18

Idealny sernik waniliowy z musem z czarnej porzeczki




Jeśli jesteście tu ponieważ szukacie przepisu na sernik idealny, to właśnie go znaleźliście :) 

Cudownie kremowy, obłędnie pachnący wanilią i tak pyszny, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.

Niska temperatura pieczenia sprawia, że sernik nie spieka się, a para, że jest wilgotny. Dodatkowo sernik nie pęka po wyjęciu z piekarnika i jest równy. Brzmi nieźle? Ale to nie wszystko :)

Największym zaskoczeniem będzie zapewne dla Was dodanie do masy serowej kremu na bazie żółtek i słodkiej śmietanki. Myślę, że to ona ma kluczowy wpływ na jego smak oraz konsystencję, która (tak, powtórzę to po raz kolejny) jest po prostu idealna :).

Krem po ugotowaniu jest dużo luźniejszy niż klasyczny budyniu ale nie przejmujcie się - Wasz sernik bez problemu zetnie się podczas pieczenia :)

Do sernika dodałam aż dwie laski wanilii, jeśli jednak macie problem z zakupem ich (szczerze polecam Allegro, gdzie cena wanilii znacznie odbiega od cen w sklepach stacjonarnych), użyjcie cukru z prawdziwą wanilią.

A ponieważ sernik wyszedł tak idealnie równy nie mogłam nie skusić się na przygotowanie jakiegoś musu i tym razem padło na porzeczkowy. Była to bez wątpienia znakomita decyzja, ponieważ mus owocowy wspaniale podkreśla smak tego sernika:)  (Jeśli macie w swojej zamrażarce inne owoce z letnich zapasów, możecie też przygotować mus z malin, jagód, jeżyn lub z truskawek. Każdy z nich będzie smakował wybornie :) ).  

Składniki na tortownicę 24cm: 

Spód:

* 200 g herbatników maślanych

* 1 płaska łyżka cukru pudru

* 90 g masła

Masa serowa:

* 700 g twarogu sernikowego z wiaderka (ja użyłam marki Pilos)

* 250 g mascarpone

* 300 ml kremówki

* 200 ml mleka 3,2%

* 5 dużych jajek

* 1 szklanka cukru

* 2 laski wanilii

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekką górką)

Mus:

* 500 ml kremówki

* 250 g mascarpone

* 4 pełne łyżki cukru pudru

* 500 ml czarnej porzeczki

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki miksujemy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie tak przygotowaną mieszankę przesypujemy do tortownicy i dociskamy ją łyżką do dna.

Tortownicę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Kremówkę łączymy z mlekiem. Odlewamy 300 ml, a pozostałe 200 łączymy z cukrem, mąką ziemniaczaną, żółtkami i ziarnami z obu lasek wanilii. Część bez dodatków przelewamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na niewielkim ogniu do chwil, aż zacznie parować. Następnie wlewamy resztę składników i cały czas mieszając podgrzewamy (nadal na niewielkim ogniu) do chwili uzyskania gładkiego kremu. Rondelek zdejmujemy z palnika jak tylko krem zacznie się gotować i od razu przelewamy go do innego naczynia. 

Krem odstawiamy do wystygnięcia, mieszając go od czasu do czasu. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy płaskie naczynie do którego wlewamy około 600 ml wrzątku. 

Twaróg, mascarpone oraz przestudzony krem łączymy ze sobą i miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników, a następnie dodajemy białka i jeszcze chwilę miksujemy.

Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut a następnie temperaturę zmniejszamy do 125 stopni i pieczemy kolejne 70-80 minut. Sernik jest upieczony kiedy po dotknięciu jego środka na palcu nie pozostaje nam masa serowa. 

Sernik studzimy w otwartym piekarniku (w tym czasie sernik trochę opadnie i wyrówna się), a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki. 

Porzeczki miksujemy blenderem a następnie przecieramy je przez gęste sito by uzyskać gładki mus. 

Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku i jeszcze letnią łączymy ją z musem porzeczkowym.

