42

Guinness Chocolate Cake


W ostatnim wpisie prezentowałam Wam żeberka zapiekane w Guinnessie i wspominałam, że przedstawię Wam przepis na spożytkowanie pozostałego piwa. A co powiecie na ciasto czekoladowe? Spodziewaliście się? :)

Guinness nie przypomina smakiem polskiego piwa. Jest zupełnie inne. Słodkawo gorzkie, idealnie łączy się z czekoladą, nadaje ciastu puszystośc i niesamowitą wilgoć. Sam smak nie jest mocno wyczuwalny, nie bójcie się, że zapach piwa będzie wyczuwalny w cieście. Podejrzewam, że nawet nikt nie odkryje, co jest tym tajemniczym składnikiem wpływającym na niepowtarzalny smak :)

Nie ważne, czy jesteście czekoladoholikami czy piwoszami, jestem pewna, że to ciasto przypadnie Wam do gustu :)

 Składniki:

* 250 ml Giunness'a

* 250 g masła

* 75 g kakao

* 350 g cukru

* 150 ml kremówki (36%)

* 250 g mąki

* 2 duże jajka

* 2 łyżeczki proszku

Dodatkowo:

* 500 ml kremówki 36%

* 3-4 łyżki cukru pudru

* 2 fixy do śmietany

* odrobina kakao

Piwo podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do mocno podgrzanego piwa dodajemy drobno posiekane masło i mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem i kiedy utworzą puszystą, jasną masę dodajemy śmietankę. Do masy jajecznej wlewamy przestudzone piwo z masłem i miksujemy na wolnych obrotach, a następnie dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Kiedy masa zgęstnieje zwiększamy obroty i miksujemy do chwili aż będzie jednolita.

Masę przelewamy do natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 50 minut, ale sprawdzamy patyczkiem, czy wychodzi suchy. Ponieważ ciasto ma miec w kleistą strukturę nie należy go zbytnio przetrzymywac w piekarniku, ponieważ spiecze się wierzch i boki. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ale nie w lodówce).

Kiedy ciasto jest już zimne przygotowujemy śmietanę na wierzch. Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier. Śmietana powinna miec dosc zwartą konsystencję. Całą śmietanę ( chcemy aby ta warstwa była baaaardzo gruba :) ) wykładamy na ciasto i posypujemy kakao. od tej chwili ciasto gotowe jest do konsumpcji :)

UWAGA: bardzo istotne jest aby ciasta nie trzymac w lodówce, ponieważ stwardnieje. Jeśli nie zjecie go w 1 dzień, należy go - ze względu na śmietanę - włożyć na noc do lodówki, ale na dzień znów wyjąc, by było mięciutkie zawsze wtedy, gdy najdzie Was na nie ochota :)

Smacznego :)



 



 Źródło


Opublikowano: 28 kwietnia 2011
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (42)
Emi
Emi
03.09.2013 15:37 odpowiedz
Ciasto wyglada smakowicie, taki sam przepis znalazlam na stronie http://apetycznanutka.blogspot.com/2011/05/czekoladowe-ciasto-z-piwem.html" rel="nofollow">apetycznanutka.blogspot.com/2011/05/czekoladowe-ciasto-z-piwem.html ale widze ze Ty pierwsza go opublikowalas:)
Gość
Gość
09.06.2012 17:41 odpowiedz
robilam.wyszlo pyszne i baaaardzo wysokie:) zdecydowanie POLECAM:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.06.2012 12:08 odpowiedz
22 cm :)
Gość
Gość
03.06.2012 12:01 odpowiedz
witam: jaki rozmiar ma miec tortownica?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2012 20:30 odpowiedz
Ja również dziękuję za komentarz i miło mi, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam :)
eFKa
eFKa
05.02.2012 20:24 odpowiedz
Robię już drugi raz. Rewelacyjne, wilgotne i miękkie, dokładnie takie jakie wyobrażałam sobie ciasto czekoladowe. Pyszne. Jak ktoś nie wie, że w środku jest piwo to nigdy tego nie zgadnie ;)
Pozdrawiam i dziękuję za tego bloga z pięknymi, apetycznymi zdjęciami.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2011 21:22 odpowiedz
Nie ma za co :) Karmi będzie odpowiednie :)
pocahontas
pocahontas
16.07.2011 21:19 odpowiedz
już znalazłam odpowiedz na pani blogu... przepraszam za kłopot
pocahontas
pocahontas
16.07.2011 21:17 odpowiedz
pięknie wygląda... mam pytanie można zrobić z innym piwem bo takiego w moich okolicach chyba nie kupie... z góry dziękuję za odpowiedz...


pozdrawiam
Anula
05.07.2011 19:21 odpowiedz
Wygląda niesamowicie!!!! Koniecznie muszę je upiec :)
kasia.1107
05.05.2011 13:33 odpowiedz
Muszę przyznać, że to ciasto ma niesamowicie "DOSTOJNY" wygląd. Już korzystałam z Twoich przepisów (nie zawiodły mnie) więc ten pewnie będzie kolejnym do zrobienia. Pozdrawiam i życzę Tobie oraz użytkownikom tej strony kolejnych przepisów.
anytsujx
01.05.2011 15:05 odpowiedz
Kolejny wspaniały wypiek ... cudo to ciasto, wygląda mega apetycznie ....!:)
darki85
29.04.2011 20:16 odpowiedz
dziękuje za odpowiedz (: jutro będę piec (:
kulinarnespotkania
29.04.2011 17:25 odpowiedz
Kasiu, ale cudne ciacho:) ja robilam juz piernik z piwem i bardzo mi odpowiada i w ogole nie czuc piwa. Pozdrawiam i zycze milego dlugiego weekendu:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.04.2011 15:49 odpowiedz
Miło mi, że się Wam podoba :)

