33

Jabłecznik z orzechami


Pyszna szarlotka ze słodką warstwą karmelizowanych orzechów. Bardzo tradycyjna góra i innowacyjny spód :) Super połączenie. I odradzam dodawanie do jabłek tak typowego dla wypieków z jabłkami cynamonu. I słodzenie jabłek też odradzam :) Słodycz miodowych orzechów super uzupełnia się z kwaskowatymi jabłkami. W przeciwnym razie może być zbyt mdło...

 

Ciasto:

* 500 g mąki

 

* 300 g masła

 

* 150 g cukru

 

* 1 jajko

 

* 2 żółtka

 

* 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa orzechowa:

* 250 g orzechów włoskich

 

* 75 g masła

 

* 75 g cukru

 

* 3 łyżki miodu

Dodatkowo:

* 1,2 kg jabłek (waga przed obraniem)

Mąkę łączymy z proszkiem i cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania bardzo drobnej kruszonki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk można odrobinę podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną wkładamy na ok godzinę do lodówki, a drugą na taki sam czas do zamrażarki.

Tortownicę o średnicy 28 cm podsypujemy mąką i wykładamy rozwałkowanym ciastem, które było w lodówce. Na ciasto wykładamy masę orzechową. Orzechy drobno siekamy. Do rondelka dajemy masło, cukier i miód i kiedy się rozpuszczą dodajemy orzechy i ciągle mieszając przesmażamy razem na małym ogniu ok 5 minut. Masę orzechową rozprowadzamy równomiernie na cieście i podpiekamy w 180 stopniach ok 20 minut.

W tym czasie obieramy i ucieramy jabłka na najgrubszych oczkach tarki. Odciskamy na sicie nadmiar soku, a jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na jabłka ścieramy też na najgrubszych oczkach tarki ciasto, które było w zamrażarce. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 - 30 minut.

Smacznego :)

Źródło: Komarka :)

 



 

 




Opublikowano: 2 czerwca 2010
Kategoria: Drożdżowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (33)
Gość
Gość
01.05.2015 12:47 odpowiedz
Zrobiłam, sprawdziłam iii.............niebo w gębie! Polecam
Ewa
Ewa
31.07.2014 13:15 odpowiedz
Wlasnie sie piecze, pachnie i wyglada oblednie! Przepis potraktowalam tym razem jako pewnego rodzaju inspiracje, bo ciasto zrobilam jw, a reszte dostosowalam do swoich potrzeb. Strasznie mnie korcilo, by zrobic z orzechami, ale moj M nie lubi orzechow, a do tego mialam w domu jeszcze dwa opakowania masy makowej- lacznie 500g- ktora maiala termin do dzis, wiec trzeba bylo ratowac sytuacje, bo ja jedzenie nie wyrzucam, o nie! Wykorzystalam wiec te mase, bialka pozostale z ciasta ubilam i dodalam do maku, do jablek dodalam 1 cukier waniliowy- przepraszam, nie moglam sie powstrzymac :), jablek dodalam ciut mniej, bo juz z iloscia maku zaszalalam. Kruszonka oczywiscie tez posypalam. Pewnie bedzie pyszne. Bardzo dziekuje za przepis i w ogole za caly blog! Jest swietny i te zdjecia.....Cudo!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2010 10:18 odpowiedz
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
Marxik
Marxik
09.11.2010 09:51 odpowiedz
Właśnie zrobiłem ten jabłecznik i mam jedną uwagę. Jeżeli będziecie go robić zwróćcie uwagę na miód, jaki wybieracie, bo jego smak mocno wpływa na cały jabłecznik. Generalnie przepis - superowy !
carmellina
14.08.2010 15:07 odpowiedz
Rewelacyjna! :D
http://seventhheaven.blox.pl/2010/08/Jablecznik-z-orzechami.html" rel="nofollow">seventhheaven.blox.pl/2010/08/Jablecznik-z-orzechami.html
nemisiek
03.06.2010 19:17 odpowiedz
Ach, taki kawałeczek ciasta do kawy:) Rewelacyjny:)
szarlotek
03.06.2010 15:35 odpowiedz
Cudo! I, te zdjęcia...mega apetyczne !
emilka_sen
03.06.2010 14:20 odpowiedz
Ja nigdy nie lubiłam cynamonu, nie wiem czemu, ale jabłka zawsze lepiej mi smakowały bez dodatku tej przyprawy. Orzeszki natomiast z jabłkami - niesamowity musi to być smak. Nietypowy, ale niesamowity.
Piękne Kasiu fotki, takie - "na ząbek" - bo dieta, oj dieta, ale jak tu się oprzeć.
pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.06.2010 11:02 odpowiedz
Małgoniu odradzam jako dodatek smakowy, zalecam jako dekoracyjny ;)
malgorzata.dz
03.06.2010 10:13 odpowiedz
Kasiu, to jak z tym cynamonem - odradzasz, czy doradzasz użycie? Bo na zdjęciu są laski cynamonu, więc można się zasugerować, że jest mile widziany... :)
A! I muszę powiedzieć, że te karmelizowane orzechy - to bombowy pomysł! Znając siebie, pewnie do ciasta niewiele by trafiło, wszystko zjadłabym ukradkiem. :D Niestety jestem łasuchem. :D
Pozdrowienia!
monikucha
03.06.2010 02:36 odpowiedz
Po prostu brak mi slow, Kasia szkoda, ze nie mieszkasz na przeciwko, bo moglabys zawsze wpadac do sasiadki z jednym kawalkiem :)
zawszepolka
02.06.2010 23:56 odpowiedz
Nic innego nie przychodzi mi do głowy jak wielkei MNIAM :) ALbo PYCHA :D
myniolinka
02.06.2010 22:21 odpowiedz
o ja... to jakaś MEGA szarlotka:) musi smakować nieziemsko...
monika.l_nagrabinie
02.06.2010 22:15 odpowiedz
Pięknie się prezentuje, szczególnie w nowej aranżacji!
Cudo!
Kasieńko miłęgo weekendu.
M.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.06.2010 18:08 odpowiedz
Przepraszam, oczywiście że włoskie :)