Kremówkę, mascarpone oraz cukier puder łączymy ze sobą i miksujemy na gładki krem (uwaga - zbyt długo miksowany może się zwarzyć tak samo jak sama śmietana). Następnie do kremu dodajemy mus z porzeczek i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 

Tak powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch schłodzonego sernika. 

Sernik wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa zastygła. 

Smacznego :)


Opublikowano: 28 stycznia 2017
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2017 10:21 odpowiedz
Wydaje mi się, że nie. W takim razie pozostaje mi zaproponować zrezygnowanie z mleka. Zamiast mleka można też użyć gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Będzie jeszcze bardziej kremowy.
Gość
Gość
05.09.2017 11:21 odpowiedz
Dziekuje za odpowedz, uzywam dosyc rzadkiego sera, bo nie mam dostepu do polskiego Pilos, a jest mozliwosc ze to przez mus owocowy ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2017 22:12 odpowiedz
Ewentualnie spróbujcie zamienić mleko na kremówkę :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2017 22:05 odpowiedz
To może być kwestia mokrego sera.
Gość
Gość
13.06.2017 14:22 odpowiedz
Kasiu, wiesz moze dlaczego spod sernika jest taki mokry?
Ania
Ania
29.05.2017 09:19 odpowiedz
Kasiu, uwielbiam Twoje przepisy i wiekszosc juz wyprobowalam, zawsze wychodza :-) ale mam pytanie co do tego sernika, trzymam go w lodowce i zbiera sie zawsze pod nim bardzo duzo plynu? Jaka moze byc przyczyna, to normalne?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.04.2017 16:23 odpowiedz
Zdecydowanie sugeruję tortownicę :)
A pojemność 500 ml dotyczy owoców przed blendowaniem :)
tymonklara
08.04.2017 07:49 odpowiedz
i jeszcze czy myślisz, że jak zrobię go w prostokątnej blasze to też będzie ok, czy lepiej zaopatrzyć się w tortownicę. A jeśli blaszka jest spoko to jakie wymiary? ;)
tymonklara
08.04.2017 07:47 odpowiedz
Witaj Kasiu, napisz mi czy 500ml czarnej porzeczki to jeszcze w jagódkach czy już gotowego musu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2017 15:31 odpowiedz
Myślę, że użycie tradycyjnego twarogu jest możliwe, ale należy go kilkukrotnie zmielić, aby miał konsystencję twarogu wiaderkowego. Jeśli będą wyczuwalne grudki sernik sporo straci na swojej konsystencji i delikatności.
ewapyszniegotuje
05.02.2017 13:23 odpowiedz
Czy zamiast twarożku z wiaderka /nie przepadam za nim/ można użyć tradycyjnego twarogu? Nie wpłynie to na sposób pieczenia sernika?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.02.2017 22:25 odpowiedz
Sernik będzie stabilny po wystygnięciu.
Ewentualnie można go piec dłużej o 10 minut (wszystko zależy od piekarnika), ale to już z pewnością wystarczy.
Gość
Gość
03.02.2017 17:13 odpowiedz
właśnie kończę piec:)
dotykam delikatnie środka i masa nie zostaje na palcu, ale przy poruszeniu blachy środek się trzęsie jak galaretka ;]
czy mam go jeszcze trzymać, aż środek będzie stabilny??
Pani em
Pani em
03.02.2017 11:38 odpowiedz
Moj sernik siedzi juz w piecu 1,5 godziny i nic... troche sie martwie..
Viola
Viola
28.01.2017 19:15 odpowiedz
Piękny i kuszący!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.01.2017 15:55 odpowiedz
Moja teoria jest taka, że nigdy, do żadnego sernika NIE NALEŻY ubijać białek, ponieważ to piana z białek sprawia, że po upieczeniu sernik opada. Ja nie ubijam białek do serników od co najmniej 6-7 lat :)
Lena Gotuje
Lena Gotuje
28.01.2017 13:13 odpowiedz
Idealny sernik
Edyta
Edyta
28.01.2017 11:13 odpowiedz
Białka ubijamy przed dodaniem do masy?