3

Grzanki z kozim serem i szynką parmeńską


Rewelacyjną przekąska, świetnie połączone ze sobą smaki.

Składniki na 4 grzanki:

  • 1 bagietka pszenna
  • ser kozi miękki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • pieprz
Bagietkę kroimy pod skosem, każdą z kromek nacieramy połową rozgniecionego ząbku czosnku i serem kozim. Na każdą kromkę nakładamy 1 plasterek szynki (może być parmeńska lub jakakolwiek inna dojrzewająca) i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok 3 minuty (Trzeba cały czas patrzeć i wyjąć kiedy bagietka będzi eodpowiednio przyrumieniona). Ja piekę na opcji gril, na samej górze piekarnika. Proponuję po wyjęciu polać je odrobiną dobrej oliwy lub zaserwować z rukolą.






Opublikowano: 14 lipca 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Aki
Aki
09.12.2011 16:54 odpowiedz
Gdy znudziły się zwykłe kanapki, takie grzaneczki to strzał w dziesiątkę. Robiłam --> pycha :).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2008 08:48 odpowiedz
Ja dopiero niedawno odkryłam fenomen grzanek :)
iis111
14.07.2008 21:06 odpowiedz
Wygladaja slicznie. Tez lubie takie przekaski.