
Dziś propozycja dla fanów dań wegetariańskich :)
Lekki i aromatyczny gulasz warzywny z boczniakami w roli głównej.
Możecie podać go z ryżem (szczególnie polecam jaśminowy) lub z chlebkami naan, na które przepis znajdziecie TUTAJ.
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 czerwona papryka
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ryż jaśminowy
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek podsmażamy na oleju.
Do cebuli dodajemy pokrojone w półplasterki marchewki oraz pietruszkę. Mieszając od czasu do czasu smażymy kilka minut.
Do warzyw dodajemy pokrojone w paski boczniaki, a po kilku minutach pokrojoną paprykę oraz seler naciowy.
Warzywa zalewamy taką ilością wody, by tylko je przykryła. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, obie papryki oraz majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i po około 10 minutach dodaj pomidory. Dusimy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Mąkę łączymy ze śmietanką oraz 100 ml zimnej wody. Dodajemy do gotującego się gulaszu i doprowadzamy do wrzenia.
Po zdjęciu z palnika dodajemy drobno posiekaną natkę.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Opublikowano: 21 maja 2019
Kategoria:
Wegetariańskie
Dziękuję za przepis!