Darki myślę, że Karmi może byc. Ja robiłam wg oryginalnego, angielskiego przepisu, wiec dałam to piwo. Ono ma bardzo charakterystyczny smak, ale jeśli chcesz, to możesz zrobic z innym ciemnym piwem o karmelowym posmaku :)
darki85
29.04.2011 10:38 odpowiedz
kasiu, a można zrobic z innym ciemnym piwem np karmi?
trisch
trisch
29.04.2011 10:06 odpowiedz
wiesz co? jestem pozytywnie zdziwiona Twoimi pomyslami! rewelka, ciasto prezentuje sie wspaniale!
abbra
29.04.2011 06:33 odpowiedz
Ma piękny kolor , elegancko się prezentuje ! :)
kini1812
29.04.2011 00:39 odpowiedz
wow :o zatkało mnie jak zobaczyłam zdjęcia!
z_naszego_albumu
28.04.2011 22:46 odpowiedz
Niesamowite to Twoje ciacho. Z miłą chęcią skorzystam z przepisu. Uwielbiam czekoladę a i szklaneczką dobrego Guinnessa też nie pogardzę;-)
zaytoona
28.04.2011 20:55 odpowiedz
Nieprawdopodobnie apetycznie prezentuje się ta puszysta warstwa śmietanki na wierzchu...
diablica66
28.04.2011 19:53 odpowiedz
Wygląda wspaniale!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.04.2011 19:40 odpowiedz
Dziękuję! Dziękuję! Dziękuję! :)
I oczywiście zachęcam do pieczenia... :)

Marinia - dla mnie sprawa jest prosta. Na obiad żeberka, na deser ciasto :)
marinia
28.04.2011 19:23 odpowiedz
Kasiu jesteś absolutnie fenomenalna! Już sama nie wiem co pierwsze robic, czy to ciacho czy żeberka... :)
eve3.0
28.04.2011 19:15 odpowiedz
piękne! piękne! piękne! nic innego nie ciśnie mi się na usta, jak patrzę na zdjęcia! no może że ta górna masa taka delikatna i puchata niczym chmurka jest :) MNIAM!
macierzanka
28.04.2011 18:40 odpowiedz
No to ci dopiero! Robię w niedzielę grilla i panom na pewno by się spodobało, a ciągle takie tam dziecięce muffinki i szarlotki (chociaż też nie pogardzą). Wygląda super!
chantel111
28.04.2011 18:02 odpowiedz
co za zdjęcia...aż ślinka leci :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.04.2011 17:59 odpowiedz
Dziękuję Wam za komentarze :)
Małpicka 28 cm średnicy :)

Pozdrawiam :)
Małpicka
Małpicka
28.04.2011 17:06 odpowiedz
a ilu centymetrowa tortownica?
maly-kuchcik
28.04.2011 16:16 odpowiedz
Wyglada slicznie. Musi mieć ciekawy smak ; )
justmydelicious
28.04.2011 15:14 odpowiedz
zapowiada się wyśmienicie! już same te apetyczne kontrasty na mnie działają :)
nemisiek
28.04.2011 14:27 odpowiedz
Oj nie sądzę, żeby ciasto utrzymało się dłużej niż dzień;) Takie pyszności zawsze znikają w mgnieniu oka;)
judik1119
28.04.2011 14:20 odpowiedz
O kurcze! Nie spodziewałam się:) Wygląda pysznie:)
elau66wr
28.04.2011 12:00 odpowiedz
ULALA I MAMY OBIADEK I DESER Z JEDNEJ PUSZECZKI - SUPER. KASIA - ZDJĘCIA JAK MIODZIO
wiosna55
28.04.2011 10:58 odpowiedz
no chyba sobie zapiszę do wyprobowania... wygląda obłednie z tą śmietanową czapą.
darki85
28.04.2011 10:52 odpowiedz
piwo w cieście czekoladowym? pierwsze słyszę (: ale cudnie wygląda, na pewno wypróbuje (:
trzcinowisko
28.04.2011 10:27 odpowiedz
mhmmm...mam akurat puszeczke tego piwka:)
cakes-and-the-city
28.04.2011 09:43 odpowiedz
Wspaniałe! :)
milk_chocolate84
28.04.2011 08:50 odpowiedz
Genialne fotki :) Piekłam kiedyś ciasto czekoladowe na Guinnessie z przepisu Dorotki z Moich Wypieków. Dokładnie pamiętam że było właśnie takie jak piszesz. Wilgotne i puszyste :) Ja kombinuje teraz z piwem miodowym bo mam jeszcze jedno w lodówce do spożytkowania ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.04.2011 08:46 odpowiedz
Dzięki Dziewczyny :) Miłego dnia :)
zauberi
28.04.2011 08:41 odpowiedz
ale pysznie wygląda! Takie mięciutkie i delikatne, pozdrawiam
jolantaszyndlarewicz
28.04.2011 08:41 odpowiedz
Na takie ciacho na pewno naszłaby mnie ochota...choć piwosz ze mnie żaden:) piękne zdjęcia Kasiu:)
pozdrawiam