1

Grillowany schab ze świeżym ananasem




Dziś mam dla Was kolejną, utrzymaną w orientalnym charakterze propozycję oryginalnego dania z grilla w towarzystwie pikantnych sosów chili od TaoTao.

Czar Chili sos czosnkowy, Czar Chili sos pomidorowy oraz Czar Chili sos czarny to nowa linia produktów TaoTao, które swój orientalny charakter zawdzięczają tajlandzkiemu rodowodowi. Pikantne, bazujące na papryczkach chili sosy przeznaczone są do mięs (w tym również z grilla), ryb, warzyw i makaronów. Mogą stanowić marynatę, dodatek do sosu lub posłużyć samodzielnie jako dip. Jak widzicie, ja na przykład użyłam jednego z nich jako marynatę do świeżego, grillowanego ananasa, który stanowi idealny dodatek do schabu z pikantnym, czosnkowym akcentem. 

Myślę, że tego lata pogoda jeszcze nie raz pozwoli na rozpalenie grilla, więc zachęcam Was do wykorzystania przepisu. Zwolennicy dobrze doprawionych, lekko pikantnych dań z pewnością będą zadowoleni.

Zachęcam Was też do wypróbowania sosów i odnalezienia swojego ulubionego Czaru Chili i zapraszam na profil TaoTao na Facebooku, gdzie znajdziecie przepisy z wykorzystaniem produktów TaoTao oraz będziecie na bieżąco w nowościami.



Składniki:

* 6 kotletów ze schabu (po ok. 120 g każdy)

* 1 świeży, dojrzały ananas

* 3 łyżki czarnego sosu Czar Chili TaoTao 

* 3 łyżki czosnkowego sosu Czar Chili TaoTao

* sól

Mięso delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i nacieramy z obu stron sosem czosnkowym. Mięso odkładamy na około godzinę do lodówki.

Ananasa obieramy ze skóry, wycinamy twardy środek i kroimy go na szerokie paski które nacieramy czarnym sosem. Podobnie jak mięso, ananasa odstawiamy na godzinę do lodówki. 

Po godzinie mięso i ananasa układamy na rozgrzanym rożnie i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. 

Podajemy ze schłodzonymi sosami Czar Chilli. 

Smacznego :)




Opublikowano: 25 sierpnia 2014
Kategoria: Mięso, Z grilla
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
COOKILLU
25.08.2014 20:54 odpowiedz
Jaka ładna kompozycja!