7

Granola marchewkowa




Granola zdecydowanie plasuje się w trójce moich śniadaniowych faworytów. 

Latem i wiosną z jogurtem greckim i świeżymi owocami, jesienią z puree z dyni, a zimą z cynamonem i orzechami. 

Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na domowe granole, ale dziś mam dla Was kolejną, zupełnie nową propozycję, która na chwilę obecną stała się moim absolutnym faworytem. 

Jest to granola z... marchewką :)
 

Mój mąż nie podziela w takim samym stopniu miłości do granoli, ale w przypadku tej, podjadał ją z blachy jeszcze przed pieczeniem. 

Jeśli więc lubicie granolę, lub nigdy wcześniej nie podjęliście próby jej samodzielnego przygotowania (a chcielibyście :) ) to myślę, że ten przepis przypadnie Wam do gustu.

Pamiętajcie też, że niestety składy kupnych granoli w większości przypadków pozostawiają wiele do życzenia, a przygotowanie jej w domu zajmie Wam nie więcej niż dwa kwadranse. 

Składniki:

* 1 szklanka płatków owsianych

* 1 szklanka płatków orkiszowych

* 1,5 szklanki startej na tarce marchewki (2 większe sztuki)

* 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

* 1/2 szklanki nerkowców

* 1/2 szklanki wiórków kokosowych

* 1/2 szklanki rodzynek

* 3 łyżki nasion chia

* 5 łyżek syropu klonowego

* 3 łyżki oleju kokosowego (ilość płynnego oleju, po podgrzaniu)

* 1 pełna łyżeczka cynamonu

* 1 szczypta gałki muszkatołowej

* 1 szczypta sproszkowanego imbiru




W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki (włącznie z marchewką i przyprawami) i dokładnie je ze sobą mieszamy.

Płynny olej kokosowy łączymy z syropem klonowym, a następnie polewamy nim równomiernie wymieszane wcześniej składniki. Przy pomocy dużej łyżki wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią mieszankę. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, mieszając po 10 minutach po raz pierwszy, a następnie po 5 minutach po raz drugi. Ważne jest, aby składniki granoli zrumieniły się, ale nie spaliły.

Upieczoną granolę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Tak przygotowana granola może być przechowywana przez około 2 tygodnie, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Smacznego :)




Opublikowano: 26 stycznia 2017
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Kasia M
Kasia M
10.06.2019 08:25 odpowiedz
Czy marchewka ma być starta na wiórki czy na takie puree? Gdzie kupujesz dobry syrop klonowy? Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.06.2019 17:10 odpowiedz
Marchewka w wiórki :)
A jak chodzi o syrop klonowy, to zazwyczaj kupiję bio w Lidlu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.02.2017 18:46 odpowiedz
Myślę, że może być inny olej :)
Olaila
Olaila
11.02.2017 12:44 odpowiedz
Czy można zastąpić olej kokosowy innym np słonecznikowym? Mam w domu wszystko poza olejem kokosowym :-(
Seltyk
Seltyk
05.02.2017 02:48 odpowiedz
Zrobiłam, granola jest przepyszna z tego przepisu. Super, dzieki za przepis!!!!!!!!
wypiekibeaty
27.01.2017 10:04 odpowiedz
Muszę koniecznie zrobić :)
krisskala
26.01.2017 12:50 odpowiedz
Wielkie dzięki za ten przepis, przyda się jakieś urozmaicenie...