0

Grzanki z chleba na zakwasie z kurkami i jajecznicą

Weekendowe śniadanie




Dziś typowe dla końca sierpnia śniadanie z kurkami i jajecznicą w roli głównej. 
Na chrupiących grzankach z ziarnistego chleba na zakwasie i masłem czosnkowo ziołowym. 
Nie powiem że fit, ale za to jak pysznie. 
Polecam. 
Chociaż jeden raz w sezonie. 

Pięknej soboty! 

Składniki na 1 porcję
  • 2 grubsze kromki chleba na zakwasie (najlepiej ciemnego, z dużą ilością ziaren)
  • 2 jajka
  • 125 g kurek
  • 1/2 małej cebuli 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • masło 

Masło czosnkowo ziołowe
  • 1 pełna łyżeczka miękkiego masła 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ziołowej do grzanej 
  • 2 ząbki czosnku 

Na niewielkiej ilości masła podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę. Oczyszczone kurki siekamy i smażymy z cebulą do czasu, aż odparuje cała nagromadzona na patelni woda. 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na sam koniec dodajemy pietruszkę. 

Na niewielkiej ilości masła przygotowujemy jajecznicę. 

Składniki masła czosnkowego łączymy ze sobą i smarujemy nim chleb. 
Kromki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (najlepiej na opcji grill). 
Pieczemy do czasu, aż chleb będzie chrupiący i lekko zarumieniony. 

Na gorących grzankach układamy kurki i jajecznicę. 
Podajemy od razu. 

Smacznego! 

Opublikowano: 22 sierpnia 2020
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.