43

Grillowany schab w sosie pomarańczowym na makaronie fusilli


Zacznę może od tego, że jestem po cudownym weekendzie spędzonym w Warszawie na finale drugiego etapu konkursu organizowanego we współpracy z firmą Amica. Było cudownie... Całe dwa dni, począwszy od sobotniego poranka wypełnione były śmiechem do łez i na prawdę dobrym jedzeniem. Czego chcieć więcej? Pomimo na prawdę małej ilości snu tym razem bardzo ciężko było wrócić o domu...  

Dodatkowo pochwalę się Wam, że piekarnik w tym etapie wygrała Kasia, która została wybrana przeze mnie dzięki swojej bardzo oryginalnej potrawie. Kasiu - dziękuję za wspólne gotowanie i już nie mogę się doczekać ponownego spotkania w Warszawie w listopadzie. 

A TUTAJ możecie obejrzec relację filmową z tego eventu :)

A teraz czas na coś na prawdę pysznego :)

Kto powiedział, że nie da się ugotować obiadu w 30 minut? Zapewne są tacy, którzy zgodzą się ze mną, że nie jest to specjalnie trudne. A co powiedzie na elegancki i wykwintny obiad w 15 minut? Tak, to też jest możliwe. 

Jeśli preferujecie mięso drobiowe, możecie zaminić schab na filet z kurczaka. Należy go wówczas przekroić w poprzek, aby mięso szybciej się usmażyło. W czasie kiedy będziecie przygotowywać mięso i sos gotujcie też makaron, aby wszystkie składniki dania były gotowe w tym samym czasie.

Tym przepisem zaczynam nowy cykl przepisów "Obiad w 30 minut".

Składniki:

* 6 małych kotlecików ze schabu (po ok 70-80 g)

* sól

* pieprz

* 2 łyżki oleju

* 200 g makaronu fusilli

Sos:

* sok z 1 dużej pomarańczy

* skórka z 1/2 pomarańczy

* 1 łyżka masła

* 2 kuli ziela

* 1/3 łyżeczki kurkumy

* 2 szczypty cukru (spore)

* 1 szczypta soli

* 200 ml śmietanki 36% (słodkiej)

* 1 łyżeczka mąki pszennej

Dodatkowo:

* natka pietruszki

Sok i skórkę z pomarańczy umieszczamy w rondelku razem z masłem, zielem angielskim, cukrem, solą i kurkumą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około minutę. Następnie dolewamy śmietankę i gotujemy około 3 minuty. Mąkę rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej (!) wody i dodajemy do sosu. Kiedy tylko sos zgęstnieje i zacznie się gotować, mieszamy go energicznie pół minutki i zdejmujemy go z ognia.

Mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na patelni grillowej do czasu aż mięso będzie miękkie i zarumienione. Jeśli nie posiadacie patelni grillowej możecie usmażyć je na zwykłej patelni, dodając olej do smażenia.

Ugotowany makaron polewamy sosem (nie za wiele), a następnie na wierzchu układamy mięso i polewamy je jeszcze łyżką sosu oraz posypujemy posiekaną natką.

Smacznego :) 

 



 



