9

Jabłecznik z waniliową pianką




Jakie ciasta są nieodłącznym elementem jesieni? 

Oczywiście jabłeczniki :)

Dziś wersja bez cynamonu, chociaż jeśli nie wyobrażacie sobie ciasta z jabłkami bez jego udziału, możecie wymieszać go z proszkiem budyniowym przeznaczonym do pokrycia pokrojonych jabłek.

Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm

Ciasto:

* 1,5 szklanki mąki tortowej

* 80 g miękkiego masła

* 3 żółtka

* 1 płaska łyżka śmietany 18%

* 3 łyżki cukru pudru

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:

* 7 białek

* 1 szklanka cukru pudru

* 2 budynie waniliowe (bez cukru)

* 3/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

* 5 średniej wielkości jabłek

* 1 budyń waniliowy

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.

Do mąki wymieszanej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto, którym wykładamy spód formy. (Ja umieszczam wszystkie składniki w malakserze i miksuję przez około 20-30 sekund).

Obrane i wydrążone jabłka kroimy w niezbyt drobną kostkę, a następnie przekładamy je do miski, zasypujemy budyniem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane jabłka równomiernie rozkładamy na cieście.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Kiedy cukier się rozpuści, cały czas miksując, wsypujemy stopniowo budynie, a następnie wlewamy olej.

Pianę przekładamy na jabłka i delikatnie wyrównujemy wierzch.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)


Opublikowano: 3 listopada 2016
Tagi: jabłka
Kategoria: Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Biedronka
Biedronka
12.09.2018 10:24 odpowiedz
Mam pytanie jakie proporcje na blaszkę 25 na45 cm???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.09.2018 11:44 odpowiedz
Proszę zwiększyć ilość składników o połowę. 
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.11.2016 23:39 odpowiedz
Góra + dół
szulraf
szulraf
27.11.2016 23:34 odpowiedz
Zamierzam wypróbować przepis bo wygląda super.
Zastanawiam się tylko jak ustawić piekarnik? Termoobieg? Grzałka górna/dolna czy sama grzałka dolna?
Lucy
Lucy
21.11.2016 11:24 odpowiedz
pierwszy raz piekłam placek z pianą z białek z olejem, bałam się co z tego wyjdzie i niepotrzebnie, super wilgotne ciasto, ja tylko mniej cukru daje
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2016 11:58 odpowiedz
Miło mi, że ciasto przypadło do gustu :)
Malinka
Malinka
09.11.2016 11:40 odpowiedz
Super ciasto, fajna alternatywa dla szarlotki. Szybkie i pyszne! To nie pierwszy przepis z Pani bloga, który mnie nie zawiódł.
Gość
Gość
06.11.2016 15:58 odpowiedz
super, wczoraj zrobiłam dziś nie ma, ląduje w moim zeszycie na stałe :)
mikimama
03.11.2016 14:14 odpowiedz
Bardzo smakowite i eleganckie :)