0

Grochówka z boczkiem




Lekarstwo na małe smutki? 

Miska gorącej, aromatycznej zupy. 
Z dużą ilością czosnku, majerankiem, chrupiącymi grzankami i boczkowymi chipsami. 
Na solidnym, mięsno warzywnym wywarze. 

Tak, tak moi Drodzy - dziś mam dla Was przepis na pyszną grochówkę. 
Według receptury mojej babci. 


Wywar:
  • 3,5 litra wody
  • 300 g żeberek
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka soli

Składniki:
  • 2,5 litra wywaru
  • 400 g grochu
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
  • wędzony boczek w plastrach
  • chleb tostowy
  • 2 łyżki oleju

Wszystkie składniki na wywar łączymy ze sobą w dużym garnku i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie wywar przecedzamy. Jeśli pozostanie mniej niż 2,5 litra wywaru uzupełniamy go wodą.

Drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterkii czosnek przekładamy do dużego garnka i podsmażamy na maśle. Kiedy cebula się przyrumieni dodajemy groch, majeranek oraz wywar. Mieszając co jakiś czas gotujemy przez około 50 minut - do momentu, aż groch zacznie się rozpadać.

Groch, razem z wywarem, miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli będzie za gęsty dodajemy przegotowanej wody i doprawiamy do smaku.

Wędzony boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na suchej patelni.
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Jak tylko się zarumieni zdejmij go z patelni, by się nie spalił.

Zupę podajemy z boczkiem i grzankami.

Smacznego! 

Opublikowano: 27 marca 2020
Tagi: boczek groch
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.