Przepis autorski


Opublikowano: 29 sierpnia 2011
Kategoria: Mięso, Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (43)
Katia
Katia
14.04.2013 14:52 odpowiedz
Bardzo ciekawe i smaczne danie:) dla mnie tylko sos był troszkę mdły, więc dodałam jeszcze soku z cytryny:) Pycha! Pozdrawiam:)
Katia
Katia
13.04.2013 18:32 odpowiedz
dziekuje! jutro bedzie na obiadek...:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2013 21:27 odpowiedz
Kasiu jakieś 100 ml.
Katia
Katia
12.04.2013 17:21 odpowiedz
Kasiu, czy mogłabyś mi podpowiedzieć ile mniej więcej ml tego soku powinno być? ponieważ chciałabym użyć takiego kupnego świeżo wyciśniętego soku:) pozdrawiam i dziekuje z góry!
6benek
20.12.2012 21:24 odpowiedz
Ale tak podany schab od razu chce się jeść
Lucy
Lucy
21.11.2012 14:17 odpowiedz
Pyszne i łatwe danie. Przemawia za nim jeszcze czas przygotowania.Bardzo mi posmakowało to połączenie smaków.
agnieszka
agnieszka
26.10.2011 12:15 odpowiedz
Dzięki za odpowiedź, bo właśnie będę robić to danie i bardzo bym chciała , żeby mi wyszło. Pozdrawiam.Oczywiście napisze o rezultatch.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.10.2011 10:08 odpowiedz
Agnieszko tak naprawdę, aby był miękki, to trzeba go właśnie bardzo dokładnie rozbić. Cienki schab szybko się usmaży. Jest też sól zmiękczająca mięso, można posypać wczesnej i odstawić na godzinę. Ale wiem, że nie każdy uznaje takie wynalazki.
Pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
26.10.2011 09:51 odpowiedz
A ja mam pytanie : czy schab trzeba rozbić tłuczkiem przed smarzeniem i co tak na prawdę trzeba zrobić żeby wyszedł miękki . pozdrawiam
asia
asia
15.09.2011 16:34 odpowiedz
Witam wypróbowałam przepis i potwierdzam jest super, u mnie w domu jak do tej pory często gościł schab podobnie przyrządzany tylko że zamiast sosu był sok pomarańczowy i białe wino a na schabiku po plastrze sera żółtego i pomarańczy do tego ziemniaczki lub ryż i lekka surówka. pozdrawiam i czekam na wiecej
agnieszka_w_krakowie
07.09.2011 08:52 odpowiedz
Melduję, że podałam w niedzielę gościom i byli zachwyceni. Musiałam im powysyłać linka do przepisu.
kasandraa6
02.09.2011 21:40 odpowiedz
to musiało być pyszne :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.08.2011 23:19 odpowiedz
Sylwio wydaje mi się, że gorzkawe było nie dlatego, że dodałaś za dużo skórki, ale dlatego, że miksując pomarańcz w całości, zmiksowałaś też te białe skórki które otaczają każdą cząstkę owocu, a one są gorzkie. Chociaż może też tej skórki było za dużo...
Niemniej jednak cieszę się, że Wam smakowało :) Pozdrawiam ciepło :)
sylka28
30.08.2011 22:52 odpowiedz
Hej Kasiu. Zrobiłam dzisiaj tylko, że nie dokładnie jak w przepisie. Po pierwsze moja pomarańcza okazała sie za sucha i soku z niej jak na lekarstwo, no to zmiksowałam cała blenderem na papkę, dolałam troszke wody, cukier, ziele, sól, tak, jak w przepisie, potem śmietankę i ciutkę mąki, bo zmiksowana cała pomarańcza juz była wystarczająco gęsta. Zamiast makarony były ziemniaczki, zwykłe, gotowana tylko z solą, a to dlatego, ze obrałam za dużo dla dzieci i szkoda było je w garku zostawić. Dziś było extremalnie, bo spakowałam to, co zrobiłam w pojemniki i czekałam z dziećmi na męża pod blokiem, i pojechaliśmy na wycieczką. Powiem tak: pomimo trzymania schabu z sosem i ziemniakami przez godzinę w pojemniku w specjalnej torbie, było super!!!!!!!!!!! Oskar był zachwycony. Jakbym dala makaron, byłoby szybciej, no ale ziemniaki już były.... następnym razem, bo na pewno jeszcze zrobię. Dałam za dużo skórki z pomarańczy i było lekko gorzkawe, ale to na przyszłość dam mniej i zobaczymy. Zamiast Kurkumy- bo nie miałam, dałam Curry.
No i tak sobie myślę, że do pieczonego udka też by to pasowało, do fileta z kurczaka tez nie widzę przeciwwskazań.
Dziękuję :)
wykrywaczsmaku
30.08.2011 21:26 odpowiedz
Fiu fiu, wykwitnie sobie dogadzamy ;-) Dziękujemy za dodanie nowych zdjęć, już opublikowane, czekamy na kolejne i pozdrawiamy! :)
mania179
30.08.2011 21:23 odpowiedz
Rarytas!
cosslodkiego
30.08.2011 14:30 odpowiedz
bylo by pysznie, gdyby to mięsko było inne. ja niestety nie jem wieprzowiny :( za bardzo lubię prosiaczki. nawamiam również do sporzywania więcej warzyw niż zwierząt.
margoja
30.08.2011 12:01 odpowiedz
Juz czekam na kolejne pomysły z tego cyklu! a dzis chyba wypróbuję ten schabik:)
kasiaorlikowska
30.08.2011 11:39 odpowiedz
Mnie bardzo pasuje,ja wręcz lubuję się w szybkich daniach a schabik bardzo apetyczny ciekawe co tam następnego pysznego upichcisz?:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2011 21:18 odpowiedz
Dziękuję :)
od-kuchni
29.08.2011 21:17 odpowiedz
Kasiu bardzo podoba mi się Twój nowy pomysł na cykl! I zaczęty w pięknym stylu - mięso w sosie pomarańczowym świetny pomysł na wykwintny obiad... i do tego tak szybko! Mega mi się podoba :)
evita0007
29.08.2011 20:00 odpowiedz
ale pyszności i jakie zdjeci piekne :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2011 19:57 odpowiedz
Będzie mi niezmiernie miło :)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za cudownie spędzony weekend :)
Gość
Gość
29.08.2011 19:53 odpowiedz
Już na naszej wspólnej sobotniej kolacji zrobił na mnie ogromne wrażenie. Zresztą nie tylko na mnie :) Niezwykle prosty przepis, ale zadziwiające połączenie składników. Z ogromną chęcią wypróbuje przepis. Pozdrawiam Joanna
karmel-itka
29.08.2011 19:00 odpowiedz
sos pomarańczowy, fenomenalne!
MałgosiaZ
MałgosiaZ
29.08.2011 17:07 odpowiedz
Witaj Kasiu. Odpowiedziałam na blogu Weekendowej cukierni na Twoje zażalenie w związku z uwagą dotyczącą autora przepisu.pozdrawiam i dodam również tutaj, że bardzo cenię Twoją pracę :-) MałgosiaZ
majanaboxing
29.08.2011 17:00 odpowiedz
Smakowicie soczysty ten schabik.
Pozdrowienia:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2011 16:53 odpowiedz
Sylwio na pewno wyjdzie :) Czekam na opinię :)
sylka28
29.08.2011 15:01 odpowiedz
Kasiu, mój mąż czekał na ten przepis i powiedział, że nie odpuści i muszę to ugotować. No więc jak tylko zbiorę wszystkie składniki, to biorę się za gotowanie. Ciekawe tylko, czy mi tez wyjdzie takie apetyczne :):) Dziękuję i bardzo pozdrawiam. Sylwia
kaaasiuniaa
29.08.2011 14:22 odpowiedz
Obiad wygląda niesamowicie apetycznie, jestem pod ogromnym wrażeniem! Szczególnie, że jest to obiad błyskawiczny. Na pewno wypróbuję :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2011 12:52 odpowiedz
Pięknie Wam dziękuję :)
trisch
trisch
29.08.2011 12:50 odpowiedz
Danie niezwylke apetyczne i swietny pomysl na sos, rewelka!
snugglemuffin
29.08.2011 12:49 odpowiedz
Niczym Jamie Oliver:) Brawo! Wygląda pysznie!:)
mikimama
29.08.2011 11:09 odpowiedz
Świetne danie Kasiu!
mnemonique
29.08.2011 10:51 odpowiedz
ależ fenomenalne kolory, uwielbiam makaron, zjem ze wszystkim, z takim schabem z ogromną radością!!!