tysiaczek81
02.06.2010 17:55 odpowiedz
Wspaniały jabłecznik i pewnie obłędnie smakuje.Tylko jakie orzechy użyć do tego ciasta. pozdrawiam.
pani.serwusowa
02.06.2010 17:20 odpowiedz
Bardzo fajne ciasto, a mnie kusi, aby wyprobowac ten przepis z rabarbarem...
majanaboxing
02.06.2010 16:48 odpowiedz
Pyszne ciasto i piekne zdjęcia! Mniam:)
komarka
02.06.2010 16:00 odpowiedz
Kasiu, pięknie Ci wyszła i cieszę się, że smakowała :) Widzę, że nie bawiłaś się w pojedyncze, cienkie placki ;)
zaytoona
02.06.2010 15:36 odpowiedz
Mocno maślane to ciasto.
Ale lubię, więc chętnie się kiedyś skuszę. ;)

Pozdrawiam!
dorota20w
02.06.2010 15:32 odpowiedz
Piękne piękne zdjęcia !!!
emma001
02.06.2010 14:53 odpowiedz
U Kasi jak zwykle pysznosci. POo wizycie u ciebie moje oczy zawsze sa "najedzone" hihi
magoldi
02.06.2010 14:37 odpowiedz
Jaka pyszna propozycja :)
Kasiu jak zawsze wspaniale :)
aggrze74
aggrze74
02.06.2010 13:19 odpowiedz
Kasieńko
wow wow wow !!!
po stokroć ...
gdyby nie moja dieta, już dzis piekłabym Twój jabłecznik
serdecznie pozdrawiam
bea.w.kuchni
02.06.2010 12:22 odpowiedz
Piekna ta szarlotka Kasiu! Taka 'wypasiona' ;))

Pozdrawiam!
pyra
pyra
02.06.2010 12:01 odpowiedz
Można monitor wydrapać z zazdrości , że się takiej szarlotki nie posiada.....www.ja-w-kuchni.bloog.pl
Aga
Aga
02.06.2010 11:27 odpowiedz
Może na weekend sie skuszę bo ciasto wygląda fantastycznie :)
justmydelicious
02.06.2010 10:16 odpowiedz
świetnie wygląda! takiego jeszcze nie robiłam :)
Usagi
02.06.2010 09:57 odpowiedz
Mniam. Ależ pysznie wygląda. I te orzechy...
Ja ciągle szukam idealnego przepisu na jabłecznik. Może to ten?
Pozdrawiam
mikimama
02.06.2010 09:53 odpowiedz
Kasiu! To musi być pyszne ciasto. Słodka warstwa orzechowa i jabłka. Zastanawiam się też czy rabarbar by się nadawał...
katarzyna_sar
02.06.2010 09:45 odpowiedz
Piękny jest Twój jabłecznik, smakowicie wygląda:-)
Ewa  Smaczniutkie.pl
02.06.2010 09:40 odpowiedz
Na pewno pyszne, pięknie wygląda.
milk_chocolate84
02.06.2010 09:33 odpowiedz
Jabłecznik mogę jeść zawsze i z każdymi dodatkami :D Pysznie wygląda :)