16

Jabłecznik z papierówek z kajmakową pianką




Z wielkim uśmiechem na ustach przyniosłam do domu siatkę pachnących latem i wakacjami, świeżo zerwanych z niewielkiego, niestety obradzającego tylko co drugi rok, drzewka papierówek.

Papierówki od zawsze są moją ulubioną odmianą jabłek do wypieków. Nie przepadam za ich smakiem na surowo, ale uważam, że do szarlotek nie mają sobie równych. No, może poza antonówką. Ale na nią jeszcze nie pora :)

Tym razem postawiłam na prosty jabłecznik na biszkopcie, z warstwą kajmakowej pianki i smaki te bardzo przyjemnie się uzupełniają. Do jabłek nie dodałam jednak cynamonu, ponieważ nie chciałam nadawać ciastu jesiennego charakteru. Chciałam by było lekkie i bardziej odświeżające, niż kojarzące się z zimnymi, deszczowymi wieczorami. 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt:

* 1 jajko 


* 1 żółtko

* 1/3 szklanki mąki

* 1/3 szklanki cukru

* 2 łyżki zimnej wody

Masa jabłkowa:

* 2,5 kg jabłek

* 2 galaretki gruszkowe

* 1/2 szklanki cukru (więcej w razie potrzeby)

* 1 łyżka masła

Pianka karmelowa:

* 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)

* 1 opakowanie mascarpone

* 300 ml kremówki

* 2 pełne łyżeczki żelatyny

* 1 łyżka cukru pudru

Jajko, żółtko oraz cukier miksujemy na jasną puszystą masę, do której dodajemy wodę oraz przesianą mąkę.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy. 

Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, łączymy z cukrem oraz łyżką masła i dusimy w garnku z grubym dnem do chwili, aż zmiękną. (Jeśli jabłka podczas duszenia nie puszczą soku, dodajemy też 100 ml wody).

Miękkie, częściowo rozsmażone jabłka zdejmujemy z palnika i wsypujemy do nich galaretki. Energicznie mieszamy przez około 2 minuty, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Lekko tężejącą masę przelewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Mascarpone miksujemy z masą krówkową i dodajemy do nich rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do niej lekko tężejącą masę krówkową. Miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia się składników, aby śmietana się nie zwarzyła.

Piankę karmelową przelewamy na schłodzoną masę jabłkową i ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na całą noc.

Smacznego :)

Inne przepisy na wypieki z jabłkami

Babcina szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka z papierówek

Szarlotka z bezą na biszkopcie

Jabłecznik z malinami

Jabłecznik. Ten najlepszy.

Serowo jabłkowe usteczka


Opublikowano: 1 sierpnia 2016
Kategoria: Przekładańce
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2016 22:24 odpowiedz
Puszka o gramaturze 450-500g
Gosia
Gosia
09.11.2016 15:20 odpowiedz
Witam.Kajmak o jakiej pojemności???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.08.2016 14:06 odpowiedz
Galaretkę gruszkową produkuje Delecta. Ja kupowałam w Auchan.
 anik
anik
18.08.2016 13:37 odpowiedz
Jaka firma produkuje albo gdzie można kupić galaretki gruszkowe? Nigdy się z takimi nie spotkałam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2016 16:24 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
karrenn
karrenn
13.08.2016 16:23 odpowiedz
Pani Kasiu, ciasto przepyszne REWELACJA. ... lodówka się nie zamyka :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2016 18:26 odpowiedz
Wsypujemy proszek. Jeśli je rozpuścimy w wodzie, masa jabłkowa nie stężeje.
karrenn
karrenn
11.08.2016 17:34 odpowiedz
Witam, czy galaretki gruszkowe wsypujemy do jabłek w proszku czy wcześniej zalewamy galaretki wrzątkiem i tym zalewamy jablka?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2016 21:27 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Dorota
Dorota
03.08.2016 20:54 odpowiedz
PRZEPYSZNE CIACHO!!!! U mnie z mniejszą ilością jabłek i galaretką brzoskwiniową, ale przypuszczam, że z gruszkową to dopiero musi być pyszne! Następnym razem do wypróbowania:) Śmietany miałam tylko 200ml i tyle dałam, ale wszystko pięknie wyszło :) Dzięki za kolejny super przepis, na pewno do powtórzenia i to nie jeden raz :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2016 19:00 odpowiedz
Tutaj nadadzą się w zasadzie każde jabłka. Proszę wybrać swoje ulubione.
Gość
Gość
02.08.2016 15:48 odpowiedz
Czy można do jabłecznika użyć innych jabłek ?? Jeśli tak to jakie Pani poleca ?? :)
nelcia91
02.08.2016 08:09 odpowiedz
pychota !!!!!!!!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2016 07:57 odpowiedz
250g
Magda
Magda
01.08.2016 19:41 odpowiedz
Ilu gramowe ma być opakowanie mascarpone?
assiaaa91
01.08.2016 09:35 odpowiedz
na pewno jest bardzo dobry !