4

Hummus z kalafiora



Jestem przekonana, że gdybym zaserwowała Wam ten hummus, większość z Was nie zorientowało by się, że nie jest przygotowany z ciecierzycy. 
Jestem natomiast pewna, że poprosilibyście o przepis ;)

Kremowy, aromatyczny i znacznie mniej kaloryczny niż hummus klasyczny (z uwagi na niższą kaloryczność kalafiora oraz brak potrzeby dodawania oliwy do miksowania). 
Taki właśnie jest hummus z kalafiora :)

Jeśli lubicie hummus, to zachęcam Was do przygotowania go w takiej dość nietypowej wersji. 
 

Składniki:
  • 500 g różyczek świeżego kalafiora
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 dużej cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
  • odrobina oliwy, szczypta zataru, kuminu, słodkiej papryki lub czarnuszki

Kalafior polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. (Mnie świetnie sprawdziła się oliwa w sprayu, ponieważ równomiernie pokryła całego kalafiora. Ogólnie polecam Wam oliwę w sprayu, zwłaszcza, jeśli chcecie pokryć patelnię lub mięso cienką, ale równomierną warstwą tłuszczu. Dla mnie to również idealne rozwiązanie przy polewaniu oliwą sałatek :) )

Kalafior przekładamy do naczynia żaroodpornego, a obok układamy cytrynę (rozcięciem do góry). 
Kalafiora pieczemy w 200 stopniach przez około 40-50 minut. Mniej więcej po 30 minutach należy go przemieszać. 
Upieczonego kalafiora odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Przestudzony kalafior łączymy z sokiem z upieczonej cytryny oraz czosnkiem. Miksujemy w malakserze (lub w blenderze), a następnie dodajemy pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Gotowy hummus przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami. Szczególnie polecam słodką paprykę oraz zatar. Jeśli lubicie czarnuszkę, również świetnie się tu sprawdzi. 

Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Podajemy z chlebkami arabskimi lub świeżymi warzywami. 

Smacznego! 

Opublikowano: 1 marca 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Wypieki Beaty
07.03.2019 08:44 odpowiedz
Ale fajny hummus - muszę koniecznie spróbować :)
KG
KG
04.03.2019 22:15 odpowiedz
Bardzo fajny przepis, zresztą pieczony kalafior jest o wiele smaczniejszy niż ten tradycyjny gotowany. Zrobiłam z ciekawości, wyszło fajnie, ale miałam jakiś super mocny czosnek i bez zastanowienia wrzuciłam 2 ząbki zgodnie z przepisem i wyszła siekiera. Jak ktoś lubi raczej łagodne, to może nie próbuje jednak po trochu dodawać.
Justyna
Justyna
01.03.2019 20:30 odpowiedz
Uwielbiam hummus :) na pewno wypróbuję, dziękuję za przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.03.2019 21:56 odpowiedz
W takim razie czekam na recenzję :)