0

Gulasz z boczniaków





Dziś propozycja dla fanów dań wegetariańskich :) 

Lekki i aromatyczny gulasz warzywny z boczniakami w roli głównej. 

Możecie podać go z ryżem (szczególnie polecam jaśminowy) lub z chlebkami naan, na które przepis znajdziecie TUTAJ


Składniki:
  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
  • ryż jaśminowy
 
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek podsmażamy na oleju.
Do cebuli dodajemy pokrojone w półplasterki marchewki oraz pietruszkę. Mieszając od czasu do czasu smażymy kilka minut.

Do warzyw dodajemy pokrojone w paski boczniaki, a po kilku minutach pokrojoną paprykę oraz seler naciowy.

Warzywa zalewamy taką ilością wody, by tylko je przykryła. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, obie papryki oraz majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i po około 10 minutach dodaj pomidory. Dusimy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Mąkę łączymy ze śmietanką oraz 100 ml zimnej wody. Dodajemy do gotującego się gulaszu i doprowadzamy do wrzenia.
Po zdjęciu z palnika dodajemy drobno posiekaną natkę.
Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Opublikowano: 21 maja 2019
Kategoria: Wegetariańskie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.