0

Grzanka z łososiem i szpinakiem

Weekendowe śniadanie



Kolejna sobota = kolejna propozycja leniwego, weekendowego śniadania :)
Tym razem coś dla tych z Was, którzy preferują wersje wytrawne. 

Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku grzanka z chleba żytniego z wędzonym łososiem, jajkiem sadzonym (koniecznie z płynnym żółtkiem!) i duszonym z czosnkiem szpinakiem.
Podana z sosem musztarodowo majonezowym. 
Prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie elegancka propozycja, którą z powodzeniem możecie przygotować dla swoich gości. 

Jeśli nie przepadacie za żytnim pieczywem możecie zamienić go na dobrej jakości bagietkę i cieszyć się śniadaniem, jakiego nie powstydziłyby się najlepsze paryskie kawiarnie :) 

Składniki na 2 porcje:
  • 2 duże, grubsze kromki pieczywa żytniego (u mnie z samego środka okrągłego chleba)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie młodego szpinaku (typu baby)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • czosnek granulowany
  • awokado
  • sól, pieprz

Sos:
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Majonez łączymy z musztardą. 

Szpinak dusimy na maśle do czasu, aż znacznie zmniejszy objętość i odparuje z niego cała zgromadzona na patelni woda. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

Jajka smażymy na małej patelni w taki sposób, by żółtko pozostało płynne. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy chleb. Opiekamy do czasu, aż się zarumieni, a następnie odwracamy go i przypieczoną część posypujemy czosnkiem. 

Kiedy chleb opiecze się z obu stron układamy na nim gorący szpinak, łososia i jajko. 

Podajemy z sosem i awokado. 

Smacznego! 

Opublikowano: 4 maja 2019
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.