7

Jabłecznik z malinami




Na ostatni wakacyjny weekend, w jesiennym już klimacie i jesiennej scenerii dzielę się z Wami przepisem na jabłecznik z malinami. Jabłecznik eksperymentalny, aczkolwiek bardzo udany. Połączenie jabłek i malin oraz zamknięcie ich w krychym cieście okazało się być bardzo trafnym posunięciem.Ciasto zaskakuje nie tylko kompozycją składników, ale też smakiem i kolorem. W wersji na ciepło idealnie współgra z lodami waniliowymi lub bitą śmietana. Rozpusta? Trochę tak, ale przecież żegnamy wakacje. 



Ciasto:

* 2 szklanki mąki pszennej

* 1 szklanka mąki krupczatki

* 200 g zimnego masła

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2 średniej wielkości jajka

* 1 łyżka zimnej wody

Farsz:

* 6 - 7 dużych, miękkich i słodkich jabłek 

* 2 szklanki malin

* 3 łyżki cukru pudru

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Obie mąki łączymy z cukrem pudrem i dodajemy do nich drobno posiekane masło. Siekamy do chwili utworzenia się kruszonki, a następnie dodajemy jajka i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy łyżkę zimnej wody. (Ciasto najlepiej wyrobić w robocie kuchennym z ostrzami). Ciasto dzielimy na 2 części, spłaszczamy je dłonią tworząc okrągłe placki i wkładamy do lodówki na około 30 minut. 

Kiedy ciasto się chłodzi, jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę. W misce, łączymy je z malinami, cukrem i mąką. Dokładnie mieszamy. 

Formę na paj (lub na tartę) wykładamy rozwałkowanym ciastem i napełniamy owocowym farszem. Drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta przykrywamy nadzienie i łączymy ze sobą ciasto zlepiając boki. Środek ciasta nacinamy na krzyż (ok. 6 cm). 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut na opcji góra + dół, a następnie dopiekamy sam spód kolejne 20 minut. Jeśli nie posiadacie takiej opcji, po 40 minutach przykryjcie wierzch ciasta podwójną warstwą papieru do pieczenia.

Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. 

Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień.

Smacznego :)




Opublikowano: 30 sierpnia 2014
Tagi: jabłka maliny
Kategoria: Na słodko, Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
gin86
05.09.2014 12:27 odpowiedz
Ciasto z pewnością było wspaniałe, ale to zdjęcia mnie oczarowały tym razem najbardziej :)
zuzanna
zuzanna
02.09.2014 20:54 odpowiedz
na jaką formę są te składniki?
karin-29
31.08.2014 14:42 odpowiedz
Piękne zdjęcia:)
majanaboxing
31.08.2014 10:06 odpowiedz
Jakie cudowne zdjęcia Kasiu!
Jabłecznik z malinami to dla mnie nowość, chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam :)
sylwia
31.08.2014 08:22 odpowiedz
Wygląda przepysznie.
amaranthrose
30.08.2014 23:10 odpowiedz
Pyszne ciasto, idealne na jesień.
I te zdjęcia, cudowne!
Konczi i Szpileczka
30.08.2014 10:47 odpowiedz
Świetne zdjęcia, świetny przepis bardzo mi się podoba u Ciebie :)