Grzanka z łososiem i szpinakiem
Weekendowe śniadanie

Kolejna sobota = kolejna propozycja leniwego, weekendowego śniadania :)
Tym razem coś dla tych z Was, którzy preferują wersje wytrawne.
Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku grzanka z chleba żytniego z wędzonym łososiem, jajkiem sadzonym (koniecznie z płynnym żółtkiem!) i duszonym z czosnkiem szpinakiem.
Podana z sosem musztarodowo majonezowym.
Prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie elegancka propozycja, którą z powodzeniem możecie przygotować dla swoich gości.
Jeśli nie przepadacie za żytnim pieczywem możecie zamienić go na dobrej jakości bagietkę i cieszyć się śniadaniem, jakiego nie powstydziłyby się najlepsze paryskie kawiarnie :)

Składniki na 2 porcje:
- 2 duże, grubsze kromki pieczywa żytniego (u mnie z samego środka okrągłego chleba)
- 100 g wędzonego łososia
- 1 opakowanie młodego szpinaku (typu baby)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
- czosnek granulowany
- awokado
- sól, pieprz
Sos:
- 2 pełne łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Majonez łączymy z musztardą.
Szpinak dusimy na maśle do czasu, aż znacznie zmniejszy objętość i odparuje z niego cała zgromadzona na patelni woda. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Jajka smażymy na małej patelni w taki sposób, by żółtko pozostało płynne.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy chleb. Opiekamy do czasu, aż się zarumieni, a następnie odwracamy go i przypieczoną część posypujemy czosnkiem.
Kiedy chleb opiecze się z obu stron układamy na nim gorący szpinak, łososia i jajko.
Podajemy z sosem i awokado.
Smacznego!
Opublikowano: 4 maja 2019
Kategoria:
Śniadania