7

Gotowana babka czekoladowo pomarańczowa




Dziś druga propozycja babki gotowanej, tym razem w wersji czekoladowo pomarańczowej.

Równie delikatna i puszysta jak jej cytrynowa poprzedniczka, ale o zupełnie innym charakterze.

Składniki na formę o pojemności około 2 litrów:

* 250 g miękkiego masła

* 7 jajek w temperaturze pokojowej

* 1 szklanka cukru

* 2 łyżki cukru waniliowego

* 1 szklanka mąki pszennej

* 1 szklanka mąki ziemniaczanej

* 1 kopiasta łyżka kakao

* 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* skórka otarta z 1 wyparzonej, niewoskowanej pomarańczy

Polewa: 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1 pełna łyżka masła

* 5-6 łyżek mleka

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Bardzo miękkie masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 3-4 minuty a następnie dodajemy do niego po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Miksujemy kolejne 5-6 minut. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. 

Obie mąki, kakao, startą czekoladę, skórkę z pomarańczy oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą i dodajemy po łyżce do masy maślanej. Miksujemy przez 2-3 minuty, a następnie do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników.

Formę na babkę obficie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i zamkniętą wstawiamy do garnka z gotującą się wodą (woda powinna sięgać 2/3 wysokości formy). Babkę gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny, po czym od razu po wyjęciu z garnka wyjmujemy ją na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.

Połamaną czekoladę łączymy w misce z masłem i mlekiem i umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili aż czekolada się rozpuści i mieszamy do czasu aż powstania gładka polewa, którą wylewamy na przestudzoną babkę.

Smacznego :) 




Opublikowano: 18 marca 2015
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Bogusia
Bogusia
04.04.2015 00:23 odpowiedz
Się ugotowała;)
Smak sprawdzę pewnie dopiero w niedzielę ale pewnie jak wszystko z pani przepisów to i babka będzie pyszna.
Pozdrawiam
A tylko polewa nie wyszła mi taka ładna:(
bloger50zlzakonto
23.03.2015 23:56 odpowiedz
Babka to jedno arcydzieło, zdjęcie w tej scenerii to drugie mega pro
majanaboxing
19.03.2015 21:10 odpowiedz
Doskonale wygląda. Wspaniała, świąteczna propozycja.
Pozdrawiam :)
anula4445
18.03.2015 13:55 odpowiedz
Powiem tylko tyle, że bardzo żałuję ze nie mam takiej foremki!
Agnieszka, Dom na obcašch
18.03.2015 13:50 odpowiedz
Piękna babka. Czekoladowo-pomarańczowa musi być wspaniała :)
silasmaku
18.03.2015 09:03 odpowiedz
Nigdy nie słyszałam o gotowanej babce, ale bardzo chętnie wypróbuje :)) Mam nadzieję, że znajdę taki duży garnek! Pozdrawiam!
margoja
18.03.2015 08:08 odpowiedz
Kasia, dlaczego mi to robisz??:))) teraz to dopiero nie bede wiedziała co zrobic na swięta... pomarancze z czekoladą to moje ulubione połączenie:) I chyba w swieta sie odwaze na czekolade (na razie się boję, bo karmię córeczkę od niedawna:)
pozdrawiam Cię serdecznie!!!