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2011 10:51 odpowiedz
Tak Agnieszko, to jest właściwa nazwa makaronu, który nazywamy potocznie świderkami :)
Jak chodzi o jarzynkę, to ja bym była za gotowanym brokułem, albo za lekką sałatą z sosem winegret. Po prostu nic nie powinno zdominować smaku sosu i pomarańczy.

Pozdrawiam i czekam na recenzję :)
agnieszka_w_krakowie
29.08.2011 10:46 odpowiedz
Taki makaron - świderki - to się nazywa fusilla? Mi się skojarzyło z naszą koleżanką blogową :-)
A poza tym wydaje mi się, że TO JEST PYSZNE, w niedzielę mam gości, więc zrobię dla nich coś takiego. Mam w związku z tym pytanie, ta skórka z pół pomarańczy to chodzi o skórkę otartą? A jaką jarzynkę byś do tego poleciła?
elau66wr
29.08.2011 10:19 odpowiedz
mniam mniam ma-ka-ro-nik ..... w pomarańczy..mniam mniam
asiek_ba
29.08.2011 10:03 odpowiedz
No ja uwielbiam szybkie obiady, nie lubię spędzać w kuchni pół dnia. Świetna propozycja, na pewno skorzystam!
Pozdrawiam
Asiek:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2011 09:55 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa :)

Beatko to nie jest ser, tylko sos pomarańczowy :)
judik1119
29.08.2011 09:47 odpowiedz
Podoba mi się ten nowy cykl obiadowy, a jeszcze bardziej podoba mi się ta propozycja:) Musiało być bardzo pyszne;)
wypiekibeaty
29.08.2011 09:37 odpowiedz
Taki obiadek to bym zjadła i ten ser na wierchu ;) Czekam na następny przepisy cyklu.
Pozdrawiam
marianka66
29.08.2011 09:13 odpowiedz
Pani Kasiu jak zawsze stworzyła Pani arcydzieło sztuki kulinarnej. Danie wygląda zjawiskowo, a zdjęcia - brak słów. Pozdrawiam i czekam na kolejne inspiracje.