny zachowuje świeżość, a na kolejny można odgrzać na opiekaczu i jest MOC!!!
Abata
Abata
06.11.2015 17:06 odpowiedz
Witam,
właśnie mam w piecu chlebek i niestety mi się bardzo przypiekł ;/, a nie jest w piecu nawet 30min...
i jakoś tak dużo mi ciasta zostało i zrobiłam z tego bułeczki, którymi właśnie moje córki się zajadają bez jabłka, ale z cynamonem i cukrem :)

Ogółem jestem kiepska w te klocki, ale próbuję i dziękuję za apetyczny przepis ;)
Pozdrawiam

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2015 08:05 odpowiedz
Kasiu cieszę się, że bułeczki smakowały :)

A drożdże wcale nie są takie straszne :) Przede wszystkim polecam Ci ten przepis - gotowaniecieszy.blox.pl/2014/11/Najlepsze-rogaliki-drozdzowe-przepis.html

myślę, że po nim zakochasz się w drożdżowych wypiekach :)
MKasia
14.02.2015 14:21 odpowiedz
Kasieńko upiekłam z Twojego przepisu... bułeczki. :) Miał być chlebek ale w trakcie przyszedł mi do głowy inny pomysł. :)
Wyszło rewelacyjnie. Każdy się zachwycał. No i dzisiaj kolejna porcja w przygotowaniu. :D Jak tak dalej pójdzie to produkcja seryjna grozi. :D
Jeśli chodzi o przepisy, gdzie w ruch idą drożdże to jestem totalnym antytalenciem ale dzięki Tobie zaczynam wierzyć, że potrafię poza tradycyjnymi ciastami poradzić sobie z drożdżowymi. Dziękuję. :*
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.01.2015 09:08 odpowiedz
Nie, nawet lepiej obrać, bo skórka nie będzie przeszkadzała :)
sweet cherimoya
30.01.2015 12:52 odpowiedz
Wreszcie się zabrałam za ten chlebek. Kasiu, a jakbym obrała jabłka to będzie to miało wpływ na całość?
mariolka
mariolka
31.12.2014 00:16 odpowiedz
Naprawdę pycha- zrobiłam dzisiaj bo po świętach miałam przesyt ciast z kremem i chciało mi się czegoś takiego:-). A ten sposób układania ciasta w formie też taki niecodzienny. Bardzo polecam. Wcześniej myślałam żeby zrobić jakiś tort na Nowy Rok ale jak mam te fajne ciasto to nie chce mi się już robić innego:-). Pomijając fakt, że nie mam zdolności w robieniu tortów:-).
ewela
ewela
30.08.2014 15:33 odpowiedz
Pyszny chlebek:) Już prawie zjedzony:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.08.2014 14:42 odpowiedz
Miło mi, że smakował :)
Pozdrawiam
bamaja.pastry
26.08.2014 14:38 odpowiedz
Zrobione na drugi dzień po opublikowaniu wpisu na blogu. Drożdżowy chlebek z jabłkami zasmakował każdemu kto go próbował (a osób było ok 10) wykonany i podany w ten sam sposób co na zdjęciu (w śród gości lekkie zamieszanie ze tak można podać drożdżówkę - a pomiędzy kawałkami ciasta tak smaczna niespodzianka w postaci jabłek z cynamonem i cukrem). Dodam tylko że jabłka miałem zerwane prosto z sadu, jeszcze tego samego dnia rosły na drzewach. Zapewne będzie u nas gościć dość często
PS. chyba jednak nie tak często, bo przepisu do wykonania z Pani bloga jest jeszcze mnóstwo.

Pozdrawiam serdecznie
BaMaJa

Życzę wielu kulinarnych inspiracji.
gin86
25.08.2014 12:13 odpowiedz
Podoba mi się ten pomysł z krążkami jabłek, wypróbuję przepis :)
majanaboxing
22.08.2014 22:56 odpowiedz
Ach, naprawdę jest piękny Kasiu!:)
vegazone
22.08.2014 22:24 odpowiedz
Piękność dnia :) Co prawda nie jest jestem wielkim amatorem jabłkowych wypieków, ale ten wygląda bajecznie. Bardzo pomyslowe ciasto. Pozdrawiam :)
Katia
Katia
22.08.2014 22:01 odpowiedz
Super przepis. U mnie sezon na drozdzowe w pelni. Bylo juz ze sliwkami jutro robie z jablkami. Wyprobuje ten bajer bo strasznie mi sie podoba
pozdrawiam serdecznie i z niecierpliwoscia czekam na kolejne owocowe inspiracje
Elena Monin
22.08.2014 21:53 odpowiedz
Wygląda bardzo smakowicie! Muszę koniecznie wypróbować!
Przepiękne zdjęcia, będę odwiedzać z przyjemnością:)

Pozdrawiam
elenagotuje.blogspot.com
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2014 20:46 odpowiedz
Aga - tak, ono jest dość luźne. Ale to też zależy od typu mąki. Jeśli jest za rzadkie, można dodać 2-3 łyżki mąki.
amaranthrose
22.08.2014 19:55 odpowiedz
Fantastyczny pomysł.
Zapisałam już sobie przepis i przy najbliższej okazji wypróbuję:)
aga
aga
22.08.2014 19:05 odpowiedz
Takie jakieś kleiste to ciasto, lejące, słusznie?
emilii
emilii
22.08.2014 10:26 odpowiedz
Rewelacja :) Pani to ma głowę
Brzuszki Łakomczuszki
22.08.2014 09:43 odpowiedz
Wygląda przepysznie, aż do mojego doleciał zapach masła, jabłka i cynamonu. Pozdrawiam serdecznie.
paula.20.06
22.08.2014 09:04 odpowiedz
Wygląda obłędnie , na pewno jest pyszny :)