7

Greckie szaszłyki z sosem jogurtowym




Dziś przepis na szybkie i aromatyczne danie, które możecie przygotować zarówno we własnej kuchni jak i w plenerze, zwłaszcza że niebawem na dobre rozpocznie się sezon grillowy.

Składniki na 10 sztuk:

* 1 kg mielonego mięsa wieprzowo wołowego

* 20 dużych liści świeżej bazylii

* 10 liści świeżej mięty

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka soli

* 2 spore szczypty pieprzu

Sos:

* 1 duży kubek jogurtu naturalnego

* 1 mały pęczek koperku

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 2 ogórki konserwowe lub 1 gruntowy

* 80 g sera feta

* 1 łyżeczka czerwonego octu winnego

* sól i pieprz do smaku

Mięso łączymy z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanymi liśćmi bazylii i mięty oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy dłonią i dzielimy mięso na 10 części. Wilgotnymi dłońmi z mięsa formujemy podłużne wałeczki i wbijamy w nie patyczki do szaszłyków. Mięso grillujemy z obu stron do czasu, aż będzie upieczone. 

W czasie kiedy mięso się grilluje, przygotowujemy sos. 

Do jogurtu dodajemy startą na drobnych oczkach tarki fetę oraz starte ogórki, drobno posiekany koperek, sok z cytryny i ocet. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Szaszłyki można podać w podgrzanych chlebkach pita. 

Smacznego :)



 




Opublikowano: 9 kwietnia 2014
Kategoria: Mięso, Z grilla
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
jolantaszyndlarewicz
10.04.2014 20:46 odpowiedz
Rewelacyjne .... i takie spore jak widać ... można się najeść:) . Buziaki Kasiu
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.04.2014 07:43 odpowiedz
Tak, oczywiście.
kate70
kate70
10.04.2014 05:34 odpowiedz
Czy można zrobić na patelni grillowej? Pozdrawiam
Smakowe Kubki
09.04.2014 20:08 odpowiedz
Bardzo ciekawie przyprawione, mięta dodaje szczególnej świeżości, super podpowiedź na powitanie wiosny w ogrodzie
Basik
Basik
09.04.2014 17:58 odpowiedz
Witam,
na Pani bloga trafiłam przez przypadek i się zakochałam w przepisach. Już mam całą listę przepisów do zrobienia.
Pozdrawiam serdecznie i będę zaglądać w miarę możliwości.
Kuchnia u Krysi
09.04.2014 16:42 odpowiedz
Bardzo, bardzo fajny przepis. Takie niebanalne danie. Pięknie wygląda. Tak apetycznie :)
mikimama
09.04.2014 15:18 odpowiedz
Fajne mięsiwo!